Te is egy csodás Balaton-felvidéki birtokon képzeled el az életed?

Igen, a Balaton-felvidéki élet valószínűleg mindenkinél bakancslistás hely, és aki már egyszer járt ott, nem tiltakozna, ha lehetősége lenne egy gyönyörű erdőszéli, lehetőleg panorámás, patak parton álló házba költözni.

A legtöbb embert azonban a munkája valamelyik nagyvároshoz köti, és nem is biztos, hogy van pénze egy ilyen csodás helyen, mint a Balaton-felvidéki környéken házat vásárolni. Szerencsére ma már egyre több embernek van otthonról végezhető munkája, akinek pedig még sincs, az bizakodhat benne, hogy nyugdíjas éveire ilyen gyönyörű helyre költözhet.

De biztos, hogy erre ennyit kell várni? Hiszen, ha találunk egy olyan ingatlant, ami elég nagy ahhoz, hogy ne csak otthonunk legyen, hanem vállalkozásunknak is helyet adjon, akkor könnyen áttehetjük székhelyünket egy olyan szép vidékre, mint például a Balaton-felvidék peremén elhelyezkedő Keszthelyi-fennsík, ahonnan Hévíz és a Balaton is könnyen megközelíthető.

Egy ilyen helyszínen érdemes lehet olyan ingatlant keresni, ami turisztikai célra hasznosítható, mert itt biztos, hogy nem kell attól tartanunk, hogy tavasztól őszig üresen áll majd a ház, de ez természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy valami teljesen más vállalkozásba fogjunk, ha arra igény van az adott településen.

A klasszikus, szépen felújított Balaton-felvidéki házakat sajnos nagyon drágán kínálják, ezért érdemes szétnézni a felújítandó ingatlanok között is. A környéken a lakóházakon kívül, megnézhetjük a régi ipari létesítményeket is, mint például a malmokat, régi magtárakat, melyekből csodás loftokat varázsolhatunk.

 

Bár kétségtelen, hogy egy ilyen épületre azért bőven van mit költeni, mégis kedvezőbb áron lehet hozzájuk jutni. Ezt a Zalaszántói malmot például már egy átlagos budapesti lakás áráért is megvásárolhatjuk, hogy utána teljesen saját igényeinkre szabjuk, saját kedvünk szerint alakíthassuk.

Az 1913-ban épült malom egy 0,9 hektáros udvaron helyezkedik el, melyet 2,65 hektárnyi szántó vesz körül, udvarán két ásott kút is található, így az ingatlan gazdálkodásra is kiválóan alkalmas. A panorámás telken a Kovácsi-patak folyik keresztül, az épület körül a Keszthelyi-hegység magaslataira és Rezi várára nyílik kilátás. Az épülethez vezető bekötő út két szélén néhány éve ültetett csomoros nyárfák 1-2 éven belül valódi lugast képeznek majd, ami még romantikusabbá teszi az egész birtokot.

Maga a malomépület rendkívül hangulatos, bazaltkövekből épült, így csodás, provence-i vagy akár indusztriális stílusú loftot is kialakíthatunk benne, ízlésünknek megfelelően.

A kétszintes épület fő tartófalai és a belső kétszintes vasbeton szerkezet stabilak (erről statikusi szakvélemény is készült), az épületbe a víz és a villany be van vezetve, csak a födém és a tetőszerkezet szorul felújításra, ezen kívül természetesen esztétikai felújítás is szükséges.

Az épület alsó szintje 355 nm-es, felső és tetőtéri szintje 288 nm-es, így óriási alapterületen biztosít lehetőséget arra, hogy bármit megvalósítsunk, amit csak megálmodtunk, egyik sarkában egy felújítandó lakrész kapott helyet fürdőszobával.

A falu és a környék látnivalói, a Mézeskalács múzeum, a tájház, Rezi-, Tátika- és Sümeg vára, a buddhista sztúpa, Keszthely, Hévíz, a Balaton és a Káli-medence közelsége miatt elsősorban szálláshelynek, de művésztelepnek, lovardának, mezőgazdasági célra, galériának, kulturális vagy sportközpontnak is ideális az ingatlan.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Átrendezte a bírói kart Sulyok Tamás

Átrendezte a bírói kart Sulyok Tamás

A köztársasági elnök egy személyt felmentett, többet viszont kinevezett, illetve meghosszabbította a megbízatásukat.

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Régen a strandolás egész napos filléres népi szórakozás volt, de ma nagyon nem az.

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

© 2024 (v2.202102)