A Művészetek Völgyébe egy cseppnyi Provence álmodható…

Magyarországra lehet csempészni egy csipetnyi Provence-ot, legalábbis sok különleges ingatlan található a Művészetek Völgye rendezvénynek otthont adó Kapolcs környékén. Most Monostorapátiban leltünk egy valódi különlegességre, amelyből kis fantáziával egy igazi “provance jellegű” birtok alakítható ki.

Ha “elmenekülne” Budapestről, akkor a Balatontól félórányira , az évezredes múltú Monostorapáti igazán egyedi, nehezen visszaadható hangulatú belső területén, a Művészetek Völgyének szomszédságában kellemes időtöltés várja. Ha nem csak álmodozni szeretne saját vidéki birtokról, itt a lehetőség, hogy álma valóra is váljon.

A faluszéli birtok környékét a Hegyesd csúcsa és a Bakonyalja dombjai veszik körül, hatalmas legelők és erdők, no meg az Eger-víz patakja.

A helyiek jól ismerik, hogy van itt egy régi malom, a Keszler malom. Ez az ingatlan került most eladósorba. Nézzük is a részleteket!

Az ingatlan, ahogy a 70-es évekből ránk maradt fotón is látszik, kőből épült, méghozzá 1890-ben. Akkoriban Herceg-malomnak is nevezték, mivel az Esterházyak birtokához tartozott. A malomkerék és a belső szerkezet a 70-es évek malombezárásainak áldozata lett, így most a vastag kőfalak és a hatalmas, ép  gerendázat emlékeztet a múlt század elejére, amikor naponta hozták ide szekerekkel a búzát, és a malom – saját áramtermelése révén – már villanyvilágítású volt!

Fotó: Vastagh Gábor (forrás: viza.nagykar.hu)

Kárpótlásul szilárdan áll a malommal egybeépített, 100 nm-es kőház, magán viselve a kor jegyeit.
3,60 m belmagasságával, tágas tereivel, a konyhában az eredeti tölgyfa padlóval, azonnal megragadja a betérő fantáziáját. A falakon itt-ott feltárul az eredeti festésminta is!

Ilyen helyen a vidéki jó levegő segíti az elalvást, reggel pedig a szomszéd teheneinek bőgésére ébredhetünk, akitől frissen fejt tej is vásárolható…

Visszatérve az ingatlanra: a ház és a malom falai 60 cm-esek, terméskőből rakottak. Ilyen falvastagságnál a hőszigetelés felesleges. A födémek fából készültek, mindkét épület födémgerendázata ép, csak kisebb javításra szorul.
A ház falai épek, belső oldalukon már feltárták a kőmintázatát, és a fugák ritmusa is látható. A malom egyik sarka megrokkant, újra rakandó kb. 3 m hosszan. A malom újraépítésével és tetőtér-beépítéssel akár összesen 500 nm lakó/munkatér is nyerhető.

Előny, hogy a 100 négyzetméteres ház jelenleg felújítás alatt áll, melynek során a külső nyílászárók cseréje, vízvezeték felújítása, illetve a fürdőszoba kiépítése már meg is történt!

A két épülethez  nagy, 2100 nm  telek tartozik három diófával, bőven termő almafával, nagy füves térrel. Hozzávásárolható a szomszédos 800 négyzetméteres telek is, melynek révén különleges vállalkozásra is alkalmassá tehető ez a birtok.

Amely tehát üzletként is beválhat – falusi turizmusra – azaz nem csak a tulajdonosnak, de vendégeinek is kellemes környezetet biztosít amellett, hogy az ingatlan belterületen, mégis természetközeli helyen található.

Aki pedig egy nem mindennapi nyaralóra vagy otthonra vágyik egy hangulatos, Balatonhoz közeli településen, ne keressen tovább. Nyaralóként vagy állandó otthonnak, a lakás mellett kialakítható műhellyel, vagy más, közösségi térrel is kiválóan hasznosítható. Továbbá az ingatlan tökéletes lehetőséget nyújt tehát egy kis provanszi hangulatú birtok kialakítására, s mint szó volt róla, akár egy jövedelmező vállalkozás kialakítására.

A cikk megjelenését az ingatlan értékesítője támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Durva javaslat: Észak-Korea mellé kellene ültetni Oroszországot

Durva javaslat: Észak-Korea mellé kellene ültetni Oroszországot

Vlagymir Putyin ellen cinkkel lapokkal kell játszani, csak így lehet nyerni.

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

A Tesco-vezér megmondta, mi lesz. 

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

11 milliárd dollárra is értékelték Donald Trump közösségi médiacégét. Azóta az árfolyam megfeleződött, a befektetők kezdenek kiábrándulni

Mennyit ér a magyar pénz? Egyre kevesebbet

Mennyit ér a magyar pénz? Egyre kevesebbet

Az euró és a dollár is erősebb lett. 

© 2024 (v2.202102)