Ezt a 10 dolgot vegyük figyelembe, amikor szőnyeget választunk az étkezőbe

 

Nézzük, milyen szempontokat kell figyelembe venni!

Kép forrása: pixabay.com

A megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő méretet elsősorban az étkezőasztal méretéhez kell igazítani. Ahhoz, hogy a székeket kényelmesen ki lehessen húzni, illetve vissza lehessen tolni anélkül, hogy a székek lecsúsznának, vagy visszafelé beleakadnának a szőnyegbe, a szőnyegnek 60-65 cm-rel kell minden oldalon szélesebbnek lennie, mint az étkezőasztalnak.

Persze lehet ennél lényegesen nagyobb is, hogy mekkora, abban már a helyiség mérete az irányadó. Az ideális méret kiválasztásánál vegyük figyelembe azt is, hogy a fal melletti bútorok, például tálalószekrény, ne lógjanak rá a szőnyegre.

Kép forrása: houzz.com

Válasszunk minél rövidebb szálú szőnyeget

Ha valamiből, akkor a hosszú szálú szőnyegekből igazán nehéz kitakarítani a lehullott morzsát, ételfoltokat. A shaggy szőnyegeket éppen ezért hagyjuk meg inkább a nappalinak, az étkezőbe pedig válasszunk minél rövidebb szálú verziót. Ha szeretnénk, hogy ennek ellenére a szőnyeg mégis valamilyen módon kiemelkedjen a környezetéből, akkor válasszunk a helyiséghez illő, de élénkebb színű vagy mozgalmas mintájú szőnyeget, mint amilyen ebben a IX. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Válasszunk könnyen tisztítható anyagot

Az anyagok közül a természetes gyapjú és pamut a legkönnyebben tisztíthatóak, míg a szintetikus szálú szőnyegeket a legnehezebb tisztítani. Ez alól kivételt csak a kültéri használatra gyártott szintetikus szőnyegek jelentenek, amiket természetesen nyugodtan használhatunk bent is, ha egyébként illenek a berendezéshez.

Kép forrása: houzz.com

Nem minden könnyen tisztítható, ami természetes

Míg a gyapjú és a pamut szőnyegek könnyen tisztíthatóak, addig az egyéb természetes szálú szőnyegek, mint például a juta, szizál vagy tengerifű szőnyegek tisztíthatósága már azok textúrájától is függ. Ha könnyen tisztítható szőnyeget szeretnénk, keressünk olyat, aminek a felülete a lehető legsimább, minél textúráltabb a felület, annál nehezebben fogjuk tudni tisztítani.

Képek forrása: houzz.com

Kerüljük a világos színeket

A könnyű tisztíthatóságot az anyagon kívül a szín határozza meg, minél világosabb, annál inkább meg fog látszódni rajta minden, minél sötétebb és mintásabb, annál kevésbé látszódnak a foltok, amiket nem tudtunk kitakarítani.

Próbáljuk ki a modul szőnyeget

A kisebb lapokból álló modul padlószőnyeg egyik előnye, hogy bármilyen mintát kirakhatunk belőle, a másik viszont az, hogy szükség esetén elég csak egy lapot kicserélni, ha elpiszkolódik.

Kép forrása: houzz.com

Igazítsuk a szőnyeg formáját az étkező formájához

Bár a legtöbb étkező négyszögletes, előfordulnak öt-hatszögletű, vagy éppen félköríves étkezők is, így a szőnyeg formájának kiválasztásánál az étkező alakja például kiindulópont lehet. Természetesen ez nincs kőbe vésve, így attól akár el is térhetünk.

Kép forrása: langcarpet.com

Vagy az asztal formájához

Ha az étkező formájához nem kívánunk igazodni, és az asztal más formájú, akkor igazíthatjuk a szőnyeget ehhez is.

Kép forrása: lofficepdx.com

Persze ez sem kötelező, a szoba, az asztal és a szőnyeg lehetnek mind más formájúak.

Kép forrása: incollect.com

Nézzük az összképet

Amikor szőnyeget választunk, nézzük komplexen az egész helyiséget, annak minden nagyobb és kisebb berendezési tárgyával együtt. Ha amerikai konyhás nappalink van, a többi szőnyeget is vegyük figyelembe a választásnál, ahogyan ebben a mikepércsi családi házban is tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Legyen a szőnyeg a dekoráció kiindulópontja

Bár ritka eset, hogy egy étkezőbe pont a szőnyeget vegyük meg először és ehhez igazítsuk a többi berendezést, ha örököltünk egy szép szőnyeget, akkor már nem is annyira valószerűtlen. Ez esetben a szőnyeg remek kiindulópont lehet a helyiség további berendezéséhez. Válasszunk egy világosabb színt a szőnyeg színei közül, ez legyen a fal színe, egy élénkebb szín, pedig lehet a feltűnő szín, ami dekorációban vagy akár a székek kárpitján is megjelenhet.

Képek forrása: digsdigs.com és limonreal.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nem bírt a FoxPost a Vinted akciójával 

Nem bírt a FoxPost a Vinted akciójával 

Szökőárszerű terhelés érte a csomagküldő rendszert.

Mit lehet kiolvasni a legújabb kamatdöntésből?

Mit lehet kiolvasni a legújabb kamatdöntésből?

50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentették az alapkamatot.

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Mintegy 43 ezer négyzetméterrel bővül, ennek engedélyezése már el is indult. 

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Az Európai Parlament jóváhagyta ennek meghosszabbítását.

© 2024 (v2.202102)