9 kérdés, amit fel kell tennünk, mielőtt megterveznénk a kamrát

 

A tervezés előtt azonban nem árt, ha felteszünk néhány kérdést magunknak. Jöjjön a 9 legfontosabb!

Kép forrása: pixabay.com

Hol helyezkedjen el?

Sok helyen tapasztalhatjuk, hogy a kamra nem közvetlenül a konyhából nyílik, aminek az is lehet az oka, hogy nem volt kivitelezhető, hogy épp ott alakítsák ki, ekkor azonban fontos, hogy így is minél közelebb legyen az ajtaja a konyhához.

Kép forrása: houzz.com

Ám egy közvetlenül a konyhából nyíló spájz elhelyezése is lehet szerencsétlen, ha az épp blokkolja a konyhai háromszögben zajló munkamenetet. Legideálisabb ezért, ha a szintén élelmiszertárolás céljára szolgáló hűtő mellé kerül a kamraajtó úgy, hogy mellette legyen egy üres pult, ahová rögtön kirakodhatunk, és ami a bepakolást is megkönnyíti bevásárlás után.

Ennek a II. kerületi lakásnak az étkező konyhájában is a hűtő mellett nyílik a kamraajtó, a be- és kirakodást pedig az étkezőasztal felülete segíti.

Még több képért kattintson a fotóra!

Mekkora legyen?

A válasz egyszerűnek tűnik: Minél nagyobb, annál jobb! De azért jó, ha nem feleslegesen nagy. A kamra szükséges méretét a legtöbben ugyan alábecsülik, ennek ellenére, ne legyen annyira nagy, hogy végül ne legyen mivel megtöltenünk. A spájz az a hely, ahol nyugodtan terjeszkedhetünk felfelé is a polcokkal, ezért sem kell, hogy feleslegesen nagy legyen. A méret meghatározásánál pedig vegyük figyelembe azt is, hogy kizárólag konyhai dolgokat szeretnénk itt tárolni, vagy ezt a helyiséget használnánk minden egyéb tárolására is.

Kép forrása: houzz.com

Merre nyíljon az ajtó?

Sokan esnek abba a hibába, hogy az amúgy is kicsi kamrába befelé nyíló ajtót terveznek. Természetesen előfordul, hogy a konyha kialakítása is olyan, hogy kifelé sehova sem tud nyílni, ilyenkor a legjobb, ha az ajtó közvetlenül valamelyik fal mellett van, és arra nyílik rá, ahova amúgy sem tudunk polcokat szerelni. A kamraajtó megfelelő elhelyezéséhez és nyitásához néha a konyhaszekrényből is le kell faragni, ezt nagyszerűen megoldották ebben a nagyrédei családi házban.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha az ajtó befelé és kifelé nyílva is mindenképp akadályt képez, akkor érdemes egy tolóajtón elgondolkodnunk, a pajtaajtó most amúgy is trendi.

Kép forrása: decoist.com

Hogyan rendezzük el a polcokat?

Mekkorák legyenek a polcok? Semmiképpen se egyformák. A befőttek, lekvárok tárolásához mindenképp szükségünk lesz kisebb polcokra, hogy helytakarékosan tárolhassuk őket, míg minden háztartásban akadnak olyan nagyobb méretű dolgok, amiket a kamra nagyobb polcain tárolhatunk.

Kép forrása: flickr.com

Pontosan mérjük fel, hogy mit szeretnénk a spájzban tárolni, így könnyebben meghatározhatjuk, hogy mennyi magasabb és mennyi alacsonyabb polcra lesz szükségünk, de jó megoldás az is, ha olyan polcrendszert választunk, amelyben a polcok áthelyezhetők. A legalsó polc és a padló alatt pedig célszerű nagyobb helyet hagyni, ahova befér például egy porszívó vagy egy nagy zsák krumpli is. A leggyakrabban használt dolgokat szemmagasságba pakoljuk, hogy könnyen megtaláljuk.

Képek forrása: houzz.com

Hogyan érjük el a legfelső polcokat?

A könyvtár létrák remekül mutatnak, de a padlón is van némi helyigényük. Ha nagyon szűk a hely, inkább legyen egy összecsukható létránk, ami kis helyen is elfér, ha épp nem használjuk. A legfelső polcokra pedig olyan dolgokat pakoljunk, amire évente csak egyszer-kétszer van szükségünk.

Kép forrása: czmcam.org

Hogyan használjuk ki az üres falakat?

Egy szűk spájzban biztos, hogy nem fogunk tudni minden falat bepolcozni, az üresen maradt falakat használjuk ki akasztókkal, vagy készítsünk ide tárolót perforált lemezből.

Képek forrása: houzz.com és goodhousekeeping.com

Elég lesz a fény?

A kamráknak vagy egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kicsi ablakuk van, ezért fontos a megfelelő világítás. Elintézhetjük persze az egészet egy UFO lámpával, de akkor csavarjunk bele nagyobb fényerejű égőt. Ha a helyiség esetleg L-alakú, könnyen maradhat egy sötét sarok, ahová külön világítás kell. A legpraktikusabb a mennyezetbe süllyesztett világítás, ami az egész spájzban egyenletes fényt biztosít. Ha a ház csak egyszintes, érdemes lehet egy bevilágító ablakot beépíteni.

Képek forrása: decorpad.com és pinterest.com

Milyen anyagból készüljön a polcrendszer?

Lehet bármi, ami könnyen tisztítható, így a laminált lapok tökéletesek. De a salgó polc is remek megoldás.

Képek forrása: houzz.com

Legyen benne valami különlegesség?

Mindez csak az igényeinken múlik. Lehet benne egy plusz mosogató zöldség mosáshoz, palacktartó vagy akár borhűtő is.

Képek forrása: pinterest.com és houzz.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bepanamázott Szijjártó Péter

Bepanamázott Szijjártó Péter

A magyar külgazdasági és külügyminiszter újabb egzotikus szövetségest talált a világ egyik távoli szegletében.

Áll a bál Brüsszelben, Orbán Viktor is nagyon kiborult

Áll a bál Brüsszelben, Orbán Viktor is nagyon kiborult

A rendőrség idő előtt véget vetett egy konzervatív rendezvénynek.

"Hiszem, hogy a halál a vég" – egy 27 másodperces késelés története

"Hiszem, hogy a halál a vég" – egy 27 másodperces késelés története

Az indiai származású brit író, Salman Rushdie nem fél beszélni az ellene elkövetett merényletről, ám támadója nevét nem hajlandó sem kiejteni, sem leírni. 

Bezsarolta Brüsszel az Orbán-kormányt Bóka János szerint

Bezsarolta Brüsszel az Orbán-kormányt Bóka János szerint

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult.

© 2024 (v2.202102)