4 indok arra, hogy zöldfal legyen az otthonodban

 

De ezen kívül még van 4 indok arra, hogy egy zöldfal igenis megéri.

Kép forrása: wikimedia

Segít kapcsolatban maradni a természettel

A ma emberének már sokkal kevésbé van lehetősége kapcsolódni a természettel, ami miatt a legtöbben stresszesek. A városokban élőkre ez fokozottan igaz, ezért fontos, hogy a természet otthonainkban, a 4 fal között is megjelenjen. Egy zöldfalon kis területen helyezkedik el annyi növény, ami már csökkenti a stressz szintjét, növeli a kognitív képességeket és a kreativitást, és pszichésen is pozitív hatást gyakorol az emberre.

Tisztítja a levegőt

Ha egy nagyvárosban élünk, a szellőztetés sem segít, sok növényre van szükségünk ahhoz, hogy otthonunk levegője tiszta legyen. Ezt egy zöldfal nagy mértékben elősegíti, a tisztább levegőtől pedig egészségesebbek leszünk.

Ebben a XIII. kerületi exkluzív lakásban az étkezőben kapott helyet egy zöldfal.

Még több képért kattintson a fotóra!

Természetesen hűt

A városi hősziget hatásnak köszönhetően a belvárosokban mindig melegebb van, mint a külső területeken, pedig a klímaváltozás miatt, már ott is melegebb van, mint ami normális lenne. A belvárosi lakások nyáron egészségtelenül fel tudnak melegedni, ami ellen az emberek klímával védekeznek. A klímák azonban rengeteg kórokozónak a melegágyai, ráadásul üzemeltetésük sem mondható éppen környezetbarátnak.

Egy külső zöldfal elősegíti a lakás természetes hűtését, így várhatóan rövidebb ideig kell majd üzemeltetnünk a klímát otthonunkban, de a beltéri zöldfalak is hűtik a levegőt és még a páratartalmat is szabályozzák. A zöldfal kiváló választás teraszokhoz is, ahol így több időt tudunk eltölteni a legmelegebb napokon is.

Csökkenti a zajártalmat

Nagyvárosban élve a zaj is zavarhatja mindennapjainkat, érkezzen akár az utcáról vagy a szomszéd lakásból. A zöldfal elnyeli a hangokat, így a ház külsején csökkenti a kívülről érkező, belül pedig a szomszédból érkező zajokat.

Mi kell ahhoz, hogy nekem is zöldfalam legyen?

·      A belső udvarok, teraszok ideálisak zöldfal számára, de bárhol lehetnek kívül vagy belül, ahol kellő mennyiségű napfény éri őket.
·      Hogy hol helyezzük el a zöldfalat, függ attól is, hogy milyen fényigényű növényeket választunk, de általánosságban elmondható, hogy azok a falak ideálisak, amelyek reggel vagy délben kapnak fényt kb. 4 órán keresztül, és az erős koradélutáni napsütéskor már árnyékban vannak.
·      Ha a természetes fény nem éri kellőképpen a falat, akkor ma már van olyan speciális mesterséges fényforrás, ami jó a növényeknek.
·      A zöldfalhoz azok a növények ideálisak, melyeknek csak kis mennyiségű földre van szükségük.
·      A szukkulensek ideálisak egy könnyen fenntartható zöldfalhoz, ha ezeknél igényesebb növényeket szeretnénk, már alaposan meg kell tervezni az ültetést és az öntözést is.

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már nem koronavírusos Márki-Zay Péter

Már nem koronavírusos Márki-Zay Péter

Öt napja posztolta ki Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hogy koronavírusos, ma viszont már arról számolt be, hogy túl van a betegségen.

Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea

Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea

Vajna Tímea új vizek felé evezett a fánkozóból való kiszállás után és a fánkozó is profilt váltott.

A hirosimai atomrobbanás eltörpült a tongai vulkánkitörés ereje mellett

A hirosimai atomrobbanás eltörpült a tongai vulkánkitörés ereje mellett

A NASA tudósai szerint a tongai vulkánkitörés olyan hatalmas robbanóerőt szabadított fel, amely mellett eltörpült a hirosimai atombombáé.

Újabb csapás: a gyerekinflációval is meg kell barátkoznunk

Újabb csapás: a gyerekinflációval is meg kell barátkoznunk

Több mint 70 ezer diák vett részt a középiskolai írásbeli felvételin, ezzel megágyaznak a következő lépcsőnek a tanulásukban.

© 2022 (v2.202102)