Tippek az álomkonyhához

Talán a konyha az a helyiség, ami a legtöbb tervezést igényli. Mai cikkünkben adunk néhány tippet az álomkonyhához földi halandóknak.

Ha sok időt töltünk a konyhában és nem csupán a lakás egy jól mutató elemeként tekintünk rá, érdemes felújítás vagy új kialakítás során alaposan megtervezni. Való igaz ebben az esetben a praktikum az elsődleges, de a mai trendeknek és az óriási választéknak köszönhetően a dizájnról sem kell lemondanunk.

Az első és legfontosabb szempont a konyha elrendezése. Persze a lakás adottságaitól is függ, hogy milyen kialakítást választunk, azért most mutatunk néhány megoldást. Az L alakú konyha például nagy munkafelületet biztosít, az U alakú konyha pedig sokak szerint a legkényelmesebb elrendezés. A kis lakásokban sokszor találkozunk egysoros konyhatípussal és bár ez a legkevésbé komfortos, kis ügyeséggel sokat kihozhatunk belőle. Ebben a Pozsonyi úti lakásban például arra is figyeltek, hogy a konyha berendezése a nappalival tökéletes harmóniában legyen.

Éppen az ilyen egysoros konyhák megmentője lehet, a konyhasziget, ami az utóbbi években ismét egyre népszerűbb lett. Persze egy konyhaszigetnek hely is kell, ami a kislakások esetében nem mindig áll rendelkezése, de jó alternatíva lehet egy gurulós asztal, ami plusz munkafelületet biztosít.

A konyhasziget azonban nem csak az egysoros konyhákban praktikus megoldás, bátran válasszunk nagyobb helyiségekbe is, hiszen remekül funkciónál tárolásra is, egy-két székkel pedig tökéletes helyszíne lehet a reggelinek is, mint ebben a VI. kerületi lakásban is látható.

Munkafázisok és a háromszög módszer

A konyhai teendőinket tekintve három munkafázist különböztethetünk meg, nevezetesen a bevásárláshoz köthető tevékenységeket, így a tárolást, a sütés-főzés előkészítési folyamatát, így a tisztítást, valamint a főzést. A legtöbb szakember egybehangzóan azt ajánlja, hogy ennek a három fázisnak megfelelően alakítsuk ki konyhánkat.

Ennek értelmében akkor lesz tehát igazán praktikus és kényelmes konyhánk, ha ezeknek a munkafolyamatoknak sorrendjéhez igazítjuk a konyhát. A háromszöges módszer szerint a hűtőszekrény, a mosogató, valamint a tűzhely ideális esetben háromszöget alkot, így érhető el a leglogikusabb és kényelmesebb kialakítás.

Színek, anyagok

Míg régen szinte minden otthonban ugyanazok a bútortípusok köszöntek vissza, ma már csak a képzeletünk szab határt a konyhánk tervezésének. Az utóbbi években egészen meglepő anyag és színhasználat jelent meg a trendekben; azonban nem árt itt is figyelembe venni néhány gyakorlatias szempontot.

Bár a fehér konyha valóban nagyon szép, érdemes inkább a valamivel sötétebb színeket választani, amik sokkal könnyebben tisztíthatók- és egyébként mostanában nagyon divatosak is-, akárcsak ebben a Hernád utcai lakásban. A felületeket illetően, a matt lehet, hogy hosszútávon jobb választásnak bizonyul, még akkor is, ha a fényes bútorok nagyon mutatósak.

És még egy tipp: a fekete divatos manapság, ám e szín nem csak a teret nyomhatja le, de a vízkő vagy a fröccsenő zsírok, ételmaradékok is sokkal jobban meglátszanak rajta. Így akár egy vasárnap reggeli rántotta elkészítését is jelentős takarítás kell kövesse, valamint a vízkő-foltok elleni végeláthatatlan küzdelem sem mellékes a túl sötét és/vagy fényes felületeken.

Az ábra forrása: https://hu.pinterest.com/

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Négyből már csak két szereplő marad júliustól, beolvad a Horizont.

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

Akár három órát is spórolhatnak, akik ezzel a járattal utaznak - most heti kétszer több lesz rajta a hely.

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Virág Barnabás Washingtonból üzent haza.

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

A pénzelvonások és a nehézségek ellenére is kezelhető a helyzet.

© 2024 (v2.202102)