Tippek az álomkonyhához

Talán a konyha az a helyiség, ami a legtöbb tervezést igényli. Mai cikkünkben adunk néhány tippet az álomkonyhához földi halandóknak.

Ha sok időt töltünk a konyhában és nem csupán a lakás egy jól mutató elemeként tekintünk rá, érdemes felújítás vagy új kialakítás során alaposan megtervezni. Való igaz ebben az esetben a praktikum az elsődleges, de a mai trendeknek és az óriási választéknak köszönhetően a dizájnról sem kell lemondanunk.

Az első és legfontosabb szempont a konyha elrendezése. Persze a lakás adottságaitól is függ, hogy milyen kialakítást választunk, azért most mutatunk néhány megoldást. Az L alakú konyha például nagy munkafelületet biztosít, az U alakú konyha pedig sokak szerint a legkényelmesebb elrendezés. A kis lakásokban sokszor találkozunk egysoros konyhatípussal és bár ez a legkevésbé komfortos, kis ügyeséggel sokat kihozhatunk belőle. Ebben a Pozsonyi úti lakásban például arra is figyeltek, hogy a konyha berendezése a nappalival tökéletes harmóniában legyen.

Éppen az ilyen egysoros konyhák megmentője lehet, a konyhasziget, ami az utóbbi években ismét egyre népszerűbb lett. Persze egy konyhaszigetnek hely is kell, ami a kislakások esetében nem mindig áll rendelkezése, de jó alternatíva lehet egy gurulós asztal, ami plusz munkafelületet biztosít.

A konyhasziget azonban nem csak az egysoros konyhákban praktikus megoldás, bátran válasszunk nagyobb helyiségekbe is, hiszen remekül funkciónál tárolásra is, egy-két székkel pedig tökéletes helyszíne lehet a reggelinek is, mint ebben a VI. kerületi lakásban is látható.

Munkafázisok és a háromszög módszer

A konyhai teendőinket tekintve három munkafázist különböztethetünk meg, nevezetesen a bevásárláshoz köthető tevékenységeket, így a tárolást, a sütés-főzés előkészítési folyamatát, így a tisztítást, valamint a főzést. A legtöbb szakember egybehangzóan azt ajánlja, hogy ennek a három fázisnak megfelelően alakítsuk ki konyhánkat.

Ennek értelmében akkor lesz tehát igazán praktikus és kényelmes konyhánk, ha ezeknek a munkafolyamatoknak sorrendjéhez igazítjuk a konyhát. A háromszöges módszer szerint a hűtőszekrény, a mosogató, valamint a tűzhely ideális esetben háromszöget alkot, így érhető el a leglogikusabb és kényelmesebb kialakítás.

Színek, anyagok

Míg régen szinte minden otthonban ugyanazok a bútortípusok köszöntek vissza, ma már csak a képzeletünk szab határt a konyhánk tervezésének. Az utóbbi években egészen meglepő anyag és színhasználat jelent meg a trendekben; azonban nem árt itt is figyelembe venni néhány gyakorlatias szempontot.

Bár a fehér konyha valóban nagyon szép, érdemes inkább a valamivel sötétebb színeket választani, amik sokkal könnyebben tisztíthatók- és egyébként mostanában nagyon divatosak is-, akárcsak ebben a Hernád utcai lakásban. A felületeket illetően, a matt lehet, hogy hosszútávon jobb választásnak bizonyul, még akkor is, ha a fényes bútorok nagyon mutatósak.

És még egy tipp: a fekete divatos manapság, ám e szín nem csak a teret nyomhatja le, de a vízkő vagy a fröccsenő zsírok, ételmaradékok is sokkal jobban meglátszanak rajta. Így akár egy vasárnap reggeli rántotta elkészítését is jelentős takarítás kell kövesse, valamint a vízkő-foltok elleni végeláthatatlan küzdelem sem mellékes a túl sötét és/vagy fényes felületeken.

Az ábra forrása: https://hu.pinterest.com/


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Zelenszkij aláírta: felpörgeti a mozgósítást Ukrajna

Zelenszkij aláírta: felpörgeti a mozgósítást Ukrajna

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Félelmetesen nagyot villantott a TV2 - ekkora duplázást rég láttunk

Félelmetesen nagyot villantott a TV2 - ekkora duplázást rég láttunk

A 15. héten szakadék keletkezett a csatornák közt a nézettségi adatokban.

Csúszik lefelé forint, vészesen közeleg egy határkő

Csúszik lefelé forint, vészesen közeleg egy határkő

Rossz hírünk van: egyre közelebb a 400-as szint.

Az államtól jöttem, és segíteni akarok: rémisztő mondat, de a kibervédelemben most igaz - Klasszis Podcast

Az államtól jöttem, és segíteni akarok: rémisztő mondat, de a kibervédelemben most igaz - Klasszis Podcast

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. De segíthet ezen a szabályozás? Klasszis podcast.

© 2024 (v2.202102)