Van egy megoldás az amerikai konyha vs. külön konyha problémára!

 

Ez nem is olyan nagy csoda, hiszen valljuk be, mindkettőnek egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Képek forrása: pixabay.com

Hogy kinek, mi válik be hosszútávon az természetesen az egyéni főzési szokásokon múlik. Ha valaki mindennap főz, munka mellett is, annak nehéz lehet a konyhát 7/24-ben olyan tisztán tartani, hogy a váratlanul betoppanó vendégek a konyha legszebb arcát lássák egy amerikai konyhás nappaliban. Míg azoknak, akiknél sok vendég megfordul, ugyanakkor ritkán főznek, kényelmesebb az amerikai konyha, ez a VI. kerületi lakás kicsi konyharésszel a nappaliban például pont ideális számukra.

Még több képért kattintson a fotóra!

Azoknak, akik hétköznapra legszívesebben külön konyhát, hétvégére viszont már amerikai konyhát szeretnének, alternatív megoldás lehet, ha külön-külön egymásból nyíló konyhát, étkezőt és nappalit alakítanak ki, amelyek nagy kétszárnyú ajtókkal vagy tolóajtókkal tetszés szerint egybe- vagy külön nyithatók. Ebben a XIII. kerületi lakásban például a konyha-étkező egyben van, és egy kétszárnyú ajtó választja el a nappalitól.

Még több képért kattintson a fotóra!

De van más megoldás is, ami egy floridai tervezőnek, Krysta Gibbonsnak jutott eszébe, amikor egy barátjának tervezett konyhát, egy nagyon elfoglalt család számára. Az ötlet pedig az volt, hogy a konyhát egész egyszerűen kettévágja.

Így kapott egy konyhát, ami az étkező és a nappali felé nyitott, így a háziasszony nem marad ki az ételkészítés alatt a társalgásból, ha vendégek jönnek. Ugyanakkor ebből a konyhából nyílik a másik konyha, ahol nyugodtan lehet nagyobb felfordulással járó sütés-főzéseket csinálni, hiszen bármikor rácsukhatjuk az ajtót, ha nem érünk rá azonnal feltakarítani.

Tehát ha sok vendéget várunk háromfogásos ebédre, akkor a hátsó konyhában megfőzzük az ebédet, mielőtt a vendégek megérkeznek, mikor megérkeznek, akkor pedig az utolsó simításokat, a tálalást már a külső konyhában csináljuk. Ugyanilyen praktikus lehet a hétköznapokon is, ha a vacsorát a hátsó konyhában főzzük, így ha nem tudunk rögtön feltakarítani, és betoppan valaki, akkor nem látja a rendetlen konyhát a nappalinkból.

Kisgyermekesek számára is hasznos az ötlet, akik szeretik főzés közben a gyerekeket is látni. Kisebb főzésnél, vagy ha nem várunk senkit, főzhetünk a nappalival egybenyitott konyhában, hogy lássuk a gyerekeket. Ha nagyobb főzést tervezünk, és nem akarunk a külső konyhában nagy felfordulást, főzhetünk a belső konyhában, ha van, aki vigyázzon a gyerekekre, ha nincs arra az esetre a belső konyhában is érdemes egy kisebb játszósarkot kialakítani.

Ez az egész elrendezés tehát voltaképpen úgy néz ki, mintha lenne egy közepes méretű konyhánk, amiből nyílik egy kb. ugyanakkora kamra is, amiben a polcok, tárolók mellett, mosogató és tűzhely is található, sőt ilyen konyhánál akár a mosókonyha is a belső konyhába kerülhet.

Ha a belső konyha nem kap természetes fényt, akkor akár a két konyhát üvegtéglával, üvegfallal is elválaszthatjuk, akár olyannal is, amin keresztül a belső konyhából kilátunk a külső konyhába, de a külső konyhából nem lehet belátni az esetleg rendezetlen belső konyhába.

Hogy hogyan lehet ezt az elrendezést már meglévő otthonunkban megvalósítani? Ha jó nagy konyhánk van, akkor egyszerűen megfelezhetjük egy konyhafelújítás során. Ha a konyhánk nem túl nagy, de van hozzá egy viszonylag nagy kamránk, akkor is könnyen megoldható.

Ebben a budakalászi családi házban mind a konyha mérete, mind a ház elosztása lehetővé tenné ezt az elosztást.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha amerikai konyhánk van, aminek kicsi a konyha része ahhoz, hogy megfelezzük, de tudunk egy kicsit elvenni a nappaliból, akkor a nappali felé bővíthetjük, és így kettéoszthatjuk. Ha egy kicsi, különálló konyhánk van, akkor persze mindez már csak teljes lakásátalakítással valósítható meg, amibe azért csak emiatt nem kell belevágni, de ha amúgy is terveztük, megfontolhatunk egy ilyen átalakítást.

Külföldi képek forrása: housebeautiful.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Andrzej Duda lengyel elnök szerdai vacsorája Trumppal hozta el a drámai fordulatot a republikánus elnökjelöltnél Ukrajna támogatása ügyében.

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Megvan a TISZA Párt EP-listája, de az aláírásokat gyűjtők bajban vannak Budapesten.

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Négyből már csak két szereplő marad júliustól, beolvad a Horizont.

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

Akár három órát is spórolhatnak, akik ezzel a járattal utaznak - most heti kétszer több lesz rajta a hely.

© 2024 (v2.202102)