Unod a metrócsempét? Válaszd a zelligét!

 

Bár a metrócsempe a 20. század elejének találmánya, míg a zellige a 10. századi Marokkóba vezethető vissza, annyi közük azért mégis van egymáshoz, hogy mindketten égetett, mázas agyagcsempék, és néhány metróállomáson igenis megfordulnak a zellige csempék is.

Kép forrása: flickr.com

Tökéletes tökéletlenség

Ami a lényeges különbség azonban, hogy a zellige csempéket kézzel készítik, így nincs köztük két egyforma darab, és nem fózoltak, tökéletlenségük tökéletesen illeszkedik a wabi-sabi filozófiához.

Kép forrása: housebeautiful.com

Ennek a VI. kerületi lakásnak a fürdőszobájába olyan csempét választottak, ami még direkt koptatott is a még tökéletlenebb hatás érdekében.

Még több képért kattintson a fotóra!

Elrejthetjük a fugákat

Felrakásuk pedig kifejezetten minimális fugával vagy fuga nélkül ajánlott, ami szimpatikus lehet azok számára, akik egyébként nem szeretik látni, amint a fugák megtörik a szép csempék rendezett vonalát.

Képek forrása: housebeautiful.com

Nem lesz könnyű tisztítani

Annak ellenére, hogy nincsenek fugák, azért ne gondoljuk azt, hogy ezeket a csempéket könnyebb tisztítani. Sőt kifejezetten nehéz egyenetlen felületük miatt. Sarkaikba még a takarításhoz használt ruha is könnyen beleakadhat.

Képek forrása: housebeautiful.com

Azért egy ilyen gyönyörű fürdőszoba, mint ami ebben a XIV. kerületi lakásban látható, megéri a fáradságot.

Még több képért kattintson a fotóra!

Gyönyörű textúrált felületek

Azért persze nyugodtan választhatjuk, ha gyönyörű textúrált felületet szeretnénk, másik különlegessége, hogy nemcsak a csempék formája, de a színe sem tökéletesen egyforma.

Képek forrása: housebeautiful.com

Fehér konyhákba tökéletes

Éppen tökéletlenségének köszönhető, hogy a fehér zellige csempe fehér konyhákba tökéletes. Általa nem lesznek a hófehér konyhák többé unalmasak.

Kép forrása: decorgolddesigns.com

 

© 2021 (v2.202102)