Ingatlanba is érdemes befektetni válság idején?

A 2008-as válság óta soha nem látott mértékű gazdasági felbolydulás tapasztalható világszerte: a koronavírus-járvány miatt dinamikusan nő a munkanélküliek száma, rendkívül volatilisak a tőzsdék – és egyelőre nem látni sem a világjárvány végét, sem a várható recesszió lefutását. Egy ilyen nehéz helyzetben érdemes átgondolni, milyen lehetőségek maradtak, ha valaki biztonságban szeretné tudni hosszú évek munkájával félretett megtakarítását. Utolsó pillanat ez azoknak is, akik olcsó hitelből vennének ingatlant, illetve ingatlanba fektetnének. Ezért az alábbiakban szakértő szerzőnk összeszedte, mibe érdemes befektetni válság idején.

Először is szeretném jelezni, hogy egyrészt hitelezésben járatos közgazdászként és nem befektetési szakemberként igyekszem a körülményekre tekintettel, a lehető legnagyobb megfontoltsággal tanácsot adni, másrészt a jelenlegi helyzet annyira gyorsan változik, hogy soraim gyorsan idejétmúlttá válhatnak.

Biztonság és diverzifikáció

Ennek ellenére a fenti két alapelvet érdemes megtanulni és mantrázni ilyen körülmények között, ha befektetésekről van szó. Ezek tehát: alacsony kockázat és diverzifikáció. Mivel még nem látjuk a válság pontos lefutását és az egyes cégekre, gazdasági szegmensekre gyakorolt hatásait, érdemes a biztonságosabb befektetések irányába elmenni – ezek klasszikusan az állampapírokat, a értékállóbb nyersanyagokat és a devizákat jelenthetik, akár némi csorsan kéznél lévő bankbetét is javasolt.

Ezen felül nem lehet elégszer megismételni, hogy az észszerű befektetés kulcsa válság idején a diverzifikáció. Egyáltalán nem érdemes egy lapra feltenni mindent, az a legjobb, ha 5-8 befektetési kategóriába szétterítjük a megtakarításainkat (még akár pár százezer forintot is) és az egyes kategóriákon belül is többféle megoldást keresünk. Hiszen, ha egyik-másik befektetés be is bukik, még mindig kompenzálhatja veszteségeinket a többi.

Forrás: https://teensfinancialliteracy.wordpress.com/investing/

Elsőszámú megfontolandó befektetés: állampapír

Válság idején az állampapírok, a nyersanyagok és a jól megválasztott devizafajták jelenthetnek mentőövet a tartalékoknak.

Az első kategóriát tekintve ideálisak lehetnek az ötéves, fix kamatozású magyar állampapírokMÁP Plusz avagy szuperállampapír és a prémium államkötvény, mindkét állampapír-család kamatozása a piaci kamatozás felett van. A MÁP Plusz előnye, hogy legalább kamatfordulókor biztosan visszaváltható. A prémium állampapír pedig inflációkövető, így olyankor is jó befektetésnek bizonyul, ha az esetleges részleges termékhiányok miatt inflációs környezet alakulna ki, ezért érdemes lehet az esetlegesen alacsonyabb likviditása ellenére is venni. Ha azonban kevéssé bízunk meg a magyar államban, más országok állampapírjaival, esetlegesen pedig az eurokötvényekkel is próbálkozhatunk.

Az állampapírok figyelembevételekor és a jelenlegi bizonytalan helyzetben esetleg kérdésként merülhet fel, csődbe mehet-e a magyar állam. Természetesen bármelyik ország esetén fennáll a csődkockázat, amennyiben nem tudja vagy nem akarja kifizetni a lejáró állampapírjait – ez legutóbb Libanonnal esett meg. Klasszikusan saját devizában viszont nem lehet teljesen eladósodni és csődbe menni, hiszen az adott ország bármikor meg tudja növelni saját pénzmennyiségét – azáltal például, hogy jegybankja elkezd több pénzt nyomtatni, de sok elmélet megdőlt mostanában, és egyéb mechanizmusok is elindulnak túlzott eladósodottság esetén

Befektetési arany és devizák

Az állampapírokon kívül jelenleg a nyersanyagok jelenthetnek stabil bázist a befektetések értékének megőrzésére. Klasszikus „menekülő” nyersanyag a befektetési arany, amelynek az árfolyama fordított arányosságban mozog együtt a tőzsdékkel, tehát átlagot tekintve az utóbbi időben jelentős emelkedést mutat. Ha valaki azt feltételezi, hogy még nem várt módon tovább romlik a helyzet, akkor befektetési aranyból (esetleg ezüstből) lehet érdemes „bevásárolni”. Ezen kívül érdemes lehet átgondolni, hogy melyik nyersanyagból várható a közeljövőben hiány, és hogy emiatt minek mehet fel az értéke, de azért azt meg kell jegyezni, hogy ez már kicsit kockázatosabb játék. Elég, ha az olaj árának eszeveszett ingadozását megnézzük idén márciusban.

A harmadik lehetőség pedig különféle devizák kiválasztása, és a tartalékok azokba való átcsoportosítása lehet. Ezen a ponton az egyik választási szempont, hogy melyik ország várhatóan milyen ügyesen, mekkora gazdasági hatásokkal kezeli a járványhelyzetet, valamint az azt követő időszakot, milyen szerkezetű a gazdasága és valószínűleg hogyan fog visszarendeződni, miután az emberiségnek sikerül győzelmet aratni efelett a rendkívül gyorsan terjedő, és egyelőre gyógymód nélküli vírus felett.

És akkor az ingatlanpiaci helyzetkép…

A mozgástér beszűkülése és a hiteltörlesztési moratórium bevezetése az ingatlanpiacot jelenleg a kivárás irányába tolja el. Most inkább a régebb óta folyamatban lévő tranzakciókat viszik végig az ügyfeleim vagy az jellemző, hogy az élethelyzetből fakadóan időszerű ingatlan tranzakciók zajlanak (válás, gyermekszületés, család létszámának változása, stb.).

A harmadik csoport pedig az, aki azért vesz most ingatlant mert szeretné ezeket a történelmileg alacsony kamatokat 10-20 évre befixálni, és még hitelképes. Most általában az az elsődleges cél, hogy rövid idő alatt próbálják nyélbe tudják ütni az ügyleteket. Jelenleg nem lehet tudni, hogy milyen lesz egészségügyi oldalról a vírus lefutása, ebből fakadóan azt is nehéz pontosan megbecsülni, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek, illetve azokat milyen eszközzel, és hatékonysággal tudják csökkenteni a folyamatosan érkező gazdaságpolitikai intézkedések.

Az ingatlanvásárlás esetén, viszont mos nagyon gyorsan érdemes lépni(!), mivel a bankok nagyon gyorsan szigoríthatnak a hitelkondíciókon (már el is kezdték), tehát várhatóan a következő hetekben szigorúbban veszik a hitelképesség feltételeit, és a referenciakamatok is megnövekedhetnek.

A közgazdászok által feltételezett, hosszabb távú, további hatásokat (esetlegesen fellépő munkanélküliség és nemfizetés okán romló hitelportfólió miatt megnövekvő kamatfelárak) azonban egyelőre a vállalati és a lakossági hitelmoratórium pár hónappal kitolta, és így ezeket potenciálisan a következő hónapok gazdaságpolitikai intézkedéseivel is ellensúlyozni lehet.

Ha sikerülne gyorsan megtalálni a koronavírus ellenszerét, akkor a gazdaságnak lehetősége lenne a gyors regenerálódásra, viszont a jelenlegi kilátások szerint erre több hónapot is várhatunk. Egy biztos tehát: a bizonytalanság hónapokig még megmarad a piacon.

Ha lehet, kerülje a részvényeket

A jelenlegi időszakban a lehető legkockázatosabb részvényekbe, részvény-alapú befektetési jegybe vagy nyugdíjpénztárba, unit linked biztosításokba fektetni a pénzünket. Hiába tűnhet úgy, hogy a spekulánsok egy-egy jó húzással könnyen meggazdagodhatnak ilyenkor, ne most vegyünk részvényeket, hacsak nem “játékpénzzel” tőzsdézünk, vagy nincs valódi rutinunk a kereskedésben és a cégelemzésben.

Érdemes mindig észben tartani, hogy egy részvény árfolyama nagyon volatilis, mínuszba is kerülhet, a cégek pedig egy elhúzódó válság esetén csődbe is mehetnek, amikor a teljes befektetett összeget elveszíthetjük. Hiába tűnik most “olcsónak” egy részvény, csak hónapok, évek múltán derül ki, hogy valóban az volt-e…

Ha majd hónapokon át folyamatos és általános emelkedés észlelhető a tőzsdén, akkor jó esély lehet arra, hogy elindul a lassú kilábalás és akkor jött el az ideje, hogy magasabb kockázatú részvényekben vagy befektetési jegyben gondolkodjunk, de ne feledjük: ez a 2008-as válság után is nagyságrendileg 3 évbe telt!

Szóval akkor mibe is érdemes befektetni válság idején?

Összességében tehát válság idején a különféle állampapírokból, nyersanyagokból és devizákból összeállított, diverzifikált portfólióval tudjuk a legbiztonságosabban elhelyezni befektetéseinket. Ezen kívül a részvénypiacot jelenleg érdemes lehet egy ideig kerülni, az ingatlanbe pedig az esetben belefogni, ha olcsóbb hiteleket még el tudunk csípni.

Szerző: Fancsali Judit, az Egyrolakettore.hu blog alapítója, hitelpiaci szakértő


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)