Ingatlanpiac, az ijedtség után jöhet a kilábalás

Április elején egy nemzetközi szakértő tartott szűk körű, online előadást, melyben a globális ingatlanpiac helyzetének értékelését alapos információkkal vezette le. Ennek fő tanulságait összegezzük cikkünkben.

Lassú, de határozott és egyenletes felépülésre számítanak a nemzetközi kutatók az ingatlanpiac tekintetében.

Idén természetesen óhatatlanul csökkenni fog a tranzakciók száma az ingatlanpiacon, ám a nemzetközi piaci guru, Mike Delprete minapi online előadásában középtávon már optimista jövőképet rajzolt fel.

Nyilvánvalóan a következő hónapok nehezek, turbulensek lesznek, ez nem is vitás, de a mostani válság egészen más természetű, mint a jórészt az amerikai ingatlanpiaci problémák (értsd: lufi) miatt indult 2008-2009-es pénzügyi válság.

A globális visszaesés most jelentős, de a járványveszély elmúltával strabilan visszaépülhet majd az ingatlaneladási piac.
Jegyezzük meg: az persze nálunk sincsen kizárva, hogy a 2020-as adásvételi számok jelentősen, akár mondjuk az erős 2019-es év adatainak 60-70 százalékára is zsugorodhatnak, illetve, hogy kevesebb új lakás épül. (Tavaly a Duna House becslései szerint 150 ezer adásvétel lehetett itthon a 2018-as 145 ezer után, ám 2020 végéig – ideiglenesen – akár 100 ezer alá is becsúszhat ez a szám, de Budapesten valamivel jobb lehet a helyzet.)

Nem reménytelen a helyzet

Ugyanakkor az amerikai szakértő számos nemzetközi példát hozott arra, hogy a fenyegetés elmúltával a korábbi piaci folyamatok és trendek milyen szépen visszaépülnek.

Nem arra kell persze gondolni, hogy úgy folytatódik majd minden, mintha semmi sem történt volna, de az élet visszatérésével az ingatlaneladások és vásárlások újra erőre kapnak, így a lakáspiaci adásvételekből élő ingatalnirodák, ügyvédek, hitelközvetítők és bankok rövidesen újra munkához láthatnak.
Persze a járványügyi zárlat idején mindenütt a világon esett az újonnan feltöltött lakáshirdetések száma, az új érdeklődések száma, és – hangsúlyozottan átmenetileg – de nagyon lecsökkent az üzletkötések száma is. A szakértő is reményét fejezte ki: pár hónap alatt elvonulnak a viharfelhők, így aki előrelátó, átvészelheti az előttünk álló nehéz hónapokat.

Mekkora az átmeneti bukó?

A szakértő piaci gyorsfényképe szerint a nagy amerikai ingatlanhirdetési oldalak látogatószáma jellemzően 25-40 százalékkal esett a pandémia kitörésének első heteiben, miközben a konkrét lakáskeresések (lead-ek) száma 28-50 százalékkal csökkent. Ezen felül a súlyos korlátozások miatt az új hirdetések felöltési számai Észak-Amerikában a korábbi szint felére-harmadára estek vissza. (Érdekes módon a hazai piacon is volt csökkenés, de az Otthontérkép Csoport saját adatai alapján jóval alacsonyabb mértékű. Ez azzal is összefüggésben lehet, hogy nálunk koránt sem állt meg olyan mértékben az élet, mint például Észak-Amerikában vagy Észak-Olaszországban.)

A 2003-as SARS járványt követő gazdasági, illetve ingatlanpiaci visszaépülés időtartama – az érintett régiókban – 6-9 hónap volt, de folyamatos, kitartó növekedéssel. Természetesen most mélyebb, szélesebb körű a válság, de a kereslet-kínálat mintázatának lefutása ettől még hasonló lehet (lásd alább egy korábbi elemző cikkben már használt ábránkat, melyet Mark is elővett az előadása során).

 

Viszont Mike Delprete aláhúzza: bár most úgy tűnik, de korántsem csak az a kérdés, hogy tudnak-e az emberek vásárolni, mert akadályoztatva vannak. Másképpen: nem az a fő kérdés most, hogy videón elintézhető-e a lakásnézés, illetve az üzletkötés. Miért? Mert akinek nagyon muszáj értékesíteni az vagy most talál erre online vagy postai módot, vagy a korlátozások enyhítése után rögtön nyélbe is üti az üzletet.
Ettől külön kell választani azt a kérdést, hogy az emberek akarnak-e(?!) majd tömegesen vásárolni, ha az élet visszatér a normál kerékvágásba. E téren sok függ a kormányzati intézkedésektől. Például nálunk a hitel-moratórium pozitív hatását érdemes kiemelni. A szakértők többsége ugyanakkor e téren is bizakodó, hiszen lakni mindenképpen szükséges.

Bízol a javulásban? Vagy éppen nem, és ezért most befekteténél?

Kínálatunkban több mint 100 ezer ingatlan vár, ebből 20 ezer Budapesten!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)