Mi lesz az idén lejáró hitelekkel a törlesztési moratórium után?

A törlesztési moratórium során a 2020. március 18-ig folyósított hitelekre nem szükséges márciustól semmit se fizetni egészen 2020. december végéig. A kölcsönök futamidejét pedig meghosszabbítják annak érdekében, hogy a szüneteltetés után se emelkedjen a havi törlesztő. De mi fog történni a 2020-ban lejáró hitelekkel?
A törlesztési hitelmoratóriumról szóló kormányrendelet szerint az idén lejáró kölcsönök futamideje 2020. december 31-ig tolódna ki. Ez ellentmondásban állhat azzal a szabállyal, hogy a hitelek törlesztője a felfüggesztést követően nem emelkedhet meg. Azonban jelenleg több bank moratóriummal kapcsolatos tájékoztatója is tartalmazza, hogy az idén lejáró kölcsönök futamideje bizony 2020. december 31. lesz, ezért mindenképpen érdemes megvizsgálni ennek a verziónak is a hatását.
Példaként vegyünk egy személyi kölcsönt , amely 2020. szeptember 5-én járna le, vagyis a moratórium kezdetétől számítva 6 hónap van még hátra a futamidőből. A fennálló tartozás 2020. március 18-án 250 ezer forint volt, a kölcsön kamata pedig 9%.

Ha az ilyen hitelek 2020. december végén lejárnak, akkor összességében kevesebbet kellene rá visszafizetni 8 ezer forinttal, mintha a moratórium miatt a lejáratot kitolnák a felfüggesztés hosszával. Ugyanakkor a moratóriumot követően – mivel az is december végén járna le – egy összegben kellene kifizetni teljes tartozást.

A Bankmonitor.hu szakértői úgy gondolják, hogy bár egyelőre ellentmondásos a helyzet, a jogalkotó elsődleges szándéka valószínűleg az volt, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen a fizetési haladék lejártát követően, ezért egy idén lejáró lakáshitel vagy személyi kölcsön a futamidő kitolásával akár 2020. december végét követően is lejárhat. Hiszen az adósok többségének valószínűleg nehézséget okozna év végén egy összegben kifizetni a fennálló tőketartozást és az összegyűlt kamatokat. Vélhetően azért került be a 2020. december végi lejárat a rendeletbe, hogy egy hitel se járjon le a moratórium ideje alatt.

.

.


© 2021 (v2.202102)