Ennél jobb időszakot nem is találhatnánk arra, hogy megszerettessük a gyerekekkel a kertészkedést

Itt a jó idő, de az utcára nem mehetünk: irány a kert! A gyerekek ideig-óráig elvannak ugyan kint, amíg mi az udvart és a kertet próbáljuk rendbe hozni, de aztán csak elunják magukat.

A mostani időszak tehát ideális arra, hogy őket is bevonjuk a kerti munkálatokba, hogy ők is megszeressék a kertészkedést. Mai cikkünkben olyan kerti ötleteket, feladatokat gyűjtöttünk össze, amit a gyerekek is élvezni fognak.

Alkossunk olyan tereket, ahová el lehet bújni

A gyerekek szeretik a bekuckózós helyeket a kertben is, és szeretnek bújócskázni. Gazdag növényzettel, futónövényekkel, lugasokkal könnyen teremthetünk olyan helyeket, ahová el lehet bújni, és garantáltan nemcsak ők fogják szeretni.

Kép forrása: houzz.com

Készítsünk természetes sátrat

A legjobb persze egy kis sátor, ami csak az övék. Ehhez ideális például egy kis szomorúfűz, de ha nem akarjuk megvárni, míg a szomorúfűz megnő, csinálhatunk babsátrat is.

Képek forrása: houzz.com

Legyenek gyerekbarát dolgok ott, ahol gyakran töltjük az időnket

Ma már szinte mindenki kialakít egy kis játszóteret a gyerekeinek, de jó, ha van valamilyen gyerekjáték ott is, ahol mi felnőttek tartózkodunk, különösen például a kerti asztal vagy sütögető, bográcsozó környékén, ahol egy gyerek hamar elunja, hogy a felnőttek milyen sokáig esznek vagy főznek. Ezekre a helyre akárcsak egy kis hinta is tökéletes, ahogyan ennek a debreceni családi háznak a filagóriájánál is látható.

Építsünk természetes játszóteret

A drága játszótéri játékok helyett inkább építsünk egyedi, természetes játszóteret. Ehhez jól jöhetnek például autógumik, vagy egy nagy hordó is, amiből alagutat építhetünk. Ebből a szempontból azok vannak szerencsés helyzetben, akik nem az Alföldön élnek, és ki tudják használni a terep természetes adottságait is.

Kép forrása: houzz.com

Adjunk nekik feladatokat

A gyerekek szeretnek magokat ültetni, és nagy izgalommal várják, hogy egy kis növény végre kibújjon a földből. A napraforgó, bab vagy tök magjai elég nagyok a kicsi kezeiknek, és gyorsan kicsíráznak, ami ideális tekintve, hogy a gyerekek mennyire türelmetlenek. A magok ültetésén kívül feladat lehet még az öntözés, illetve, hogy kis táblákat készítsenek, amit a növények mellé szúrhatnak a földbe.

Kép forrása: themicrogardener.com és craftsbyamanda.com

Osszuk a kertet zónákra

Jó, ha a kert több különböző zónára van osztva funkciók szerint. Legyen helye külön a konyhakertnek, külön a virágoknak, külön a játéknak, külön a pihenésnek és külön a kinti főzésnek, étkezésnek. Ennek a szomódi családi háznak a kertjében ezt nagyszerűen megoldották.

Ültessünk valami édeset

A gyerekek imádják az édes gyümölcsöket, különösen, ha nem nőnek magasan, és ők is könnyedén leszedhetik őket. A kisebbek kedvéért ültessünk epret, málnát, a nagyobbak már élvezni fogják, ha fára mászhatnak egy-egy ott termő gyümölcsért.

Kép forrása: houzz.com

Tanítsuk meg, hogyan gondoskodjon a kertünkbe tévedő állatokról

A kertet sok madár és rovar látogatja, akiknek szerepe nagyon fontos a növények beporzása miatt. Míg télen szinte mindenkinek eszébe jut kitenni egy madáretetőt, addig nyáron szinte egy kertben sem látni madáritatót, ami pedig a kert dísze is lehet. Akár házilag is készíthetünk egyet a gyerekekkel, és mellé még egy méhecskehotelt is a vadméhek számára.

Képek forrása: houzz.com és pixabay.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bejelentések jöhetnek – kövesse velünk a Kormányinfót percről percre!

Bejelentések jöhetnek – kövesse velünk a Kormányinfót percről percre!

Ma 11 órától ismét Kormányinfó, ezúttal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Vitályos Eszter kormányszóvivővel.

Itt a tavasz! Fogynak a drága cabriók, de melyik?

Itt a tavasz! Fogynak a drága cabriók, de melyik?

Nőtt a drága kabriók iránti kereslet. A tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.

Egyre jobban aggódnak a munkahelyükért a munkavállalók

Egyre jobban aggódnak a munkahelyükért a munkavállalók

És egyre rövidebb időt lennének képesek átvészelni, ha elvesztenék állásukat- derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb, első negyedéves közös kutatásából.

Fapados a fűtése rengeteg magyarnak

Fapados a fűtése rengeteg magyarnak

Nagy riadalmat okoztak a 2022-ben elszálló nemzetközi gáz- és áramárak Magyarországon, de a népszámlálási adatok szerint a háztartások harmadában fával fűtenek.

© 2024 (v2.202102)