15 százalék mínusz lesz, de csak átmenetileg – véli egy fontos piaci szereplő

A Whitefield nevű, Budapesten sok ponton társasházakat építő ingatlanfejlesztő cég ügyvezetője, Asaf Samet 15 százalék körüli, de csak átmeneti árcsökkenésre számít idén az ingatlanpiacon. Interjú-sorozatunk következő része.

– Milyen keresleti/kínálati változásokra számít a következő 3-6 hónapban az ingatlanpiacon?
– Mi úgy számolunk, hogy az árak idei csökkenése nem lesz nagyobb, mint 2008-ban volt, vagyis maximum 15 százalék körüli, és ez a csökkenés is fokozatosan vissza fog állni. Reményeim szerint erre akár már jövőre sor kerülhet az új építésű, fővárosi lakások esetén.

– Mi most a helyzet? Vannak vásárlók?
– Most mi is azt látjuk, hogy eltűntek a vevők a piacról, az első sokk hatása alatt nem lakásvásárláson gondolkodnak az emberek.

– És ha elmúlik az ijedtség?
– Igen; azt gondoljuk, hogy amint ez a sokk elmúlik, elkezdenek majd a vevők visszatérni a piacra, ilyenkor ugyanis jó ajánlatokat lehet kifogni. Azt várjuk, hogy keresleti oldalon nőni fog a befektetésként lakást vásárlók aránya, mert az ingatlan ilyenkor is biztos befektetésnek számít.

– Miért gondolja ezt?
– Azt látjuk, hogy sokan megégették magukat az utóbbi időben a tőzsdén, és a forint árfolyamváltozásának következtében a Magyar Államkötvények, azaz a MÁK papírok sem feltétlenül váltották be teljesen a hozzájuk fűzött reményeket. Ráadásul valószínűleg a betéti kamatok is tovább fognak csökkenni, így valószínűleg többen az ingatlan piacra fogják áthozni a befektetéseik egy részét.

– Mire számít a kínálati oldalon?
– A kínálati oldalról a használt lakások piacán növekedést várunk, de a hitelmoratóriumnak köszönhetően valószínűleg nem egyszerre fognak rázúdulni a piacra a hitelre vett Airbnb-s lakások. Az új lakások piacán viszont erősen vissza fog esni a kínálat, mert több projektet leállítottak, és nem biztos, hogy a következő évben ezek újra fognak indulni.

– Mit gondol a gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott, ingatlanpiacot és építőipart érintő intézkedésekről?
– Minden segítséget nagyra értékelünk, amit a kormány az építőiparnak nyújt. A hitelmoratórium segít, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe került lakástulajdonosok meg tudják tartani a lakásaikat, és így elkerülhető, hogy hirtelen zúduljon a piacra nagy mennyiségű bedőlt hiteles lakás. A 70%-os bérpótlás ígéretesen hangzik, reméljük, hogy sokan igénybe tudják majd venni.

– És a rozsdaövezeti áfa-kedvezménnyel mi a helyzet?
–Jó lenne, ha visszaállítanák az új lakások 5%-os ÁFÁ-ját, nem csak a rozsdaövezetekben, hanem általánosan, hiszen ez sokat segítene az ingatlanpiacnak és a építőiparnak is. Addig viszont, mint mindenki, mi is a rozsdaövezetek konkrét listáját várjuk. Azon projekteknek, amelyek ebből kimaradnak, 27%-os ÁFA tartalommal kell majd versenyezniük az 5%-os ÁFÁ-s projektekkel, így valószínű, hogy egyelőre nem lesz érdemes megvalósítani őket.

– Mit tapasztal a beruházók-építtetők, az eladók, a vevők és más partnerek részéről?
– A jelenlegi szituáció teljesen példa nélküli, így még a szakértőknek is nehézséget okoz megjósolni, mi fog történni a gazdasággal. Ez nagyon nagy bizonytalanságot okoz a befektetőknek is, ami miatt mi úgy látjuk, hogy sokan inkább kivárnak, leállítják a projekteket. A másik oldalról kivételes lehetőségeket is hoz magával a helyzet, hiszen az árak csökkenése miatt ilyenkor érdemes új projektet vásárolni, főleg, ha a piac a bizonytalanság elmúltával vissza fog pattanni.

– Az építkezések kellő ütemben haladnak-e Önöknél, partnereinknél?
– Nálunk az előre eltervezett ütemben halad az építkezés, és mivel az elkövetkező időben kevesebb újépítésű lakás fog épülni, úgy számolunk, hogy végre vége annak az időszaknak, amikor minden építkezés csúszott az elérhető alvállalkozók hiánya miatt. Remélhetőleg a koronavírus miatt nem lesz szükség arra, hogy az építkezéseket is leállítsa a kormány, így időben be tudjuk majd fejezni a már épülő lakásokat.

– Ezek szerint Önöknél nem állt le projekt?
– Folyamatosan figyelemmel követjük mind a járvány helyzetet, mind a gazdasági változásokat, de egyelőre minden projektünk az előre eltervezett ütemben halad. Nem állítottuk le egyiket sem, mert hisszük, hogy a piac jövőre magához fog térni. A stabil befektetői hátterünknek köszönhetően pedig biztosított, hogy aki nálunk vesz lakást, az meg is fogja kapni azt.

– A dolgozók védelméért mit tettek?
– A munkavállalóink egészségének védelmében számos változást vezettünk be mind az irodákban, mind az építkezéseken. Aki tud, otthonról dolgozik, külön odafigyelünk a veszélyeztett kollégáinkra, és törekszünk a minél kevesebb érintkezésre és a magas higiéniai sztenderdek betartására. Ez tükröződik az eladási folyamatban is, például a lakásainkról minden információt megtalálnak az érdeklődők az adott projekt weboldalán, és lehetőség van videótelefonos egyeztetésre és szerződéskötésre is, így akár személyes találkozás nélkül is lebonyolítható egy lakás megvásárlása. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megtartsuk a jelenlegi, nagy tapasztalattal rendelkező profi csapatunkat. A stabilitás a legfontosabb célunk az elkövetkező időre, mind munkavállalóink, mind vevőink számára.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnökével a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában.

Hibázott a TV2, csattant a bírság

Hibázott a TV2, csattant a bírság

A csatorna túltolta a promóciót egy decemberi adásban.

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Komoly hivatali látogatáson járt a köztársasági elnök.

© 2024 (v2.202102)