Túlárazás és felpörgetett kereslet: átalakít a válság

A válság, amely jelentősen hat nemcsak a gazdaságra hanem az emberek hangulatára, biztonságérzetére is, nagymértékben fogja átalakítani a piacot, hiszen az ingatlanpiac eddig a túlárazásról és a mesterségesen felpörgetett kereslet-kínálat viszonyáról szólt – véli Sándor Viktória. Az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ) Etikai Bizottságának elnöke ingatlanpiaci interjúsorozatunk friss vendége.


– Milyen irányú változásokra számít a következő fél évben az ingatlanpiacon?
– Véleményem szerint az ingatlanpiac eddig a túlárazásról és a mesterségesen felpörgetett kereslet-kínálat viszonyáról szólt. Ennek megfelelően ez a válság, amely jelentősen hat nemcsak a gazdaságra hanem az emberek hangulatára, biztonságérzetére is, nagymértékben fogja átalakítani a piacot. Elsősorban az árakban várok komoly csökkenést mindenekelőtt a használt lakás piacon. A keresletet az fogja meghatározni, hogy milyen mértékben tud elindulni a gazdaság. A kínálat viszont bővülni fog hiszen olyan ágazatok dőlnek be mint a turizmus, amire az ingatlanpiac egy része (lásd AirBnB) komolyan épített.

– Mit gondol a gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott ingatlanpiacot és építőipart érintő intézkedésekről?
– A gazdaságvédelmi akciótervből teljes mértékben kihagyták az ingatlanközvetítői és értékbecslői ágazatot. Véleményem szerint jelen helyzetben az egyedi cégek segítségre szorulnak, bevételük nincs, vagy csak minimális. A kiadások, például a bérek, a hirdetési költségek, a helyiségbérleti díjak viszont ugyanúgy fennállnak. Hiába dolgozhatnánk elméletileg, ha az ingatlanok – amik nem polcról levett dobozos termékek – bár elvben bemutathatóak távolról, de lényeges mozzanatot, a fizikai megtekintést törvényileg ellehetetleníti a kijárási korlátozás.

– Mit vár a helyzet rendeződését követően?
– A helyzet rendeződése után elsősorban egy stabil, szabályozott gazdaságra lesz szüksége a szakmának, ahol az elmúlt évek pozitív szemléletéből adódóan pörgött a piac. Ha sikerül stabilitást kialakítani, úgy a mi iparágunkban is fellendülés várható. A hitel moratórium semmiképpen nem tartozik véleményem szerint az ingatlanpiachoz, ez a magánembereket érinti. Maximum olyan szempontból lehet gondolkodni ebben, hogy a kilakoltatásokat leállították, tehát azok az ingatlanok, amik ezen a téren veszélyeztetve voltak, pillanatnyilag nem piacképesek.

– Mit tapasztal a beruházók-építtetők, az eladók, a vevők és más partnerek részéről?
– Ahogy utaltam rá, amint elindul a gazdaság, úgy vevők és eladók más szempontból fogják látni a piacot mint jelenleg. Látható, hogy egy felfelé törekvő gazdaságban igen komolyan működik az ingatlanpiac és ezt a trendet csak egy világválság tudja megakasztani. Akinek most nem létkérdés az ingatlan eladás, az visszahúzódik erről a piacról, aki viszont befektetési jelleggel keres ingatlant az jó vételt csinálhat, ha türelemmel várja ki azokat az eladó ingatlanokat, ahol valamilyen személyes oknál fogva sürgőssé válik az eladás.

– Bérbeadási oldalon mit lát?
– A bérleti piacon is komoly problémák adódtak. Azok az ingatlanok, amik elsősorban turisztikai szempontból frekventált helyen voltak, gyakorlatilag áldozatává esnek a válságnak. A rövidtávú bérbeadás most hosszú távra megfeneklett és ezen lakások szerepe a hosszú távú bérbeadásnál értékelődik fel. Ez a trend azonban nagy mennyiségű lakást hoz a piacra, ami az árakat jelentősen befolyásolni fogja negatív értelemben. Itt említem meg, hogy bizonyos apartman szállók is a túlélés érdekében szobáikat hosszú távú bérbeadásra kínálják fel. Ez is növeli a piacon kiadható ingatlanok mennyiségét. Nem véletlen hogy a bérleti piac esetén esett leggyorsabban az ár. Ilyen szempontból viszont ezek az ingatlanok, amennyiben eladásra kínálják őket, már bevételi szempontból nem olyan értékesek, mint akár három négy hónappal ezelőtt voltak. Aki nem kíván a hosszú távú bérleti piacon tevékenykedni, az pedig fel fogja kínálni ingatlanát eladásra. Ez is befolyásolni fogja a terület ingatlanpiaci besorolását.

– Mit tesz a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége a jelenlegi helyzetben?
– A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége és az általuk bevont legnagyobb piaci szereplők és más szövetségek már kezdeményezést tettek annak érdekében, hogy az ingatlanszektor is bekerüljön abba a körbe, ami a gazdasági mentőcsomag része. Mindemellett, hogy ezzel egyelőre célt nem értünk, felhívnám a figyelmet arra, hogy jelen pillanatban a szövetségek szerepe az összefogásban értékelődik fel. Jónak tartanám, ha nem csak elvárásokat fogalmaznának meg velünk kapcsolatban, hanem békeidőben közös gondolkodásra, közös szemlélet kialakításra, a döntéshozók felé történő közös állásfoglalásra is kaphatóak lennének azok, akik most bírálattal illették tevékenységünket.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kihallgatta az ügyészség Varga Juditot - egyelőre tanúként

Kihallgatta az ügyészség Varga Juditot - egyelőre tanúként

Az ügyészség részleteket közölt a Magyar Péter hangfelvétele kapcsán indult nyomozás állásáról.

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Jót tett a februári turisztikai statisztikának a szökőnap és a kellemes időjárás is. 

Nahát! Magyar politikusok tűntek fel a Kreml fizetési listáján

Nahát! Magyar politikusok tűntek fel a Kreml fizetési listáján

Vajon kik lehettek azok, akik orosz pénzért igyekeztek megfúrni Ukrajna uniós támogatását?

Keményen lecsapnak Polt Péterék - gyanúsítottként hallgatják meg a kormány ismert kritikusát

Keményen lecsapnak Polt Péterék - gyanúsítottként hallgatják meg a kormány ismert kritikusát

Komoly vádakkal gyanúsítják. Vajon ilyen határozottan fognak eljárni a Magyar Péter által felvetett ügyekben is?

© 2024 (v2.202102)