Felértékelődik a lakástulajdon, mert biztonságot és menedéket ad – interjú a Cordia vezérigazgatójával

Az ellátási láncok szakadozása és a külföldi építőipari munkások hazautazása – átmenetileg – fennakadásokat okoz, de a kivitelezési munkák a meglévő létszámmal folytathatók – mondja a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Földi Tibor szerint a mi régiónkban a saját tulajdonú otthon jelent ma is biztonságot és menedéket az emberek számára, így az új helyzetben inkább felértékelődik a lakástulajdon.

Milyen változásokra számít a következő 3-6 hónapban az ingatlanpiacon?

– Jelenleg is zajlanak azok a korábban megkezdett fejlesztések, amelyek átadása 2021-ben és 2022 elején várható. Ezekben a projektekben az előértékesítettség, előbérlet magas, a legtöbb projekt finanszírozása biztosított, így az építőiparban továbbra is folyik a munka, továbbra is vannak megrendelések.

Milyen hosszú lefutású járványhelyzetre számít?

– Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mennyi ideig fog tartani ez a krízishelyzet, de várakozásaink szerint biztosan több hónapig.

Mi lesz a lakások iránti kereslettel?

– Arra számítunk, hogy az előttünk álló, nem túl hosszú időszakban az új lakások iránti kereslet átmenetileg csökken.

És középtávon jobb lesz a helyzet?

– Véleményem szerint igen. Jó hír ugyanis, hogy bár több ingatlantípus jövedelemtermelő képessége biztosan át fog értékelődni, a lakások szerepe várakozásaink szerint éppen, hogy erősödni fog. Különösen így lehet ez a mi földrajzi régiónkban, ahol hagyományosan magas a tulajdoni arány és a saját tulajdonú otthon jelent ma is biztonságot és menedéket az emberek számára. A mostani helyzet bizonyítja emellett azt is, hogy a lakás nem csak otthon: olyan funkcióknak is biztonságos helyet képes adni, mint a home office vagy a digitális távoktatás.

Mit gondol a gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott, az Önök ágazatát érintő intézkedésekről?

– Miközben számos más nemzetgazdasági ágazat leállni kényszerült, az ingatlanfejlesztések továbbra is hozzájárulnak a hazai gazdaság ellenálló-képességének növeléséhez, hiszen jelentősen képesek csökkenteni a koronavírus miatt kialakult gazdasági válság negatív gazdasági hatásait. Más iparági szereplőkkel együtt úgy látjuk, hogy azért, hogy ez a pozitív hatás hosszabb távon is fennmaradhasson, kormányzati intézkedésekre van szükség – itt jó iránynak tartjuk és üdvözöljük a rozsdaövezeti fejlesztések 5%-os áfakulcsát. Véleményünk szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos, hogy fenn lehessen tartani a kivitelezési munkák folyamatosságát.

Mi kell ahhoz, hogy az építőipar ne álljon le?

– Ahhoz, hogy az építőipar ne álljon le, illetve szenvedjen el jelentős károkat, részben arra van szükség, hogy a fejlesztésekhez szükséges hivatali, hatósági háttéradminisztráció (földhivatalok, kormányhivatalok, szakhatóságok, tervzsűrik) működése továbbra is biztosítva legyen, a közművállalatok pedig folytassák a beruházásokhoz szükséges megrendelt fejlesztéseket, mérőóra-felszereléseket, adminisztrációt.

Mit tapasztal a beruházók-építtetők részéről?

– Természetesen az építőiparban is érezhetőek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai, hiszen az ellátási láncok szakadozása és a külföldi építőipari munkások hazautazása – átmenetileg – fennakadásokat okoz. A kivitelezési munkák ugyanakkor a meglévő létszámmal folytathatók, hiszen ezekben a munkafázisokban alacsony a munkavállalók sűrűsége, így a megfelelő egészségügyi intézkedésekkel minimalizálható a járvány terjedésének kockázata.

És pénzügyi oldalról mi a helyzet?

– A jó hír az, hogy a bankrendszer sokkal jobb állapotban van mint 2008-ban, a magyar gazdaság összehasonlíthatatlanul erősebb, a lakosság eladósodottsága sokkal alacsonyabb és forintban van, rengeteg tartalék áll rendelkezésre, és – ami különösen fontos – nincs itthon ingatlanpiaci buborék.

Önöknél minden megy tovább?

– A Cordia pozíciója szilárd: minden projektünkhöz rendelkezünk a szükséges önerővel, az elindult fejlesztéseinkhez megvan a finanszírozás, a lakóingatlan-projektekben magas az előértékesítettség. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a múltban, most is végig visszük az elindított projektjeinket és folytatjuk a további fejlesztések előkészítését, a vevőink számíthatnak ránk.

Az Önök cége hogyan válaszolt a megváltozott helyzetre?

– A Covid-19 járvány közepette a Cordia számára is a biztonság a legfontosabb: ennek szellemében a hazai piacon elsőként alakítottuk ki az ingatlanvásárlás új, biztonságos, a folyamat minden egyes lépését lefedő online megoldását. Ez azt jelenti, hogy a vevők immár úgy választhatják ki és vásárolhatják meg új otthonukat, hogy nem mozdulnak ki hazulról: ez alól még a szerződés aláírása és a birtokba adás sem jelent kivételt.

Ha jól tudom, akkor ezen felül is kínálnak extra szolgáltatást?

– Igen, a teljes körű szolgáltatás fontos eleme, hogy a Cordia tapasztalt, több száz otthon berendezését maga mögött tudó property management csapatára rábízhatók a megvásárolt lakás komplett lakberendezési feladatai is. Ez most különösen kényelmes és biztonságos megoldást jelent, hiszen egyrészt számos bútor- és lakberendezési üzlet csak online tart nyitva, másrészt a kijárási korlátozás idején amúgy sem túl jó ötlet a nyitva lévő boltokat járni.

A vállalat alkalmazottait is védik?

– A Cordia és a teljes Futureal-csoport rendkívül komolyan veszi a jelenlegi helyzetet: irodai munkatársaik ezért dolgoznak otthonról, ezért döntöttek a teljes körű online ügyintézés bevezetése mellett, és ezért határoztak úgy, hogy összesen több mint 300 millió forinttal támogatják a járvány elleni küzdelmet Magyarországon, Romániában és Spanyolországban is. A felajánlott összeg első részét a magyar kormány által létrehozott, önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport, a Segítünk Egymásnak felhívására utalták át, míg a fővárosi intézkedéseket 50 millió forinttal támogattuk.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)