Felértékelődik a lakástulajdon, mert biztonságot és menedéket ad – interjú a Cordia vezérigazgatójával

Az ellátási láncok szakadozása és a külföldi építőipari munkások hazautazása – átmenetileg – fennakadásokat okoz, de a kivitelezési munkák a meglévő létszámmal folytathatók – mondja a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Földi Tibor szerint a mi régiónkban a saját tulajdonú otthon jelent ma is biztonságot és menedéket az emberek számára, így az új helyzetben inkább felértékelődik a lakástulajdon.

Milyen változásokra számít a következő 3-6 hónapban az ingatlanpiacon?

– Jelenleg is zajlanak azok a korábban megkezdett fejlesztések, amelyek átadása 2021-ben és 2022 elején várható. Ezekben a projektekben az előértékesítettség, előbérlet magas, a legtöbb projekt finanszírozása biztosított, így az építőiparban továbbra is folyik a munka, továbbra is vannak megrendelések.

Milyen hosszú lefutású járványhelyzetre számít?

– Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mennyi ideig fog tartani ez a krízishelyzet, de várakozásaink szerint biztosan több hónapig.

Mi lesz a lakások iránti kereslettel?

– Arra számítunk, hogy az előttünk álló, nem túl hosszú időszakban az új lakások iránti kereslet átmenetileg csökken.

És középtávon jobb lesz a helyzet?

– Véleményem szerint igen. Jó hír ugyanis, hogy bár több ingatlantípus jövedelemtermelő képessége biztosan át fog értékelődni, a lakások szerepe várakozásaink szerint éppen, hogy erősödni fog. Különösen így lehet ez a mi földrajzi régiónkban, ahol hagyományosan magas a tulajdoni arány és a saját tulajdonú otthon jelent ma is biztonságot és menedéket az emberek számára. A mostani helyzet bizonyítja emellett azt is, hogy a lakás nem csak otthon: olyan funkcióknak is biztonságos helyet képes adni, mint a home office vagy a digitális távoktatás.

Mit gondol a gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott, az Önök ágazatát érintő intézkedésekről?

– Miközben számos más nemzetgazdasági ágazat leállni kényszerült, az ingatlanfejlesztések továbbra is hozzájárulnak a hazai gazdaság ellenálló-képességének növeléséhez, hiszen jelentősen képesek csökkenteni a koronavírus miatt kialakult gazdasági válság negatív gazdasági hatásait. Más iparági szereplőkkel együtt úgy látjuk, hogy azért, hogy ez a pozitív hatás hosszabb távon is fennmaradhasson, kormányzati intézkedésekre van szükség – itt jó iránynak tartjuk és üdvözöljük a rozsdaövezeti fejlesztések 5%-os áfakulcsát. Véleményünk szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos, hogy fenn lehessen tartani a kivitelezési munkák folyamatosságát.

Mi kell ahhoz, hogy az építőipar ne álljon le?

– Ahhoz, hogy az építőipar ne álljon le, illetve szenvedjen el jelentős károkat, részben arra van szükség, hogy a fejlesztésekhez szükséges hivatali, hatósági háttéradminisztráció (földhivatalok, kormányhivatalok, szakhatóságok, tervzsűrik) működése továbbra is biztosítva legyen, a közművállalatok pedig folytassák a beruházásokhoz szükséges megrendelt fejlesztéseket, mérőóra-felszereléseket, adminisztrációt.

Mit tapasztal a beruházók-építtetők részéről?

– Természetesen az építőiparban is érezhetőek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai, hiszen az ellátási láncok szakadozása és a külföldi építőipari munkások hazautazása – átmenetileg – fennakadásokat okoz. A kivitelezési munkák ugyanakkor a meglévő létszámmal folytathatók, hiszen ezekben a munkafázisokban alacsony a munkavállalók sűrűsége, így a megfelelő egészségügyi intézkedésekkel minimalizálható a járvány terjedésének kockázata.

És pénzügyi oldalról mi a helyzet?

– A jó hír az, hogy a bankrendszer sokkal jobb állapotban van mint 2008-ban, a magyar gazdaság összehasonlíthatatlanul erősebb, a lakosság eladósodottsága sokkal alacsonyabb és forintban van, rengeteg tartalék áll rendelkezésre, és – ami különösen fontos – nincs itthon ingatlanpiaci buborék.

Önöknél minden megy tovább?

– A Cordia pozíciója szilárd: minden projektünkhöz rendelkezünk a szükséges önerővel, az elindult fejlesztéseinkhez megvan a finanszírozás, a lakóingatlan-projektekben magas az előértékesítettség. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a múltban, most is végig visszük az elindított projektjeinket és folytatjuk a további fejlesztések előkészítését, a vevőink számíthatnak ránk.

Az Önök cége hogyan válaszolt a megváltozott helyzetre?

– A Covid-19 járvány közepette a Cordia számára is a biztonság a legfontosabb: ennek szellemében a hazai piacon elsőként alakítottuk ki az ingatlanvásárlás új, biztonságos, a folyamat minden egyes lépését lefedő online megoldását. Ez azt jelenti, hogy a vevők immár úgy választhatják ki és vásárolhatják meg új otthonukat, hogy nem mozdulnak ki hazulról: ez alól még a szerződés aláírása és a birtokba adás sem jelent kivételt.

Ha jól tudom, akkor ezen felül is kínálnak extra szolgáltatást?

– Igen, a teljes körű szolgáltatás fontos eleme, hogy a Cordia tapasztalt, több száz otthon berendezését maga mögött tudó property management csapatára rábízhatók a megvásárolt lakás komplett lakberendezési feladatai is. Ez most különösen kényelmes és biztonságos megoldást jelent, hiszen egyrészt számos bútor- és lakberendezési üzlet csak online tart nyitva, másrészt a kijárási korlátozás idején amúgy sem túl jó ötlet a nyitva lévő boltokat járni.

A vállalat alkalmazottait is védik?

– A Cordia és a teljes Futureal-csoport rendkívül komolyan veszi a jelenlegi helyzetet: irodai munkatársaik ezért dolgoznak otthonról, ezért döntöttek a teljes körű online ügyintézés bevezetése mellett, és ezért határoztak úgy, hogy összesen több mint 300 millió forinttal támogatják a járvány elleni küzdelmet Magyarországon, Romániában és Spanyolországban is. A felajánlott összeg első részét a magyar kormány által létrehozott, önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport, a Segítünk Egymásnak felhívására utalták át, míg a fővárosi intézkedéseket 50 millió forinttal támogattuk.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)