Balaton: vissza 2, padlógáz… – indul a szezon, de mit lát a szakértő?

Balaton: A Lido Home szakértője, Szegedy Péter friss helyzetelemzéssel jelentkezett. E szerint lassan végre újraindul a balatoni ingatlanpiac! Hogyan alakul a kereslet? Csökkennek az árak? 

Balaton: nagy a pezsgés, és nagy a várakozás…A kormányzat (vidéki) lazító intézkedései, a Balaton környéki vállalkozások esetében, általánosan reményt keltőek, biztatóak – véli Szegedy Péter. Sokan bizakodóak tehát, és nincs is ebben semmi csoda. Érhető módon, minden kereskedő szeretné behozni az elmúlt majdnem két hónap fájdalmas forgalom kiesését – mondta el kérdésünkre a Balaton környékén aktív Lido Home ingatlanforgalmazó hálózat szakmai igazgatója.

Szokatlan a május

Szerinte persze kérdés még, hogy mennyire lesz ebből hirtelen, és azonnali elstartolás. Autós hasonlattal élve: amolyan igazi „vissza 2, padlógáz” – ez vállalkozásonként, régiónként nagyon különböző lehet.

Egyelőre tehát az ingatlanpiacon is szokatlan módon alakul a május. Az ingatlanforgalmazók a tó körül az egyéb kereskedő cégekhez hasonló cipőben járnak. A helyi ingatlanpiac szereplői persze többségében pozitívan látják az ingatlanpiac jövőjét. Az ugyanis, hogy Pest megye és Budapest (egyenlőre) zárva maradt nem örömteli, de megerősíti azt a teóriát és várakozást, hogy balatoni ingatlanok iránti kereslet tovább fog erősödni….

„A Lido Home-nál legtöbben úgy gondoljuk, hogy balatoni nyaraló tulajdonosnak lenni újra „menő dolog”! A 2020-as szezonban egyébként is, valószínűleg kevesen töltik külföldön a szabadságukat, a balatoni nyaralás tehát újra a reneszánszát éli majd idén, és várhatóan a következő években is. Látjuk, hogy hányan ‘menekülnek’ érthető okokból családostul, a fővárosból a tó közelébe, és nem csak nyaralni, hanem ‘otthon’, azaz a nyaralóból dolgozni is. Gondoljuk csak végig, hányan tanultak, tanultunk meg-kényszerűen home office-ban dolgozni, az elmúlt hetekben…” – fejti ki Szegedy Péter

Balaton: De hogyan alakulnak az árak?

Ember (ingatlanos) legyen a talpán, aki bátran mer most jóslásokba bocsátkozni az árak alakulása kapcsán. Egy szűk hónappal ezelőtt a vidéki ingatlan eladási árak kb. 5-20% közötti csökkenése volt prognosztizálható. Persze akkor is óriási volt a szórás – ad betekintést a piaci folyamatokba Szegedy Péter.

Az eladási árakat a Balaton környékén – mint mindenütt – leginkább a helyszín befolyásolja. A 2020-as év elején, még a járványhelyzet előtt, egy szolid árcsökkenés, volt tapasztalható az eladási árakban. Néhány kényszer-értékesítéstől eltekintve, elmondható, hogy ez a trend, tehát az árak csökkenése, az elmúlt szűk 2 hónapban sem erősödött, hiszen a tulajdonosok közül, aki csak tudott kivárt az eladással, a bizonytalan helyzet miatt.

Ha ehhez az alaphelyzethez, hozzá vesszük az előbb emlegetett erősödő keresletet, akkor az árak csökkenésének erős lassulása, megállása is várható – von optimista konklúziót a Lido Home ingatlanforgalmazó hálózat szakmai igazgatója.

Ráadásul jön a nagybetűs szezon, várhatóan egyre több vendéggel, és ebben az időszakban a legszebb arcát mutatja a Tó és környéke. Évek óta tapasztaljuk, hogy ez milyen erős érzelmi ráhatással bír az ingatlant keresők vásárlókedvére, legyen az ingatlan akár a déli, akár az északi parton, közvetlenül a vízparton vagy a távolabbi településeken – teszi hozzá Szegedy Péter.

Helyt tud-e állni a szakma, az ingatlanosok? Lesz-e igazi ingatlankínálat?

Akik „karbantartották” magukat, nem hagyták lepörögni a vállalkozásaikat azoknak könnyebb lesz felvenni a fordulatot. Ők könnyebben birkóznak meg a feladattal – mondja a szakértő. Akik elengedték a marketinget, nem voltak jelen piacon, elhanyagolták az ügyfeleket, nem bővítették az ingatlanportfoliót, esetleg szélnek eresztették a kollégákat, ott viszont gond lesz! Ott a felpörgés elhúzódhat, ami behozhatatlan hátrány lehet az erős konkurenciaharcban.

Szegedy Péter szerint a következő időszak kihívása három részből áll majd össze az ingatlanos vállalkozások számára:

1,
Egyrészről lesz egy erősödő kereslet, amit kezelni kell.

2,
Másrészről a mindennapi munkában meg kell küzdeni az új (egészségügyi-biztonsági) szabályokkal, hiszen magunkra és az ügyfelekre is vigyázni kell majd.

3,
Harmadrészt folyamatosan legalább „pozitív nullán” kell tartani az eladandó ingatlanok számát. Vagyis nem csökkenhet, nem zsugorodhat az ingatlan-portfólió, mert ez egy ingatlanforgalmazónak piacvesztéssel jár.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mit lehet kiolvasni a legújabb kamatdöntésből?

Mit lehet kiolvasni a legújabb kamatdöntésből?

50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentették az alapkamatot.

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Mintegy 43 ezer négyzetméterrel bővül, ennek engedélyezése már el is indult. 

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Az Európai Parlament jóváhagyta ennek meghosszabbítását.

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újbudán a Sashegyen, Zuglóban pedig az Örs vezér terénél kell fizetni. 

© 2024 (v2.202102)