Lakáspiac: van kereslet, de a többség még kivár – interjú

A kereslet jelen van a lakáspiac egészében, de a vevők kivárnak, keresik a jó vételi pozíciót – véli Perlaki Katalin. A Pont Jó Ingatlaniroda értékesítési vezetője szerint a használt lakásoknál és az albérleteknél valószínűbb idén az árcsökkenés. Az utóbbiaknál – az AirBnB-s kiadások elmaradása miatt – már most 10% körüli a csökkenés.

– Milyen keresleti/kínálati változásokra számít a következő hónapok során az ingatlanpiacon?
– Véleményem szerint a már tavaly megkezdődött enyhe árcsökkenés folytatódni fog. A használt ingatlanok esetében a kínálat bővülése valószínű, a kereslet bár jelen van a piacon, kivár, keresi a jó vételi pozíciót.

– Mi most a helyzet?
– A mostani „csendes” időszak a keresésről szól, sokan nézegetik a hirdetéseket, mind a használt, mind az új építésű lakások esetén. Ennek oka egyrészt, hogy nem nagyon mozdulnak ki lakásokat nézegetni, másrészt arra számítanak, hogy csökkenni fognak az árak.

– De a közvetítőket is érinti mindez, igaz?
– Az eladókat és a közvetítőket egyaránt érinti, hogy az értékesítés ideje a mostani helyzetben nyilvánvalóan el fog húzódni időben. Az újépítésű lakások még tartják az árukat, kevesebb épül, a már elkészült vagy épülő lakások pedig fogynak, hiszen még mindig többféle állami támogatást lehet igénybe venni a megvásárlásukhoz; és a hitelek között is lehet válogatni, még akkor is, ha időnként kissé lassabb a hozzájutás. Ezzel együtt jóval kevesebb adásvétel volt az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Főleg a már év elején elkezdett ügyletek zárultak le mostanra.

– Az új építésű lakások iránti érdeklődés alábbhagyott, nem?
– Az újépítésű lakást keresők száma valamelyest csökkent, de sokkal kisebb mértékben, mint a használt lakást keresőké. Mi azt látjuk, hogy kevesebb a piacon a jó lokációban lévő, jó és megbízható minőségben épülő ingatlan, amelyek az esetében az érdeklődések változatlanul megvannak.

– És az árak valóban esni fognak?
– Az árcsökkenést a használt lakásoknál gondolom valószínűbbnek; inkább ott látok esélyt, teret a nagyobb alkunak. Annál is inkább, mert csökken az érdeklődés, ráadásul igen sok túlárazott ingatlan van jelenleg a piacon.

– Mit gondol a gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott ingatlanpiacot és építőipart érintő intézkedésekről?
– A hitel-moratórium és a 70%-os bérpótlás mindenképpen segítség. Fontos, hogy a beruházások támogatást kapjanak, hogy a munkahelyek megmaradjanak és új munkahelyeket teremtsenek. A munkaerő átcsoportosítása, a munkavállalók átképzése is sokaknak segítene.

– Mit gondol a rozsdaövezeti, öt százalékos áfa-kedvezmény bejelentésről? Milyen hatása lehet ennek a piacon?
– A rozsdaövezetek 5%-os áfa-kedvezménye kedvező hatású lehet az ingatlanpiacon. Az 5%-os lakásáfa az új építésű lakások értékesítésére és ezek bérbeadására is érvényes lesz. A szabályok még nem teljesen kiforrottak, de a beruházók bizakodóak. Ezeken a területeken már nem, vagy csak részben használt ipari, kereskedelmi egységek vannak. Ezzel bővülhetne a fejlesztésre alkalmas területek nagysága. Mivel jellemzően nagymértékű beruházásokra lesz szükség – gondolva az esetleges talajszennyezés megszüntetésére, a meglévő közművek fejlesztésére, a jelenlegi épületek bontására…– sokkal vonzóbbá teszi a beruházást az 5%-os áfa bevezetése.

– Milyen intézkedéseket látna még szívesen?
– A hiányszakmák ingyenes képzését lehetne megvalósítani azoknak, akik most elvesztették a munkájukat. Az adóterhek csökkentésével sok vállalkozást még talán meg lehetne menteni.

– Bizakodónak látja a beruházókat-építtetőket?
– A beruházóknál a munka most is folyik, hiszen nem akarnak nagyobb csúszásokat az átadási időt illetően.

– És a vevőjelöltek?
– Az érdeklődők megoszlanak. Vannak, akik kivárnak, és vannak, akik határozott vevők. Akik kivárnak, jellemzően nem tudják, hogy maradnak-e a munkahelyükön, lesz-e jövedelmük, vagy sem. Ők óvatosak, annak ellenére, hogy eredeti, erős szándékuk a vásárlás. Persze némelyeket akár pesszimistának is mondhatnék, hiszen sokfélék vagyunk. Szerencsére nem ez a többség.

– Jelenleg az építkezések kellő ütemben haladnak a partnereiknél?
– Sok projektnél folyik a munka jelenleg is. Gond akkor lesz, ha valamilyen építőanyag elfogy és nincs utánpótlás. Sok gyárat, üzemet bezártak, a rendelt árut nincs, aki legyártsa, akadozhat a külföldről behozott anyagok szállítása, így számítani lehet helyenként csúszásokra. Hogy mennyire? Nem lehet egyelőre megjósolni…

– Bérbeadási/kiadási oldalon mit tapasztal?
– A lakás bérbeadásnál egyértelműen árcsökkenésre számítok. Mivel az AirBnB-s lakások most szinte teljesen üresek, ezért sok bérbeadó nem a rövid távú kiadást részesíti előnyben, hanem áttér a hosszú távra. Így több bérbeadó lakás lesz a piacon, ami bérleti díj csökkenéshez fog vezetni, ennek jelei már érezhetők. Budapest belvárosában már most mintegy 10%-kal csökkentek a bérleti díjak.

Nézzen körül az iroda ingatlan-kínálatában!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)