Kicsi kertek, nagyszerű ötletek

Nem lehet mindenkinek hatalmas kertje, és a kicsi kertek is lehetnek nagyszerűek, ezeket is remekül ki lehet használni.

Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogyan lehet kihozni a maximumot a legkisebb kertekből is. Jöjjön néhány ötlet kifejezetten kicsi kertekre.

Megfelelő elrendezéssel

A kicsi kert optikailag sokkal nagyobbnak tűnhet, ha megfelelő az elrendezése. Ehhez ideális például a teraszos elrendezés, ahol minden egyes szintnek különböző funkciót adhatunk, de jó megoldás az is, ha a kerten egy kacskaringós ösvény halad végig, amelynek az egyes ívei különítik el a különböző funkciókat.

Képek forrása: housebeautiful.com és bobvila.com

A kicsi kertek elrendezésénél ügyelni kell arra is, hogy válasszunk nem túl nagy helyigényű, inkább felfelé terjeszkedő növényeket. Ehhez ideálisak például a konténernövények, de arra is érdemes figyelni, hogy a földbe ültetett fáknak a gyökere se legyen túl szerteágazó.

Multifunkciós terekkel

Egy kertben szeretnénk sokféle funkciót megvalósítani, egy kicsi kertben azonban még sincs arra lehetőség, hogy legyen külön virágoskert, veteményes, kerti sütögető, játszótér és medence is. Azonban sok minden elférhet, ha egy-egy térnek több funkciót is adunk. A kerti sütögető-étkező rész például ideális, ha egy teraszra kerül, a virágok pedig kerülhetnek a teraszkorlátra, balkonládákba, így már nincs szükség külön virágoskertre, a terasztető pedig lehet egy növénnyel felfuttatott pergola is.

Képek forrása: housebeautiful.com

Használjuk ki, hogy eleve kuckós

Akinek nagy kertje van, problémát okozhat, hogy hogyan alakítson ki benne elvonuláshoz alkalmas kis sarkokat. A kicsi kertnél ez nem lehet probléma, hiszen eleve kuckós, ezt a hatást csak fokozni lehet, például, ha kialakítunk benne egy kis kiülős részt, kényelmes ülőbútorokkal, párnákkal, takarókkal, fejünk fölött lugassal és éjszakára hangulatvilágítással, valamint középen egy tűzgödörrel.

Ennek az egri ikerháznak a kis kertje és a terasza is kuckós.

Csak az legyen benne, amit tényleg használunk

Mikor megálmodjuk, milyen legyen a kertünk, rengeteg mindent eltervezünk, de a nagy kertek tulajdonosai elmondhatják, hogy abból, amit terveztek és végül meg is valósítottak, hány funkció volt az, amit valóban használtak is a kertben. Ha kicsi kertünk van, gondoljuk végig, hogy melyek azok a funkciók, amik tényleg fontosak számunkra, és amelyeket valóban használni is fogunk. Egy virágoskert például gyönyörű lehet, de csak akkor van értelme, ha értünk hozzá, és időnk is van foglalkozni vele.

A kevesebb több

A kis kert berendezésének lényege, hogy ne legyen benne sok minden, de ami van az mutatós, minőségi legyen. A kerti bútorok anyaga legyen minőségi, esetleg élénk színű, növényekből is inkább válasszunk kevesebbet, de nagyobb vagy mutatósabb, különlegesebb típusokat.

Ennek az oroszlányi sorháznak a kertjébe például mutatós pálmafélék kerültek, természetesen dézsákban.

A kerti bútorok közt is találhatunk igazi különlegességeket, a rendezői székek például soha nem terjedtek el úgy, mint a műrattan bútorok, függőszékek, hintaágyak, ezért nem rossz ötlet őket választani, de természetesen még rengeteg mindent felsorolhatnánk. Egy színes vagy egy különleges mintájú járólap a teraszon szintén jó választás lehet, de a kicsi udvar dísze lehet egy különleges kerti zuhany vagy egy csobogó is.

Képek forrása: housebeautiful.com

Fontos azonban, hogy semmit ne vigyünk túlzásba, azaz az előbb felsorolt ötletek közül ne valósítsuk meg mindet, csak egyet vagy maximum kettőt.

Nyissuk egybe a külső és belső tereket

A kicsi kertet úgy is növelhetjük optikailag, ha összekötjük a belső térrel. Ehhez jó megoldás például egy nagy, üvegezett teraszajtó, egy átadóablak a konyha és a terasz közé, vagy egy bentről induló, kívülre nyúló pad is.

Képek forrása: housebeautiful.com és pinterest.com

Nem kell medence ahhoz, hogy víz is legyen a kertünkben

Sokan szeretnének medencét, de egy kisebb kertben nem fér el. Azért a vizet nem kell teljesen kizárnunk a kertünkből és egy kis kerti tó, vagy csobogó, azok számára pedig, akik magukat is szeretnék lehűteni, egy kerti zuhany vagy egy jakuzzi is jó megoldás lehet, ebben a kecskeméti sorházban is ez utóbbit választották.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Orbán Gáspár a nemzetbiztonságra ügyel majd? A családban marad?

Orbán Gáspár a nemzetbiztonságra ügyel majd? A családban marad?

A miniszterelnök fia egy új nemzetbiztonsági testület megszervezésén munkálkodik, árulták el az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető források.

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Az Együtt volt politikusa Kovács Alex Gáborral a Tiéd a Belváros jelöltjével szemben győzedelmeskedett az V. kerületi előválasztáson.

© 2024 (v2.202102)