Az árcsökkenés megállhat 10-15%-nál – interjú

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu alapító-ügyvezetője szerint a sors fintora, hogy éppen az átmeneti nehézségek finanszírozására szolgáló személyi kölcsön vált most igazán nehezen elérhetővé. A lakáshitelezésben óriási különbségek vannak a bankok hitelnyújtási hajlandóságában. Ha nem jön újabb, erős járvány-hullám, akkor a lakóingatlan-piacon az árcsökkenés megállhat 10-15%-nál – teszi hozzá a Bankmonitor.hu alapítója.

– Milyen keresleti-kínálati változásokra számít a következő fél-egy évben az ingatlanpiacon?

– Egyelőre a jelenleg már látható trendekből tudok kiindulni, azt feltételezve, hogy hazánkban a járvány lecsengett. Magyarán nem lesz újabb, erős korlátozásokat igénylő hullám. Ebben a jó esetben véleményem szerint a lakóingatlanok piacán 10-15% közötti nagyságrendnél megállhat az árcsökkenés.

– A gazdaságvédelmi akciótervben milyen pozitív, hasznos ingatlanpiachoz kapcsolódó intézkedéseket látott eddig, illetve milyeneket látna még szívesen?

– Mivel elsősorban a banki oldalt képviseli a Bankmonitor, így kifejezetten a bankpiacra koncentrálva válaszolnék. Az elsők közt bevezetett hitelmoratórium jó lépés a tömeges hitel bedőlések, azaz a széles körű fizetésképtelenség elkerülésére.

– Volt más jelentős bankpiaci intézkedés is?

– Igen. Kicsit kevésbé van ugyan fókuszban, de nagy jelentőségű, hogy az MNB hatékonyan befolyásolta a hosszú távú piaci kamatok szintjét, így ma változatlanul történelmi mélypont közelében vannak a piaci kamatok. Legalábbis a legnépszerűbb, 10 éves kamatrögzítéssel (kamatperiódussal) rendelkező lakáshitelek kamatai. Ami hiányzik: a rövid távú, átmeneti hitelre szorulók számára egyfajta támogatott hitelkonstrukció. Az 5,9%-os THM plafonnal elérhető személyi kölcsönök éppen a nehéz helyzetben lévők számára nem elérhetők!

– Mit tapasztal a banki, pénzintézeti partnerek részéről, a bankok magatartásában?

– A bankok óvatossága, szigorított hitelezése természetesen érthető reakció a válságkörnyezetben. Nagyobb a kockázat, érezhetően nőtt a bizonytalanság, ráadásul a modern kor törtelméből párhuzamok sem vehetők elő, teljesen új helyzet van a gazdaságban is.

– Hogyan néz ki ez a napi gyakorlatban?

– A bankpiac szereplői most jelentős működési eltérést mutatnak. Ugyanaz a hiteligénylő A banknál elutasításra kerül, B bank pedig ad számára hitelt. Vannak kifejezetten jól és gyorsan hitelező bankok, és vannak nagyon óvatos és lassan hitelező bankok. A jövő eldönti, hogy kinek van/volt igaza. Ügyféloldalról, hitelfelvevőként a tájékozódás szerepe rettenetesen megnőtt, így nálunk is jelentősen nőtt az érdeklődés.

– Jelentősen, a hírek szerint két-háromszorosára ugrott a személyi kölcsönök iránti kereslet március-áprilisban. Tapasztalják ezt?

– A sors fintora, hogy pont az átmeneti nehézségek finanszírozására szolgáló személyi kölcsön vált igazán nehezen elérhetővé. Ehhez bizonyos mértékben az is hozzájárult, hogy a személyi kölcsönök december végéig legfeljebb 5,9%-os THM-mel rendelkezhetnek. Azaz miközben a bankok számára megnőtt a kockázat (költség), addig az elérhető kamat (bevétel) erőteljesen csökkent.

– Mit vár ebben a helyzetben a piactól?

– Várakozásom szerint 2-3 hónapon belül a banki gyakorlatok konszolidálódni fognak, ahogyan egyre jobban és jobban tervezhető lesz a válságból kivezető gazdasági pálya. Ennek ismeretében valószínűleg folyamatosan enyhíteni fognak a személyi kölcsönök terén bevezetett szigorításon is.

 


© 2021 (v150.202005)