Nem bérelnek kisebb irodákat, de a közösségi irodák iránt várhatóan csökken majd az érdeklődés – interjú

Nem számítunk arra, hogy a home office elterjedése miatt kisebb irodákat bérelnek majd a cégek, ugyanakkor a közösségi irodák iránti érdeklődés várhatóan csökken, és erősödik a szolgáltatott irodák iránti igény – válaszolta kérdésünkre Salamon Adorján, az ESTON International Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– Milyen keresleti/kínálati változásokra számít a következő 3-6 hónapban az irodapiacon?

– Az irodák esetén időszakos visszaesést várunk a második-harmadik negyedévre, emellett a szerződéskötések idejének elhúzódására és a bérlethosszabbítások arányának növekedésére is számítunk.

– Csúsznak-e az irodaátadások? Várható-e az üresedés mértékének növekedése?

– Igen, a tervezett irodaátadások egy része várhatóan valóban csúszni fog, úgy látom, hogy akár 3-6 hónapot is késhet sok esetben az átadás. Várakozásaink szerint a szolgáltatott irodák iránti igény erősödni fog. Az átlagos üresedés a mostani 6,2%-ról 8% körülire emelkedik, ami még mindig egészséges szint.

– Számítanak-e a bérleti díjak csökkenésére?

– Úgy vélem, hogy a bérleti díjak emelkedésének üteme csökken vagy a növekedés megáll, ugyanakkor nem várunk bérleti díj csökkenést.

– És mi a helyzet a logisztikai piacon?

– A logisztikai piacon nem várunk trendfordulót, már csak azért sem, mert az új helyzet inkább felértékelte a logisztikai szektort az online kereskedelem előretörése miatt. A rendkívül alacsony üresedés miatt a bérleti díjak tovább emelkedhetnek, a fejlesztői tevékenység kiegyensúlyozott bővülése látható.

– Mit tapasztal a beruházók-építtetők részéről?

– A beruházások finomhangolása egy ilyen előreláthatólag átmeneti krízishez korlátozottan lehetséges, de az átadásokban lehetnek (lesznek) csúszások. Nem várjuk az új fejlesztések drasztikus csökkenését sem az iroda, sem a logisztikai piacon.

– Mit várnak a már folyamatban lévő, illetve a most még csak tervezési fázisban lévő beruházásokkal kapcsolatban?

– Az irodák esetén az idén átadni tervezett épületek előzetes telítettsége 70% körül van, miközben a már folyamatban lévő (és 2022-ig kifutó) projektek csaknem fele már kiadásra került. A már megkezdett építkezések leállítását nem tartjuk valószínűnek. Ugyanakkor, a bérleti szerződés nélküli, még csak tervezési fázisban lévő beruházások halasztott indítással valósulhatnak csak meg.

– És mi a helyzet a logisztikai beruházásokkal?

– A logisztikai piacon a kivitelezési idő jellemzően rövidebb, így ez a szektor rugalmasabban tudja követni a keresleti változásokat. Jelenleg folyamatban van több spekulatív fejlesztés is, ugyanakkor várakozásaink szerint továbbra is a built-to-suit (azaz a megrendelők számára elkészített, nem spekulatív – a szerk.) beruházások adják majd a piaci bővülés stabilitását.

 – Hogyan reagálnak a bérlők a helyzetre?

– A bérlői várakozások és aktivitás szektoronként eltérő; az irodák esetén a döntések halasztása és a szerződések megújítása az általános, míg a logisztikai ingatlanoknál kisebb mértékű a lassulás a döntéshozatalban. 

– A gazdaságvédelmi akciótervben milyen ingatlanpiaci/építőipari intézkedéseket látott eddig, illetve milyeneket látna még szívesen?

– Az irodák használatát nem szabályozta a kijárási korlátozás; mégis: sok cég azonnal át tudott állni távoli munkavégzésre, mindemellett sok bérleményt részlegesen kihasználtak a bérlők.

– Jelentkezett-e igény a bérleti díjak fizetésének átütemezésére vagy csökkentésére?

– A likviditás-javító intézkedések hozzájárulhatnak a bérleti díjak szerződés szerinti fizetéséhez; egyelőre nem tapasztaltunk jelentős igényt a bérleti díj fizetésének átütemezésére vagy díjcsökkentésre. A kiskereskedelmi ingatlanok esetén nyilván más a helyzet, ott a tulajdonosok egyenként vizsgálják a szerződéseket, a bérlői igény megalapozottságát és a pénzügyi lehetőségeket. A logisztikai piacon nem tapasztaltunk kiesést a bérleti díj fizetésében.

– Segít az állami kötvényprogram a járványhelyzet hatásainak mérséklésében?

– Igen, mindenképpen: piac likviditására az állami kötvényprogram is kedvezően hat, és segíthet semlegesíteni a járványhelyzet negatív hatásait.

– Bérbeadási/kiadási, illetve kereskedelmi-logisztikai oldalon mit tapasztal?

– Az irodaingatlanok kihasználtsága várhatóan az év 2.-3. negyedévében mutat visszaesést, várakozásaink szerint ez a hatás időszakos lesz. A bérelt irodaterületek csökkentése várhatóan nem lesz általános, de a közösségi irodahasználat az év során visszaesik. A cégvezetők számára a szolgáltatott iroda adhat nagyobb rugalmasságot a költségek tervezésénél.

– Volt már szó róla, de nézzük meg részletesebben. Számítanak-e a logisztikai piac bővülésére az online értékesítés növekedésének hatására?

– A logisztikai piac bővülésének egyik hajtóereje természetesen az online értékesítés bővülése. Ez a jelenlegi helyzetben a korábbinál dinamikusabban nő, és leginkább az FMCG termékeknél kiugró. A járványhelyzet végét követően ezen a területen várhatóan visszaáll a korábbi keresleti szint, az internetes vásárlások aránya ugyanakkor emelkedni fog a teljes forgalmon belül. Ennek megfelelően, a BTS fejlesztések mellett a spekulatív beruházások arányának növekedését prognosztizáljuk.

– Az építkezések kellő ütemben haladnak-e Önöknél, illetve partnereiknél?

– Ügyfeleink visszajelzése szerint nem minden projekt készül el az előzetesen tervezett dátumig, de a fejlesztések enyhe mértékű csúszása segíthet megőrizni a piac stabilitását, és nem engedi elszállni az általános üresedési mutatót. A még tervezési fázisban lévő beruházásoknál viszont akár jelentősebb csúszás is várható.

Gál Erika

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)