Ilyen legyen a kültéri világítás!

A kültéri világítás nemcsak azért fontos, hogy kint is lássunk, ha véletlenül későn érünk haza, vagy hogy sötétedés után is kimehessünk, ha kint felejtettünk valamit. A kültéri világítás a meleg nyári napokon meghosszabbítja a szabadban töltött időt, ezért fontos, hogy egyszerre funkcionális, esztétikus, hangulatos, ugyanakkor energiatakarékos is legyen. Mai cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha kültéri világítást tervezünk.

Kép forrása: thespruce.com

Már az építkezésnél

A legjobb persze, ha már az építkezésnél előre gondolkodunk, de ha készen vettük a házunkat, erre nyilván nem volt lehetőségünk. Ha most építkezünk, akkor azonban még most gondoljunk arra, hogy az udvar egyes részeit, mire szeretnénk használni, és ezek közül, mi az, amit a házra helyezett lámpával is meg lehet oldani. Így pontosan előre tudunk tervezni, hogy hány lámpatestre lesz szükségünk a ház falán, és ennek megfelelően terveztethetjük a vezetékezést is.

Hova kell mindenképp világítás?

A legfontosabb, hogy későn hazaérve, este is könnyen bejussunk a házba, ezért, ha a bejárati ajtó nem közvetlenül az utcára nyílik, mindenképp kell az ajtó elé egy fényforrás, sőt a kaputól az ajtóig vezető utat, ha az hosszabb, külön is érdemes megvilágítani.

Kép forrása: dissiper.co

Ha a bejárati ajtó fedett teraszról nyílik, nagyon praktikus a terasz tetejébe süllyesztett világítás, különösen akkor, ha a terasz más funkciót is betölt, például ide szoktunk esténként kiülni. Ezen kívül természetesen fontos, hogy a garázs bejárata, illetve az innen a ház bejáratáig vezető út is megfelelően meg legyen világítva.

Kép forrása: drawzit.com

Ha van hátsóajtónk, ez is kapjon megfelelő megvilágítást, illetve a hátsó teraszon is fontos a világítás, itt is praktikus a süllyesztett világítás, ahogyan ennek a nyíregyházi családi háznak a teraszán is látható.

A felsoroltakon kívül fontos még, hogy megvilágítsunk minden olyan kerti utat, amit esetleg sötétedés után is használunk bármilyen okból.

A lépcsők megvilágítása

Az első és a hátsó terasz lépcsőinek megvilágítására jó lehet a terasz világítás is, de amikor a teraszon csak hangulatvilágítást használunk, jó ha a lépcső külön is ki van világítva. Ez történhet a lépcsőbe süllyesztett világítással vagy akár a lépcsőfokokat hátulról megvilágító világítással, illetve oldalt a falba vagy a korlátba beépített világítással is.

Képek forrása: thespruce.com

Kerti tavak, medencék

Ha este kerti partit tartunk, biztonsági okokból kiemelten fontos, a kerti tó, medence megvilágítása. Az épített medencék általában rendelkeznek is beépített világítással, a kerti tó köré csináltathatunk talajba süllyesztett világítást, vagy leszúrhatunk kerti szolár lámpákat is. Ha kis híd is van a tó felett, nagyon hangulatos a híd aljába beépített világítás is.

Képek forrása: thespruce.com

Ennek a söjtöri családi háznak az udvarán a kerítés mellett helyeztek el végig kandelábereket, amelyek az egész udvart annyira megvilágítják, hogy a tó is biztonságosan látható.

Hangulatvilágítás

A funkcionális világításon kívül persze jó, ha van egy kis hangulatvilágításunk is, erre tökéletesek a különböző fényfüzérek, lampionok a teraszra vagy a kerti kiülő fölé, illetve a kis kerti ösvények is remek hangulatvilágítást kaphatnak földbe szúrható vagy kövekbe épített szolár lámpákkal.

Kép forrása: thespruce.com

Ennek az ürömi családi háznak a teraszát lampionok teszik hangulatosabbá.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság jegyében legjobb, ha a kertbe LED lámpákat illetve szolár lámpákat választunk. Az árammal működő lámpákat jó, ha lépésérzékelősekre cseréljük, így elkerülhetjük, hogy egész éjszaka égve maradjanak.

Kép forrása: thespruce.com

© 2021 (v150.202005)