Ilyen legyen a kültéri világítás!

A kültéri világítás nemcsak azért fontos, hogy kint is lássunk, ha véletlenül későn érünk haza, vagy hogy sötétedés után is kimehessünk, ha kint felejtettünk valamit. A kültéri világítás a meleg nyári napokon meghosszabbítja a szabadban töltött időt, ezért fontos, hogy egyszerre funkcionális, esztétikus, hangulatos, ugyanakkor energiatakarékos is legyen. Mai cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha kültéri világítást tervezünk.

Kép forrása: thespruce.com

Már az építkezésnél

A legjobb persze, ha már az építkezésnél előre gondolkodunk, de ha készen vettük a házunkat, erre nyilván nem volt lehetőségünk. Ha most építkezünk, akkor azonban még most gondoljunk arra, hogy az udvar egyes részeit, mire szeretnénk használni, és ezek közül, mi az, amit a házra helyezett lámpával is meg lehet oldani. Így pontosan előre tudunk tervezni, hogy hány lámpatestre lesz szükségünk a ház falán, és ennek megfelelően terveztethetjük a vezetékezést is.

Hova kell mindenképp világítás?

A legfontosabb, hogy későn hazaérve, este is könnyen bejussunk a házba, ezért, ha a bejárati ajtó nem közvetlenül az utcára nyílik, mindenképp kell az ajtó elé egy fényforrás, sőt a kaputól az ajtóig vezető utat, ha az hosszabb, külön is érdemes megvilágítani.

Kép forrása: dissiper.co

Ha a bejárati ajtó fedett teraszról nyílik, nagyon praktikus a terasz tetejébe süllyesztett világítás, különösen akkor, ha a terasz más funkciót is betölt, például ide szoktunk esténként kiülni. Ezen kívül természetesen fontos, hogy a garázs bejárata, illetve az innen a ház bejáratáig vezető út is megfelelően meg legyen világítva.

Kép forrása: drawzit.com

Ha van hátsóajtónk, ez is kapjon megfelelő megvilágítást, illetve a hátsó teraszon is fontos a világítás, itt is praktikus a süllyesztett világítás, ahogyan ennek a nyíregyházi családi háznak a teraszán is látható.

A felsoroltakon kívül fontos még, hogy megvilágítsunk minden olyan kerti utat, amit esetleg sötétedés után is használunk bármilyen okból.

A lépcsők megvilágítása

Az első és a hátsó terasz lépcsőinek megvilágítására jó lehet a terasz világítás is, de amikor a teraszon csak hangulatvilágítást használunk, jó ha a lépcső külön is ki van világítva. Ez történhet a lépcsőbe süllyesztett világítással vagy akár a lépcsőfokokat hátulról megvilágító világítással, illetve oldalt a falba vagy a korlátba beépített világítással is.

Képek forrása: thespruce.com

Kerti tavak, medencék

Ha este kerti partit tartunk, biztonsági okokból kiemelten fontos, a kerti tó, medence megvilágítása. Az épített medencék általában rendelkeznek is beépített világítással, a kerti tó köré csináltathatunk talajba süllyesztett világítást, vagy leszúrhatunk kerti szolár lámpákat is. Ha kis híd is van a tó felett, nagyon hangulatos a híd aljába beépített világítás is.

Képek forrása: thespruce.com

Ennek a söjtöri családi háznak az udvarán a kerítés mellett helyeztek el végig kandelábereket, amelyek az egész udvart annyira megvilágítják, hogy a tó is biztonságosan látható.

Hangulatvilágítás

A funkcionális világításon kívül persze jó, ha van egy kis hangulatvilágításunk is, erre tökéletesek a különböző fényfüzérek, lampionok a teraszra vagy a kerti kiülő fölé, illetve a kis kerti ösvények is remek hangulatvilágítást kaphatnak földbe szúrható vagy kövekbe épített szolár lámpákkal.

Kép forrása: thespruce.com

Ennek az ürömi családi háznak a teraszát lampionok teszik hangulatosabbá.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság jegyében legjobb, ha a kertbe LED lámpákat illetve szolár lámpákat választunk. Az árammal működő lámpákat jó, ha lépésérzékelősekre cseréljük, így elkerülhetjük, hogy egész éjszaka égve maradjanak.

Kép forrása: thespruce.com

Mfor.hu legfrissebb cikkei

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A piaci logika azt diktálná, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus megemeli az olajárakat is, ezzel szemben érdemi csökkenést láthattunk.

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

© 2024 (v2.202102)