Drámai és elegáns: a fekete padló

Sokan félnek attól, hogy otthonunkban egy nagyobb felületet feketére fessenek vagy feketével burkoljanak, pedig a fekete más színekkel megfelelő arányban, megfelelő helyen használva drámai, ugyanakkor rendkívül elegáns tud lenni.

A legkevésbé talán az jut eszünkbe, hogy épp a padlón használjunk feketét, pedig a feketére festett hajópadló, vagy a fekete járólap nagyon jó alapja lehet egy helyiség további berendezésének.

Fehérrel egyensúlyban

A fekete padló tökéletes arra, hogy ellensúlyozzon egy túlnyomórészt fehér helyiséget, például egy hófehér konyhát. Ugyanakkor az összhatás akkor lesz tökéletes, ha a fekete padló mellett másutt is megjelenik a fekete szín például az ablakkeretekben, lámpákban, kisebb kiegészítőkben.

A fehéren és a feketén kívül tökéletes lesz akkor is az összhatás, ha természetes fa is kerül az enteriőrbe.

Ennek a XVII. kerületi családi háznak a nappalija és a konyha-étkező része is fekete padlót kapott, amit fehér, szürke, ezüst és arany színekkel egészítettek ki, ami visszafogottan elegáns megjelenést kölcsönöz a belső térnek.

Többféle stílushoz is illik

A fekete padló többféle stílushoz is remekül passzol, leginkább a burkolat anyaga határozza meg, hogy milyen stílushoz, milyen padlót válasszunk. A fekete fa padló például tökéletes shabby chic vagy rusztikus stílusú otthonokba, míg a sokkal simább felületű fekete járólap vagy laminált padló inkább a kortárs, modern otthonok kiegészítője lehet, a magasfényű fekete járólap pedig minimalista stílusban berendezett helyiségekbe tökéletes.

Ennek a modern, XIV. kerületi lakásnak a fürdőszobájában is remekül mutat.

Fontos a jó megvilágítás

Az egyetlen dolog, ami igazán fontos, ha fekete padlót választunk, hogy a helyiség mindenképp jól megvilágított legyen, ne legyen egy sötét sarok sem. Ennek a nyíregyházi családi háznak a világos nappalijába például tökéletes választás volt a fekete padló.

Ha túl soknak érezzük

Ha túl soknak érezzük a fekete padlót, terítsünk rá egy fekete-fehér vagy szürke szőnyeget, de választhatunk akár színeset is, de járólap esetén a fehér fuga is tökéletes választás lehet.

Látszógerendákkal

A fekete fa padló különösen jól mutat olyan helyiségekben, ahol látszógerendák díszítik a mennyezetet, természetesen akkor, ha a gerendákat is feketére, a mennyezetet viszont fehérre festjük.

Külföldi képek forrása: decoist.com

© 2021 (v150.202005)