Riadó! Most változott a csok és a babaváró!

Módosultak a babaváró hitel igénylésének feltételei, változtak a többgyermekes családok által igényelhető jelzáloghitel-elengedés szabályai, sőt ha külföldről költöznél haza, akkor a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) igénybevételének módosulásával is találkozhatsz. Mivel szívügyünk, hogy a lakáshitelek, a babaváró kölcsön, a csok vagy más jelzáloghitelek iránt érdeklődők folyamatosan képben maradjanak a jogszabály-módosulások kapcsán, Fancsali Judit szakértőnk, az Egyről a kettőre blog szerzője összeszedte, melyek a legfontosabb, 2020. június 13-tól életbe lépett csok és babaváró hitel változások.

Mivel szívügyem, hogy a lakáshitelek, a babaváró kölcsön, a csok vagy más jelzáloghitelek iránt érdeklődők folyamatosan képben maradjanak a jogszabály-módosulások kapcsán, az alábbiakban tehát Fancsali Judit szakértőnk, az Egyről a kettőre blog szerzője összeszedte, melyek a legfontosabb, most életbe lépett CSOK és babaváró hitel változások.

Itt a babaváró, hol a babaváró?

A legjelentősebb változások a babaváró hitelek igénylése kapcsán történtek, ezek az alábbi pontokon módosulnak:

  • nem kell nyilatkozni melyik fél hányadik házassága a jelenlegi és nevelnek-e gyermeket vagy sem, így végre a többedik házasságban élők sincsenek kizárva

  • ha valaki külföldről költözne haza, az eddigi 180 nap helyett már 90 nap magyarországi TB-jogviszony megléte is elég a kölcsön igényléséhez, a többi igazolható külföldi munkaviszonyból

  • bővültek az adóazonosító jel igazolásának lehetőségei is: adóigazolványt, ideiglenes adóigazolványt, adóazonosító jel igazolására szolgáló hatósági bizonyítványt is elfogadnak a bankok

  • elfogadják a folyamatban lévő névváltoztatás miatt esetlegesen eltérő dokumentumokat is – például, nem automatikus elutasítási ok, ha bizonyos dokumentumokon a feleség lánykori neve, másokon pedig már az újonnan felvett neve szerepel

  • a TB 3 éves jogviszonyának igazolásához elfogadható a diplomás GYED időtartama is, de a kölcsönigénylés benyújtását megelőző 180 napos időszakban az igénylőnek már dolgozni kell

  • kitolódott a bankok döntési határideje: 10 napról 10 banki munkanapra emelkedett, ezzel párhuzamosan viszont az ügyfelek hiánypótlásai benyújtására megszabott időtartam is nőtt: 10 napról 10 banki munkanapra

  • a várandósság 12. hete és a szülés várható időpontja a terhességi kiskönyv mellett most már a kezelőorvos által kiállított igazolással is igazolható

  • Ha a kölcsönkérelmet a várandósság ideje alatt, illetve a várandósság betöltött 12. hetét követően nyújtják be, a törlesztés szüneteltetése iránti kérelmet/ ikerterhesség esetén az előtörlesztési támogatást a kölcsönkérelemmel egyidejűleg is be lehet nyújtani

  • Ikerterhesség esetén a törlesztés szüneteltetési időszak plusz két évvel kitolható, de ezt a hároméves szüneteltetés letelte előtt 60 nappal, külön kell igényelni. Vagyis ezzel együtt az ügyfelek összesen 5 év törlesztés szüneteltetésre lehetnek jogosultak.

Módosultak a többgyermekesek jelzáloghitel-tartozása elengedéséhez szabott feltételek

Miközben eddig nem volt időbeli korlátozás, június 13. után viszont mindössze 60 napjuk lett a családoknak arra, hogy kérelmezzék a jelzáloghitel elengedését. Ez pedig fájdalmasan kevésnek bizonyulhat, ha valaki építkezik, vagy új- vagy használt lakást vásárol. Miért is? Építkezéskor például nagyon sok idő is eltelhet, amíg be lehet adni a hitelelengedési kérelmet, hiszen először csak a telek szerepel fedezetként, amire nem lehet jelzáloghitel-elengedést igényelni. Vagyis addig nem lehet a kérelmet beadni, amíg nem készült el a ház, nincs meg a használatba vételi engedély és nem vezették rá a tulajdoni lapra, hogy lakóingatlan. Ez pedig akár éveket is igénybe vehet, ami ebben az esetben azt okozhatja, hogy a család teljesen lemarad a hitelelengedésről.

Hasonló történhet ingatlanvásárláskor is, hiszen elhúzódhat a hitelfolyósítás, a tulajdonjog-bejegyzés, és természetesen a feledékenység is akadályozhatja az ügyfeleket, hogy jogilag teljesen rendezetté váljon a születést követő 60 napig az ingatlan. Az egyetlen „kiskapu”, amit a jogalkotó engedélyez, az az, ha valaki „önhibáján kívüli okból” mulasztja el a kérelem beadását, ennek jelentését azonban egyelőre nem tisztázza megfelelően a rendelet.

Mindenesetre két könnyítéssel is számolhatnak a többgyermekes családok: egyrészt olyan esetekben is igényelhetik a jelzáloghitel-elengedést, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van, másrészt az igénylő volt házastársa vagy volt élettársa is szerepelhet a hitelben, ha van olyan, korábban született közös gyermekük, aki benne van a hitelelengedés kedvezményezett gyermekei között.

Míg az előző szabályozásban nem volt egyértelmű, hogy elég-e, ha csak az egyik szülő nevén van az ingatlan, és emiatt sokan csupán ajándékozási szerződés kötésével tudták orvosolni a kialakult helyzetet, erre már nem lesz szükség, ugyanis a törvény egyértelművé teszi: elég, ha az egyik fél a jelzáloghitellel terhelt ingatlan tulajdonosa. A másik könnyítés is sokaknak jól jöhet: ha például egy válást követően az anyuka újraházasodik, nem esik el automatikusan a hitelelengedéstől, amiért a kölcsönszerződésben még volt párja is szerepel.

Könnyebb a csok felvétele az Angliából hazatelepülőknek

A koronavírus-járvány hatására sok külföldön dolgozó magyar települ(t) haza – akár véglegesen is, emiatt a kormány elkezdte felpuhítani a különféle családtámogatási kedvezmények feltételeit, hogy ők is beleférjenek, miközben a külföldi jövedelemmel rendelkezők hitelfelvételének kondíciói sok esetben átmenetileg szigorodni látszanak.

A csok támogatás, vagyis a maximum 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezmény egyik legnehezebben teljesíthető feltétele a külföldről hazaköltözők számára a megfelelő hosszúságú társadalombiztosítási jogviszony igazolása lehet. Például, ha az igénylő használt vagy új lakást venne, esetleg lakást építene vagy bővítene, egy vagy két gyermek esetén 180 nap folytonos TB jogviszonyt kell igazolnia. Falusi csok esetén ugyanez egy évre módosul.

Tb jogviszonynak elfogadható külföldi társadalombiztosítási jogviszony is, melyet a külföldi hatóság igazolhat le. A jövőben méltányossági okokból viszont elfogadható lehet a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában fennálló jogviszony abban az esetben is, ha nincs róla megfelelő külföldi hatósági igazolás.

Ebben az esetben a bankok és pénzintézetek munkáltatói igazolást kérhetnek, amelynek feltételei közé tartozik az igazolás viszonylag rövid időn belüli kiállítása (a támogatás igénylését megelőző 30 napon belül – vagy a kérelem beadását követően), az igazolás teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalása, valamint a dokumentum hiteles magyar fordítása.

Ebben az esetben azonban a TB jogviszonyból maximum egy év igazolható le, szóval, ha ennél hosszabb időszakra lenne szükség a támogatáshoz, akkor a további hónapokat a megfelelő brit hatóság által kiállított igazolással kell kipótolni.

Sőt, azt is érdemes észben tartani, hogy a csok igénylését követően 180 napon belül az egyik igénylő félnek mindenképpen magyar TB jogviszonyba kell kerülnie – vagyis a hazaköltözést követően rövid időn belül itthon ténylegesen munkába is kell állni és ezt igazolni kell. Szóval így sem lett sokkal egyszerűbb az ügyintézés, azonban összességében érzékelhető némi könnyítés és előrelépés.

Összefoglalva, érdemes jól megnézni a családtámogatási változások hogyanját és mikéntjét, főleg, ha babaváró hitelben, csok támogatásban gondolkodunk, vagy éppen Angliából költöznénk vissza Magyarországra, mert számos ponton jelentősen módosulhatnak az eddig megszokott igénylési feltételek.

És ha bárkiben maradt még kérdés a csok és babaváró hitel változások kapcsán, keressen nyugodtan!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)