Így készül a tökéletes kültéri konyha

Egy grillező vagy szalonnasütő, bográcsozó hely alighanem mindenkinek van az udvarán, de mi lenne, ha egy kisebb kültéri konyhánk is lenne, ami lehetőséget nyújtana többféle étel elkészítésére is anélkül, hogy a házban csinálnánk meleget, sőt még hűtési, mosogatási lehetőséget is biztosítana. Mutatjuk, milyen lépéseket kell tennünk, hogy elkészüljön a tökéletes kerti konyha.

Tervezés

Az első lépés természetesen az, hogy végig gondoljuk, mit is szeretnénk. Hányféle extra, hányféle sütő-főző eszköz kerüljön a kerti konyhánkba. Ha ez megvan ki kell találnunk a helyét, és ha egy már meglévő helyen (pl.: teraszon) szeretnénk kialakítani, akkor fel kell mérnünk, hogy elfér-e ott egy olyan konyha, amit elképzeltünk. Ha megvan a végleges hely, és már tudjuk, mi hova kerül, meg kell tervezni a víz- és az áramellátást is szakember segítségével.

Családi ház Balatonalmádiban kemencés kerti konyhával

Szakemberek kiválasztása

A szakemberek kiválasztása talán az egyik legnehezebb lépés. Fontos, hogy ne bízzuk meg rögtön az első szakit, akit az interneten találunk, hanem nyugodtan kérjünk árajánlatot több embertől is. Ugyanakkor a választásnál ne az ár legyen az első szempont, és ne is az számítson, hogy ki tud hamarabb jönni, hanem a megbízhatóság, referenciák alapján mérlegeljünk.

Beépítendő anyagok és gépek

Nagyon fontos, hogy legyen egy költségtervünk is, ehhez azonban előbb döntést kell hoznunk, hogy milyen anyagokat és konyhai gépeket kívánunk beépíteni. Jó, ha mindenre van több alternatívánk is, így utólag még faraghatunk a költségeken.

Kép forrása: pinterest.com

Költségterv készítés

A kiadások közé kerülnek a beépítendő anyagok és gépek árain kívül az egyes szakemberek munkadíjai is. Ha a végösszeg magasabb, mint amit eredetileg szántunk a munkálatokra, akkor el kell döntenünk, hogy hajlandók vagyunk-e többet költeni, vagy inkább az igényeinkből engedünk.

További szép kertes házakat találhat itt.

Időterv készítés

Ha már pontosan tudjuk, hogy milyen lesz a leendő kültéri konyhánk, és azt is mennyibe fog kerülni, ideje időtervet is készítenünk, de számítsunk arra, hogy ebből még nagyobb valószínűséggel fogunk kicsúszni, mint a költség keretből.

Kényelem

Ha kész a konyhánk, ideje, hogy a kényelemmel is foglalkozzunk. Például találjunk megoldást arra, hogy hogyan fogjuk a nyári nagy melegben hűteni, árnyékolni a helyet, illetve szeretnénk-e hidegebb napokon is használni a kerti konyhánkat, ilyen esetben, hogyan tudnánk fűteni. Szintén kényelmi kérdés, hogy szeretnénk-e például TV-t, vagy bármilyen audio eszközt is a kültéri konyhánkba.

Ennek az érdi családi háznak a kültéri konyháját például TV-vel és sörcsappal is felszerelték.

Másik fontos kényelmi kérdés az asztal és a székek kiválasztása. A döntésnél ne csak a design legyen fontos, hanem az is, hogy mennyire strapabíróak ezek a bútorok, illetve télen mennyire kell őket védeni a fagytól, és ha igen, van-e arra lehetőségünk, hogy valahová elpakoljuk őket. Igyekezzünk multifunkciós darabokat választani, a tárolóval rendelkező ülőpad például nagyon praktikus lehet, ugyanakkor érdemes egy zsúrkocsit is beszerezni, hiszen bármennyire is felszereljük a kinti konyhánkat, biztosan lesznek majd olyan eszközök, amiket bentről kell kihordanunk. És ha már a kényelemről esik szó, ne felejtkezzünk el a székpárnákról sem.

Az utolsó simítások

Ez az a lépés, amikor a kerti konyhánkat végleg a saját ízlésünkre szabhatjuk. Válasszunk terítőt, hangulatvilágítást és néhány dísztárgyat is. Ennek a nagykátai családi háznak a kültéri, rusztikus konyhájához például remekül illenek a tányérok a falon.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Négyből már csak két szereplő marad júliustól, beolvad a Horizont.

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

Akár három órát is spórolhatnak, akik ezzel a járattal utaznak - most heti kétszer több lesz rajta a hely.

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Virág Barnabás Washingtonból üzent haza.

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

A pénzelvonások és a nehézségek ellenére is kezelhető a helyzet.

© 2024 (v2.202102)