Rendezd be „színpadnak”, így mutasd be sikerrel a lakást!

Folytatjuk a lakást sikerrel értékesítők tapasztalataiból összeállított sorozatunkat. Ebben a részben a lakás bemutatásának azon finom fogásait vesszük sorra, amelyekről korábban nem, vagy csak érintőlegesen esett szó. Sorozatunk harmadik része.

Több nagy, neves ingatlanközvetítő hálózat tapasztalt ügynökével, értékesítőjével beszélgettünk és csokorba gyűjtöttük a lakás bemutatásának egészen elképesztő fortélyait is: nézzük akkor a sikeres otthon bemutatás újabb kulisszatitkait.

Sorozatunk eddig megjelent cikkei:
Eladási tippek: ha ilyen fényképeket csinálsz, hamar találsz vevőt! (második rész)

Tippek: így add el gyorsan és hatékonyan a lakást, a házat! (első rész)

Először is, amint azt jó pár amerikai filmben, vagy éppen újabban dokumentumfilmben és sorozatban láthattuk, az ingatlanközvetítés „őshazájában” nem egy egyszerű és gyors, „szaladjunk körbe a lakáson, ‘osztán mondjad, hogy köll vagy nem köll” történetről van szó… (Nyitóképünkön a Phil Dunphy a Modern család című sorozat vicces “ingatlankirálya”.)

A profik mindenesetre úgy készülnek egy lakás bemutatására, mintha randira vinnék az eladó otthont, sőt, még inkább mintha egy színpadnak rendeznék azt be.

Innen is az amerikai szakkifejezés: staging, amit kb. színpadiasításnak lehetne fordítani. Tehát kellenek díszletek is a “darab” premierjére…

Amerikai kutatások szerint, ha ez a mutatvány sikerrel zajlik minden vevőjelölt esetén, akkor várhatóan 5-10 százalékkal is magasabb árat érhetünk el! Ez már egy pesti, nem hibátlan garzon esetén is 1,5-2 millió forint plusz bevételt jelenthet. Ennyiért már megéri a „színpadot” berendezni, nem!?

Kedvet kaptál? Add fel Te is ingyenesen hirdetésed az Otthontérképen!

 

Nézzük is, hogyan működik ez, pár hasznos trükkel:

– Korábban is írtunk már a fotók alapszabályairól: ha jók a fotók, akkor több vevőjelöltet tudunk fogni. Ez mindennek az alapja.

– Ha hív a vevő, hogy megnézné, legyünk nagyon kedvesek, segítőkészek, de határozottak is. Nem kell mézesmázos stílus, de próbáljunk például igazodni a megtekintési időpont javaslathoz.

 

Hirdetés

 

– Pár kivétellel: kerüljük, hogy egy városi lakást a legnagyobb csúcsforgalomban mutassunk. De ennél is fontosabb, hogy nappali világosság legyen! Sokkal előnyösebb ilyenkor minden lakás.

– Ha felhős az ég és/vagy a lakás nem kap elég természetes fényt, mindenképp nappal is kapcsolja fel a villanyt! Sötétebb előszobában, átkötőben, fürdőben még verőfényes nappal is!

– Természetesen alapvető, hogy nagyon szépen ki kell takarítani a lakást: mint köztudott: a kosz és a por rossz benyomást kelt.

– Gyönyörű rend kell legyen, nem csak a jó benyomás, de a növelt tér-érzet miatt is!

– Nem kell, hogy steril legyen az a rend, de az intim, személyes holmikat inkább pakoljuk el. Ilyenek a száradó ruháink, a személyes fotók, megosztó, túl harsány apróbb dísztárgyak.

– Mutatás előtt alaposan szellőztessünk: ha rossz a levegő vagy elhasznált, a bemutatás sikertelen lehet! (Ne spóroljuk meg a szellőztetést, a légfrissítő nem helyettesíti, csak kiegészíti azt, és használjuk mértékkel!)

– Természetesen minden apróbb, kis költséggel javítható hibát szüntessünk meg. Ilyenek például: lepattant festék, törött tükör, kirojtosodott függöny, csöpögő csap, repedt ablak- vagy ajtó üvegek.
– Az előszobából távolítsuk el a sok cipőt, kabátot, mert a legelső benyomás a legerősebb!

– Mosatlant ne hagyjunk a mosogatóban és az ágyat – ha esik, ha fúj – vessük be – akár egy szép ágytakaró is elég. Ugyanígy takarjuk le a kopott kanapét, asztalt, viseltes székeket is!

– A fürdőben se száradjon ruha, ne legyen áporodott a kéztörlő, a WC-t hajtsuk le, ne legyen a kád szélén 30-40 megkezdett samponos és egyéb flakon.

– A tévé, rádió, a YouTube és hasonló zajforrások legyenek kikapcsolva, legfeljebb halk, „érték-semleges”, nyugtató zene szóljon! (Rosszul jöhet ki ha a látogató utált műfaját nézzük, hallgatjuk éppen.)

– A lépcsőház is legyen tiszta, szeméttől és lomoktól mentes. Kertes háznál a füvet nyírjuk le, ha télen jön a látogató, akkor a hó legyen eltakarítva.

– Cicát, kutyust, papagájt, hörcsögöt, gekkót, stb.-t vigyük át megőrzésre a szomszédhoz, ismerőshöz.

– Végezzünk egy gyors, olcsó tisztasági festést, ha szükséges. Tiszták lesznek a falak, a fehér (vagy világos) festék növeli a fényességet, a térérzetet, a festék-illat pedig új, újszerű, friss lakás benyomását kelti.

– Legyen vázában friss virág például az étkező asztalon vagy a nappaliban.

– Ha „tutira megy” süthet egy finom süteményt, hogy ínycsiklandó étel illat legyen és természetesen kínálja is meg az érdeklődőt. Ha ez túl macerás, akkor egy jó kávé vagy egy finom illatú tea is megfelel, igazán otthonos lesz tőle az ingatlan.

Kedvet kaptál? Add fel Te is ingyenesen hirdetésed az Otthontérképen!

© 2021 (v150.202005)