A koronavírus átrendezte a budapesti albérletpiacot

A koronavírus világjárvány a magyar főváros bérlelhető ingatlan választékán is éreztette hatását. Míg az átlagosan 8%-os árcsökkenés ellenére egyes albérlet típusok forgalma befagyott, addig más konstrukciók meglepően jól teljesítettek. Igazi átrendeződésnek vagyunk tanúi – visszavonhatatlanul változik a kereslet és a kínálat is.

Hektikus változások járvány alatt és után

A koronavírus kapcsán a turizmus napok alatt való megszűnésével egyidőben, a VI., VII., VIII. kerületekben, leállt az elsősorban rövid távra történő turisztikai célú lakáskiadás (airbnb, booking.com). Bár ezek az ingatlanok túlnyomórészt mindig is közepes állagú alternatívák voltak, a turisták hatalmas érdeklődése miatt 2020 februárjáig töretlenül jól teljesítettek. A válság beálltát követően azonban egyre több tulajdonos hosszútávú kiadásra volt kénytelen átállni, ám a megugró kínálat napok alatt lenyomta az árakat. A helyzet komolyságát mutatja, hogy számos ingatlanra a csökkentés ellenére, egyhónapos kaucióval sem akadt bérlő – derült ki több piaci szereplővel beszélgetve.

A járvány hosszától, egy esetleges második hullámtól is függ, mikor és milyen szintű visszarendeződés várható a szektorban. Júniusban már némileg felfelé korrigáltak a bérleti díjak, illetve a szeptemberben induló felsőoktatási szezon várhatóan tovább növeli a keresletet az átlagos árú, átlagos minőségű bérlemények iránt. Egyre több albérlő azonban másik utat választ.

A válsághelyzet egyik nyertese

A  piacot elemezve megkérdeztük a saját tulajdonú, több mint 150 lakóingatlant és közel 50 üzlethelyiséget bérbeadó, klienseit saját ingatlankezelési és műszaki csapattal kiszolgáló Flatco-t, hogy ők hogy működnek. Mint elmondták, náluk szinte 100%-ban megmaradtak a lakók! Elárulták, hogy a cég nagy változásra, komoly visszaesésre készült – számos újépítésű lakásukat a járvány közepén, áprilisban dobták piacra. A várt visszaesés azonban elmaradt! (Képeinken a cég által kiadott lakások láthatók.)

 


 

Mint megtudtuk, mindössze néhány bérlő kért segítséget, fizetési átütemezést, velük szinte kivétel nélkül meg tudtak egyezni. A megfizethető prémium lakásokat kínáló Flatco ráadásul a bérleti díjakat is átlag alatt, csupán 5%-kal kellett, hogy csökkentse.

A karantén bejelentését követő első hetek csendje után megindult az érdeklődés: kevesebb, mint két hónap alatt 30 okosotthon rendszerrel és légkondicionálóval felszerelt, gépesített, profi lakberendezők által minőségi bútorokkal berendezett lakást tudtak kiadni. Elmondásuk szerint ennek az oka részben nem más, mint hogy a belvárosban hirtelen felszabaduló airbnb lakások váratlan konkurenciája okozta bénulás nem éreztette hatását a város szívétől némileg kijjebb elhelyezkedő, frissen átadott, modern bérlemények részpiacán.

Kiadó lakást keres Budapesten? Nézzen szét az Ingatlantájoló kínálatában is!

Új főbérlő születik

Maradva a megszólaltatott piaci szereplőnél, a Flatco-nál. Mint elmondták, érdekes tanulsága az elmúlt időszaknak, hogy folyamatosan nő a természetes személy helyett profi cégtől bérelni kívánó lakáskeresők száma.

A járvány ugyanis egy új problémát is a felszínre hozott: a klasszikus, 1-2 lakást kiadó háziurak közül a válság miatt többen eladásra vagy jelentős áremelésre kényszerültek. A másik oldalon azonban, a széles portfólióval rendelkező Flatco a bizonytalan időkben is végig kiszámítható, megbízható tudott maradni – árulták el.

A cég üzleti modellje ugyanis az átlagosnál alig magasabb áron való kiadás mellett is lehetővé teszi a saját ingatlankezelési és műszaki csapat fenntartását, ez pedig a lakást kiadni szándékozó ügyfelek számára hívogató.

Ahogyan a modern lakóparkok kapcsolt szolgáltatásai is: egyre többen hajlandók picivel többet fizetni egy igényesen berendezett, minőségi lakásért, ahol 24 órás portaszolgálat, sport és kikapcsolódási lehetőségek sora is rendelkezésükre áll. A kisbetűs részektől mentes formaszerződés, illetve az átlátható, biztonságos rezsi- és lakbérfizetés pedig szintén növeli a cég iránti bizalmat.

A Flatco-nál éppen ezért további forgalomnövekedésre számítanak. Beigazolódni látszik, hogy erős a hazai kereslet a tucatlakásoknál magasabb színvonalat nyújtó, megfizethető prémium lakások iránt.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Szijjártó Péter megint Brüsszelnek üzengetett

Szijjártó Péter megint Brüsszelnek üzengetett

Magyarország újabb forrásokat kíván bevonni az energiaellátásba, márpedig ez leginkább délkeleti irányból lehetséges.

Az orosz és ukrán készpénzes vevők után magához tér a prémium ingatlanok piaca

Az orosz és ukrán készpénzes vevők után magához tér a prémium ingatlanok piaca

A prémium lakások piaca is túllendülni látszik a mélyponton.

Hogy állunk megújuló energiával? A Klasszis Média konferenciáján erre is választ kaphat

Hogy állunk megújuló energiával? A Klasszis Média konferenciáján erre is választ kaphat

A Klasszis Média rendezvénye keretében vizsgáljuk a nemzetközi, de főleg a hazai energiakörképet.

Budapestre jön a kínai elnök – kövesse velünk a Kormányinfót percről percre!

Budapestre jön a kínai elnök – kövesse velünk a Kormányinfót percről percre!

Ma 11 órától ismét Kormányinfó, ezúttal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Vitályos Eszter kormányszóvivővel.

© 2024 (v2.202102)