A koronavírus átrendezte a budapesti albérletpiacot

A koronavírus világjárvány a magyar főváros bérlelhető ingatlan választékán is éreztette hatását. Míg az átlagosan 8%-os árcsökkenés ellenére egyes albérlet típusok forgalma befagyott, addig más konstrukciók meglepően jól teljesítettek. Igazi átrendeződésnek vagyunk tanúi – visszavonhatatlanul változik a kereslet és a kínálat is.

Hektikus változások járvány alatt és után

A koronavírus kapcsán a turizmus napok alatt való megszűnésével egyidőben, a VI., VII., VIII. kerületekben, leállt az elsősorban rövid távra történő turisztikai célú lakáskiadás (airbnb, booking.com). Bár ezek az ingatlanok túlnyomórészt mindig is közepes állagú alternatívák voltak, a turisták hatalmas érdeklődése miatt 2020 februárjáig töretlenül jól teljesítettek. A válság beálltát követően azonban egyre több tulajdonos hosszútávú kiadásra volt kénytelen átállni, ám a megugró kínálat napok alatt lenyomta az árakat. A helyzet komolyságát mutatja, hogy számos ingatlanra a csökkentés ellenére, egyhónapos kaucióval sem akadt bérlő – derült ki több piaci szereplővel beszélgetve.

A járvány hosszától, egy esetleges második hullámtól is függ, mikor és milyen szintű visszarendeződés várható a szektorban. Júniusban már némileg felfelé korrigáltak a bérleti díjak, illetve a szeptemberben induló felsőoktatási szezon várhatóan tovább növeli a keresletet az átlagos árú, átlagos minőségű bérlemények iránt. Egyre több albérlő azonban másik utat választ.

A válsághelyzet egyik nyertese

A  piacot elemezve megkérdeztük a saját tulajdonú, több mint 150 lakóingatlant és közel 50 üzlethelyiséget bérbeadó, klienseit saját ingatlankezelési és műszaki csapattal kiszolgáló Flatco-t, hogy ők hogy működnek. Mint elmondták, náluk szinte 100%-ban megmaradtak a lakók! Elárulták, hogy a cég nagy változásra, komoly visszaesésre készült – számos újépítésű lakásukat a járvány közepén, áprilisban dobták piacra. A várt visszaesés azonban elmaradt! (Képeinken a cég által kiadott lakások láthatók.)

 

Hirdetés

 

Mint megtudtuk, mindössze néhány bérlő kért segítséget, fizetési átütemezést, velük szinte kivétel nélkül meg tudtak egyezni. A megfizethető prémium lakásokat kínáló Flatco ráadásul a bérleti díjakat is átlag alatt, csupán 5%-kal kellett, hogy csökkentse.

A karantén bejelentését követő első hetek csendje után megindult az érdeklődés: kevesebb, mint két hónap alatt 30 okosotthon rendszerrel és légkondicionálóval felszerelt, gépesített, profi lakberendezők által minőségi bútorokkal berendezett lakást tudtak kiadni. Elmondásuk szerint ennek az oka részben nem más, mint hogy a belvárosban hirtelen felszabaduló airbnb lakások váratlan konkurenciája okozta bénulás nem éreztette hatását a város szívétől némileg kijjebb elhelyezkedő, frissen átadott, modern bérlemények részpiacán.

Kiadó lakást keres Budapesten? Nézzen szét az Ingatlantájoló kínálatában is!

Új főbérlő születik

Maradva a megszólaltatott piaci szereplőnél, a Flatco-nál. Mint elmondták, érdekes tanulsága az elmúlt időszaknak, hogy folyamatosan nő a természetes személy helyett profi cégtől bérelni kívánó lakáskeresők száma.

A járvány ugyanis egy új problémát is a felszínre hozott: a klasszikus, 1-2 lakást kiadó háziurak közül a válság miatt többen eladásra vagy jelentős áremelésre kényszerültek. A másik oldalon azonban, a széles portfólióval rendelkező Flatco a bizonytalan időkben is végig kiszámítható, megbízható tudott maradni – árulták el.

A cég üzleti modellje ugyanis az átlagosnál alig magasabb áron való kiadás mellett is lehetővé teszi a saját ingatlankezelési és műszaki csapat fenntartását, ez pedig a lakást kiadni szándékozó ügyfelek számára hívogató.

Ahogyan a modern lakóparkok kapcsolt szolgáltatásai is: egyre többen hajlandók picivel többet fizetni egy igényesen berendezett, minőségi lakásért, ahol 24 órás portaszolgálat, sport és kikapcsolódási lehetőségek sora is rendelkezésükre áll. A kisbetűs részektől mentes formaszerződés, illetve az átlátható, biztonságos rezsi- és lakbérfizetés pedig szintén növeli a cég iránti bizalmat.

A Flatco-nál éppen ezért további forgalomnövekedésre számítanak. Beigazolódni látszik, hogy erős a hazai kereslet a tucatlakásoknál magasabb színvonalat nyújtó, megfizethető prémium lakások iránt.

 

© 2021 (v2.202102)