Egy év mérlege: tízezer feletti falusi “csókos” – 52% vett is házat vidéken

Igen népszerű a falusi csok, 10229 család igénylelte május végéig ezt a támogatási lehetőséget 54 milliárd forint – mondta el a minap a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár.  Kiderült az is, hogy az igénylők 52%-a vett így lakóingatlant.

A falusi csok kapcsán ez év májusának végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben.

Területileg meglehetősen kiegyenlített az igénylések száma, ugyanakkor a listából “felfelé” kiemelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Heves és Nógrád megye, ahol sok a kistelepülés.

A támogatási célokat nézve is nagyjából kiegyenlített a kép: az igénylők 52 százaléka ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, 48 százalékuk a meglévő otthon bővítésére kívánja felhasználni a pénzt – közölte a kormánybiztos.

Kitért arra is, hogy leginkább azok a családok kérték a támogatást, ahol már három gyermek van, illetve ennyit szeretnének. Ez a kérelmezők hatvan százalékát teszi ki. Az igénylők 38 százaléka kétgyermekes vagy második gyermeket vállaló család.

A családok használt ingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez – kombinált támogatás esetében – 7,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek, a meglévő otthon korszerűsítése esetén pedig 2,6 millió forintot kértek átlagosan.

A kormánybiztos elmondta: a falusi csok a kormányrendelet alapján 2486 magyarországi településen kérhető. Ezek azok az 5000 fő alatti települések, amelyeken a rendelet megjelenése előtti évtizedekben tartósan csökkenő volt a lélekszám.

A vállalt gyermekszámtól függően a vissza nem térítendő támogatás akár 10 millió forint is lehet. A már meglévő otthonok is bővíthetők, korszerűsíthetők, ez esetben akár 5 millió forint is lehet a vissza nem térítendő juttatás.

 

Olcsó házat keres vidéken? Nézzen szét az Ingatlantájoló.hu oldalunkon.

© 2021 (v150.202005)