WING: a járvány dacára közel 55 milliárdos tőkebevonás, sikerek, építkezések – és nem csak itthon – interjú

A WING nem csak a Telekom székház, de a most, mellette épülő Liberty irodaház tetejére is tervez egy „privát” sportpálya-komplexumot, illetve a levegő profi szűrése is az egészségesebb munkakörnyezetet szolgálja. A két zászlóshajó irodaházon kívül óriási a hazai irodapiaci jelenlétük, de emellett a WING minden ingatlanpiaci területen jelen van, bevásárlóközpontokat, szállodákat, ipari csarnokokat is épít és LIVING márkája révén négy nagy társasház-fejlesztésben is érdekelt. Idén 54,7 milliárd értékben adtak el kötvényeket MNB Növekedési Kötvényprogramjában, tavaly pedig kulcspozíciót szereztek egy felvásárlással a lengyel ingatlanfejlesztői piacon – e hírek hátteréről is beszélt az Otthontérkép Magazinnak adott interjújában Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. (Nyitóképünkön a WING székháza.)

Sok tekintetben újraindult most az élet, mit gondol, általánosságban az ingatlanpiac mennyire rugalmasan reagál?

Valóban történtek változások a piacon az elmúlt időszakban, de tapasztalataink szerint az élet a koronavírus járvány alatt sem állt le. Kelet-Közép-Európában mi szerencsére nem éltünk át jelentős egészségügyi válságot. Ugyan voltak megbetegedések, de nem tömeges jelleggel, ahogyan a világ más régióiban. Így nekünk egyfelől a járvány ellen meghozott intézkedések gazdasági hatásaival kell szembe néznünk, másfelől pedig hosszabb távon az esetlegesen megváltozó társadalmi és gazdasági környezettel.

Hogyan érinti mindez a WING tevékenységét?

Azon a két piacon, ahol a WING jelen van – Magyarországon és Lengyelországban – mára már közel állunk ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Ez azt jelenti, hogy egy, az időigényes ingatlanpiaci folyamatokhoz mérten rövidnek számító, három hónapos, rendkívüli időszakról beszélünk, ami alapján nehéz lenne megalapozott, hosszútávú következtetéseket levonni. A magunk példáján azt tapasztaltuk, hogy a folyamatban lévő fejlesztéseink a tervek szerint folytatódnak, mint például az előrehaladott állapotban lévő Duna-parti Siemens-evosoft székház, a Telekom székház mellet épülő Liberty irodaház, a Gizella Loft, vagy a LIVING fejlesztői márka alatt épülő négy lakprojektünk. Illetve a folyamatban lévő befektetési tranzakcióink is haladnak.

Felkészült a cég a friss kihívásokra?

A WING alapvetően konzervatív, megfontolt befektetési politikát követ, amely az elmúlt 20 év során jövedelmezőnek bizonyult számunkra. Még a 2008-as gazdasági válság során is tudott növekedni a cég. Ingatlanpiaci szempontból ma a kulcskérdés az, hogy ezután az időszak után milyen fejlesztési projektek, milyen befektetési tranzakciók, milyen bérbeadások lesznek és mennyire változnak meg a különböző épületekkel szemben támasztott elvárások a végfelhasználó oldaláról. Tőkeerős, stabil és professzionális ingatlanvállalkozásként felkészülten nézünk a következő időszak elé.

Érintettük már a témát, de azért tegyük ezt rendbe: a három hónapnyi járvány alatt az építkezések kellő ütemben haladtak Önöknél?

Igen. Természetesen a járványhelyzetben az építkezésen dolgozók egészségét védő speciális előírásokat vezettünk be, ugyanakkor ez nem hátráltatta a munkálatokat. Ingatlanfejlesztőként kiemelt célunk a partnereink irányába vállalt kötelezettségek teljesítése, és elmondhatjuk, hogy a gondos tervezésnek és végrehajtásnak köszönhetően a folyamatban lévő projektjeink megfelelő ütemben haladnak.

Noah Steinberg a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója

 

Milyen a tanulságot vonna le az elmúlt időszakból?

Az évszázadok során nem most volt először világjárvány. Korai lenne még megállapítani, hogy hogyan és mennyire tartósan változik meg a világ. A rövidtávú hatásokat szemlélve azonban már látszik, hogy a nyilvánvaló nehézségek mellett pozitív tapasztalatokkal is gazdagodtunk a karantén időszak alatt. Például a családok és az emberi kapcsolatok szintjén vagy a környezetvédelem terén. Bízzunk benne, hogy egyéb pozitív hozadéka is lehet ennek a meglepetésszerű és kényszerű helyzetnek. Céges szinten büszkeséggel tölt el, hogy a munkatársaim rugalmas hozzáállásának köszönhetően az átmeneti időszak alatt a vállalatunk mindvégig zavartalanul tudott működni. Fő tanulság, hogy egy gyors reakcióra képes, felkészült csapat számára minden körülmények között vannak jó lehetőségek.

Összességében milyen piaci változásokra számít a jövőben az ingatlanpiacon?

Általánosságban, az elmúlt időszakban a már folyamatban lévő trendek gyorsultak fel. Így például az online kereskedelem évek óta folytonos fejlődésen megy keresztül, az elmúlt időszak bezártsága alatt pedig még ehhez képest is ugrásszerűen megnövekedett a webshopok forgalma. A növekvő e-kereskedelem pedig új raktár- és logisztikai igényeket generált, vagyis másodlagos hatásként az ingatlanpiac nyertesévé vált az ipari-logisztikai szegmens.

És a WING esetében ez konkrétan mit jelentett?

Mi például új területeket is bérbe tudtunk adni a fejlesztéseinkben, az East Gate Business Parkban és a Login Business Parkban is. A másik jelentős terület a home office, vagy más néven az otthoni munkavégzés előtérbe kerülése. Számos nagyvállalat már a járványt megelőzően a részleges otthoni munkavégzést figyelembe véve alakította ki új irodáját.

Mint például a Magyar Telekom?

Igen, az általunk fejlesztett Magyar Telekom székház az ország legnagyobb irodaháza, Budapest arculatát is meghatározó épület, amely mind műszaki, technológiai, környezetvédelmi és adatvédelmi szempontból is a legszofisztikáltabb épület ma Magyarországon. Összesen 4000 munkahelynek ad otthont, miközben a házban 4500 fő dolgozik. Említhetném az Ericsson székházat is, ahol szintén általánosan jellemzők az megosztottan használt munkahelyek. Másik példa az emberközpontú és egészségtudatos munkahelyek fejlesztése.

Lehet ezt a koncepciót még tovább csiszolni, javítani?

Természetesen, hiszen itt egy korábban is meglévő trendről van szó, ami a vírus megjelenésével még nagyobb hangsúlyt kapott. Így a WING jelenleg futó irodaház-fejlesztései között zászlóshajónak számító Liberty irodaházban már azt is végiggondoltuk, hogyan lehet a jövőre nézve még egészségesebbé és még biztonságosabbá tenni az irodatereket. Ebben az épületben már természetesek lesznek például a fertőtlenítőpontok, az egészségvédelemre képzett recepciós szolgálat, a bakteriális és vírus védelemmel fertőtlenített frisslevegő-befúvás vagy az érintésmentes ajtók a bérlemény-bejáratokhoz.

Mennyire van igény a home office-ra, mire számítanak bérlői oldalról?

Általános és teljes home office-ra történő átállásra nem számítunk. Az emberek társas lények, aminek velejárója, hogy szívesen működnek együtt és szívesen dolgoznak csapatban. A jó munkahely inspiráló munkakörnyezet, egyúttal a szociális élet fontos helyszíne. Ez a szempont korábban is meghatározó volt az irodakialakításaink során, amit nem csupán figyelembe vettünk, de ösztönöztünk is. A fejlesztéseink fontos részei a kollaborációs terek, a relaxációs zónák, a kávézók vagy a sporttevékenységre alkalmas területek, mint például az említett Magyar Telekom székház, amelynek a tetőszintjén megvalósult a futópálya, a dolgozói fitnesz, vagy ott van friss példának a Liberty irodaház tetejére tervezett multifunkciós sportpálya.

Milyen stratégiai változásokra számítanak az irodakialakítás terén?

– Alapvetően nem látunk változást a bérlői igények terén. Sokan szívesen dolgoznak heti egy-két napot otthonról, de kevesen akarják teljesen feladni az irodai munkát, hiszen, ha megvan a határvonal a magánélet és a munkaidő között, az sokaknál jó hatással van a produktivitásra és az egészségre is. Úgy gondoljuk, a home office megnövekedett népszerűségének köszönhetően nem az alapvető irodaigények változnak meg, hanem az irodák kialakításában tapasztalhatóak inkább változások. A home office miatt a lecsökkent irodai létszámot a kevésbé sűrű ültetési rend tudja ellensúlyozni. Hosszabb távon pedig még inkább várható a rugalmas térkialakítás és az megosztottan használt munkaállomások elterjedése.

A kritikus piacokon, mint a kereskedelmi vagy a szállodai ingatlanok, mit tapasztal?

– Az elmúlt időszakban a bevásárlóközpontokban az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és az egyéb napi szükségleteket kielégítő üzleteken túl majdnem minden más bolt bezárt egy-másfél hónapra. Viszont ma úgy tapasztaljuk, hogy a kiskereskedelmi forgalom a várakozásokhoz képest gyorsabb ütemben áll vissza, ám igaz, hogy még nem értük el a járvány előtti szintet. Ami a turisztikai-szállodai iparágat érinti, nekünk szerencsére nem okozott nagy gondot a járvány és a repülőtéri ibis Styles szállodánk jó kihasználtsággal tudott működni. Mivel a légi áruszállításra továbbra is jelentős igény mutatkozott és a korlátozások ezt a területet kevésbé érintették, az áruszállító gépek pilótái, a karanténszabályokkal összhangban, a 2-es terminálon található szállodát használták a járatok között.

De azért a hitelezés is változásnak indult, ön mit tapasztal a hitelpiacon, a bankok magatartásában?

Az ingatlanpiac szempontjából pozitívan ítélem meg a Magyar Kormány intézkedéseit. A hiteltörlesztési moratóriummal nagy nyomást vettek le a háztartások és a piaci szereplők válláról egyaránt. Az ingatlanpiaci vállalatok szempontjából ez az intézkedés implicit módon biztosított likviditást az ingatlanprojektek számára, míg a Magyar Nemzeti Bank által indított NKP és NHP Hajrá programok explicit módon biztosítottak likviditást a piaci szereplőknek.

Önök is sikerrel vontak be tőkét, igaz?

Igen, számunkra az MNB Növekedési Kötvényprogramjában való részvétel 54,7 milliárd forintnyi forrásbevonást tett lehetővé az idei évben. Ezt a tőkét a befektetési portfoliónk bővítésére, és növekedési terveinek megvalósítására fordítjuk. A WING már évek óta sikeres kötvénykibocsátó, a céghez kötődik a hazai ingatlanpiac első kötvényprogramjának elindítása, még 2016-ban. Mára aktív pénzügyi szereplőkké is váltunk. A kereskedelmi bankok pedig helyén tudták kezelni a kialakult helyzetet és a mostani piaci körülményeket figyelembe véve, előremutató, új hitelfinanszírozásokra is le tudtunk szerződni ebben az időszakban.

A WING-nek LIVING néven egyre erősebb és jelentősebb számú, magas minőségű otthonokat építő márkája is van. A lakóingatlan piacon mennyire kihívással teliek a változások?

A hazai lakóingatlanpiac stabil. Kínálati szinten a piac érésével együtt egyre inkább a valóban erős, professzionális fejlesztő cégek válnak meghatározóvá. A keresleti oldalon pedig a lakás mindig is olyan biztos befektetési lehetőséget jelentett, amiben a pénz megőrzi értékét. Ezen túl lakásra mindig szükség lesz, ezért a lakásállomány megújulásának van egy természetes üteme, amihez mi örömmel biztosítjuk a kínálatot.

Itt rendben haladtak tavasszal is a projektek?

Igen. A LIVING fejlesztései jól haladnak, jelenleg négy futó projektünk van: a Kassák Residence átadáshoz közeli állapotban, mellette pedig a Metropolitan Garden, a Park West, valamint a Kassák Passage lakóparkok építése zajlik.

Tervezik Önök is kihasználni az 5 százalékos, kedvezményes rozsdaövezeti áfa előnyét?

Természetesen, a közeljövő terveihez újabb lendületet adhat, hogy – mind a kérdésében is jelezte – a kormány tervezi a rozsdaövezetekben található lakásfejlesztésekre az 5%-os áfakulcs bevezetését. A már beharangozott rozsdaövezeti program több legyet is üt egy csapásra: ösztönzi a lakópiaci keresletet, elérhetővé teszi a fiatal családok számára az új lakás megvásárlását és mindeközben a piaci szereplőket is ösztönzi arra, hogy a régi, elhagyatott ipari városrészek fejlesztésével, azok rehabilitációjában és a város vérkeringésébe történő bekapcsolásában lássanak fantáziát.

Nemrégiben a WING kilépett a nemzetközi piacra. Mik a régiós jelenlét tapasztalatai?

– A WING stabilitása és hosszú távú növekedése szempontjából a regionális jelenlét mérföldkő volt. Ez azáltal vált valóra, hogy a múlt évben Lengyelország legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalatában, az Echo Investment-ben szereztünk többségi tulajdont. A lengyelországi jóval nagyobb és diverzifikáltabb piac, mint a magyar. Az Echo Investment eredményei alapján nagyon pozitívak az eddigi tapasztalataink és a jövőbeli várakozásaink is a lengyelországi iroda-bérbeadás, befektetési tranzakciók és a lakásértékesítés terén egyaránt. Ami pedig a kiskereskedelmi szegmenset illeti, a lengyel bevásárlóközpontok és kiskereskedelmi egységek forgalma nagy gyorsasággal tér vissza a járvány előtti szintre.

Warsaw Brewery, Varsó –  az Echo Investment fejlesztése

 

Mit érdemes tudni erről a nagy lengyel vállalatról? Hogyan illeszkedik a magyar vállalat stratégiájába?

Az Echo, a WING-hez nagyon hasonló vállalat, amely cég a kiváló menedzsmentnek és csapatnak köszönhetően a piaci feltételekhez képest is jobb teljesítményre képes. A WING az Echo Investment-ben meglévő részesedésével együtt az egyik legerősebb és legjelentősebb regionális ingatlanpiaci szereplő. Felkészülten és azzal a tudással nézünk az elkövetkező időszak elé, hogy meglévő szakértelmünkre, tapasztalatainkra és piaci pozíciónkra alapozva rugalmasan tudunk alkalmazkodni a mindenkori piaci változásokhoz és képesek vagyunk jól teljesíteni bármilyen piaci körülmények között.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Virág Barnabás Washingtonból üzent haza.

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

A pénzelvonások és a nehézségek ellenére is kezelhető a helyzet.

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A piaci logika azt diktálná, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus megemeli az olajárakat is, ezzel szemben érdemi csökkenést láthattunk.

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

© 2024 (v2.202102)