WING: a járvány dacára közel 55 milliárdos tőkebevonás, sikerek, építkezések – és nem csak itthon – interjú

A WING nem csak a Telekom székház, de a most, mellette épülő Liberty irodaház tetejére is tervez egy „privát” sportpálya-komplexumot, illetve a levegő profi szűrése is az egészségesebb munkakörnyezetet szolgálja. A két zászlóshajó irodaházon kívül óriási a hazai irodapiaci jelenlétük, de emellett a WING minden ingatlanpiaci területen jelen van, bevásárlóközpontokat, szállodákat, ipari csarnokokat is épít és LIVING márkája révén négy nagy társasház-fejlesztésben is érdekelt. Idén 54,7 milliárd értékben adtak el kötvényeket MNB Növekedési Kötvényprogramjában, tavaly pedig kulcspozíciót szereztek egy felvásárlással a lengyel ingatlanfejlesztői piacon – e hírek hátteréről is beszélt az Otthontérkép Magazinnak adott interjújában Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. (Nyitóképünkön a WING székháza.)

Sok tekintetben újraindult most az élet, mit gondol, általánosságban az ingatlanpiac mennyire rugalmasan reagál?

Valóban történtek változások a piacon az elmúlt időszakban, de tapasztalataink szerint az élet a koronavírus járvány alatt sem állt le. Kelet-Közép-Európában mi szerencsére nem éltünk át jelentős egészségügyi válságot. Ugyan voltak megbetegedések, de nem tömeges jelleggel, ahogyan a világ más régióiban. Így nekünk egyfelől a járvány ellen meghozott intézkedések gazdasági hatásaival kell szembe néznünk, másfelől pedig hosszabb távon az esetlegesen megváltozó társadalmi és gazdasági környezettel.

Hogyan érinti mindez a WING tevékenységét?

Azon a két piacon, ahol a WING jelen van – Magyarországon és Lengyelországban – mára már közel állunk ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Ez azt jelenti, hogy egy, az időigényes ingatlanpiaci folyamatokhoz mérten rövidnek számító, három hónapos, rendkívüli időszakról beszélünk, ami alapján nehéz lenne megalapozott, hosszútávú következtetéseket levonni. A magunk példáján azt tapasztaltuk, hogy a folyamatban lévő fejlesztéseink a tervek szerint folytatódnak, mint például az előrehaladott állapotban lévő Duna-parti Siemens-evosoft székház, a Telekom székház mellet épülő Liberty irodaház, a Gizella Loft, vagy a LIVING fejlesztői márka alatt épülő négy lakprojektünk. Illetve a folyamatban lévő befektetési tranzakcióink is haladnak.

Felkészült a cég a friss kihívásokra?

A WING alapvetően konzervatív, megfontolt befektetési politikát követ, amely az elmúlt 20 év során jövedelmezőnek bizonyult számunkra. Még a 2008-as gazdasági válság során is tudott növekedni a cég. Ingatlanpiaci szempontból ma a kulcskérdés az, hogy ezután az időszak után milyen fejlesztési projektek, milyen befektetési tranzakciók, milyen bérbeadások lesznek és mennyire változnak meg a különböző épületekkel szemben támasztott elvárások a végfelhasználó oldaláról. Tőkeerős, stabil és professzionális ingatlanvállalkozásként felkészülten nézünk a következő időszak elé.

Érintettük már a témát, de azért tegyük ezt rendbe: a három hónapnyi járvány alatt az építkezések kellő ütemben haladtak Önöknél?

Igen. Természetesen a járványhelyzetben az építkezésen dolgozók egészségét védő speciális előírásokat vezettünk be, ugyanakkor ez nem hátráltatta a munkálatokat. Ingatlanfejlesztőként kiemelt célunk a partnereink irányába vállalt kötelezettségek teljesítése, és elmondhatjuk, hogy a gondos tervezésnek és végrehajtásnak köszönhetően a folyamatban lévő projektjeink megfelelő ütemben haladnak.

Noah Steinberg a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója

 

Milyen a tanulságot vonna le az elmúlt időszakból?

Az évszázadok során nem most volt először világjárvány. Korai lenne még megállapítani, hogy hogyan és mennyire tartósan változik meg a világ. A rövidtávú hatásokat szemlélve azonban már látszik, hogy a nyilvánvaló nehézségek mellett pozitív tapasztalatokkal is gazdagodtunk a karantén időszak alatt. Például a családok és az emberi kapcsolatok szintjén vagy a környezetvédelem terén. Bízzunk benne, hogy egyéb pozitív hozadéka is lehet ennek a meglepetésszerű és kényszerű helyzetnek. Céges szinten büszkeséggel tölt el, hogy a munkatársaim rugalmas hozzáállásának köszönhetően az átmeneti időszak alatt a vállalatunk mindvégig zavartalanul tudott működni. Fő tanulság, hogy egy gyors reakcióra képes, felkészült csapat számára minden körülmények között vannak jó lehetőségek.

Összességében milyen piaci változásokra számít a jövőben az ingatlanpiacon?

Általánosságban, az elmúlt időszakban a már folyamatban lévő trendek gyorsultak fel. Így például az online kereskedelem évek óta folytonos fejlődésen megy keresztül, az elmúlt időszak bezártsága alatt pedig még ehhez képest is ugrásszerűen megnövekedett a webshopok forgalma. A növekvő e-kereskedelem pedig új raktár- és logisztikai igényeket generált, vagyis másodlagos hatásként az ingatlanpiac nyertesévé vált az ipari-logisztikai szegmens.

És a WING esetében ez konkrétan mit jelentett?

Mi például új területeket is bérbe tudtunk adni a fejlesztéseinkben, az East Gate Business Parkban és a Login Business Parkban is. A másik jelentős terület a home office, vagy más néven az otthoni munkavégzés előtérbe kerülése. Számos nagyvállalat már a járványt megelőzően a részleges otthoni munkavégzést figyelembe véve alakította ki új irodáját.

Mint például a Magyar Telekom?

Igen, az általunk fejlesztett Magyar Telekom székház az ország legnagyobb irodaháza, Budapest arculatát is meghatározó épület, amely mind műszaki, technológiai, környezetvédelmi és adatvédelmi szempontból is a legszofisztikáltabb épület ma Magyarországon. Összesen 4000 munkahelynek ad otthont, miközben a házban 4500 fő dolgozik. Említhetném az Ericsson székházat is, ahol szintén általánosan jellemzők az megosztottan használt munkahelyek. Másik példa az emberközpontú és egészségtudatos munkahelyek fejlesztése.

Hirdetés

Lehet ezt a koncepciót még tovább csiszolni, javítani?

Természetesen, hiszen itt egy korábban is meglévő trendről van szó, ami a vírus megjelenésével még nagyobb hangsúlyt kapott. Így a WING jelenleg futó irodaház-fejlesztései között zászlóshajónak számító Liberty irodaházban már azt is végiggondoltuk, hogyan lehet a jövőre nézve még egészségesebbé és még biztonságosabbá tenni az irodatereket. Ebben az épületben már természetesek lesznek például a fertőtlenítőpontok, az egészségvédelemre képzett recepciós szolgálat, a bakteriális és vírus védelemmel fertőtlenített frisslevegő-befúvás vagy az érintésmentes ajtók a bérlemény-bejáratokhoz.

Mennyire van igény a home office-ra, mire számítanak bérlői oldalról?

Általános és teljes home office-ra történő átállásra nem számítunk. Az emberek társas lények, aminek velejárója, hogy szívesen működnek együtt és szívesen dolgoznak csapatban. A jó munkahely inspiráló munkakörnyezet, egyúttal a szociális élet fontos helyszíne. Ez a szempont korábban is meghatározó volt az irodakialakításaink során, amit nem csupán figyelembe vettünk, de ösztönöztünk is. A fejlesztéseink fontos részei a kollaborációs terek, a relaxációs zónák, a kávézók vagy a sporttevékenységre alkalmas területek, mint például az említett Magyar Telekom székház, amelynek a tetőszintjén megvalósult a futópálya, a dolgozói fitnesz, vagy ott van friss példának a Liberty irodaház tetejére tervezett multifunkciós sportpálya.

Milyen stratégiai változásokra számítanak az irodakialakítás terén?

– Alapvetően nem látunk változást a bérlői igények terén. Sokan szívesen dolgoznak heti egy-két napot otthonról, de kevesen akarják teljesen feladni az irodai munkát, hiszen, ha megvan a határvonal a magánélet és a munkaidő között, az sokaknál jó hatással van a produktivitásra és az egészségre is. Úgy gondoljuk, a home office megnövekedett népszerűségének köszönhetően nem az alapvető irodaigények változnak meg, hanem az irodák kialakításában tapasztalhatóak inkább változások. A home office miatt a lecsökkent irodai létszámot a kevésbé sűrű ültetési rend tudja ellensúlyozni. Hosszabb távon pedig még inkább várható a rugalmas térkialakítás és az megosztottan használt munkaállomások elterjedése.

A kritikus piacokon, mint a kereskedelmi vagy a szállodai ingatlanok, mit tapasztal?

– Az elmúlt időszakban a bevásárlóközpontokban az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és az egyéb napi szükségleteket kielégítő üzleteken túl majdnem minden más bolt bezárt egy-másfél hónapra. Viszont ma úgy tapasztaljuk, hogy a kiskereskedelmi forgalom a várakozásokhoz képest gyorsabb ütemben áll vissza, ám igaz, hogy még nem értük el a járvány előtti szintet. Ami a turisztikai-szállodai iparágat érinti, nekünk szerencsére nem okozott nagy gondot a járvány és a repülőtéri ibis Styles szállodánk jó kihasználtsággal tudott működni. Mivel a légi áruszállításra továbbra is jelentős igény mutatkozott és a korlátozások ezt a területet kevésbé érintették, az áruszállító gépek pilótái, a karanténszabályokkal összhangban, a 2-es terminálon található szállodát használták a járatok között.

De azért a hitelezés is változásnak indult, ön mit tapasztal a hitelpiacon, a bankok magatartásában?

Az ingatlanpiac szempontjából pozitívan ítélem meg a Magyar Kormány intézkedéseit. A hiteltörlesztési moratóriummal nagy nyomást vettek le a háztartások és a piaci szereplők válláról egyaránt. Az ingatlanpiaci vállalatok szempontjából ez az intézkedés implicit módon biztosított likviditást az ingatlanprojektek számára, míg a Magyar Nemzeti Bank által indított NKP és NHP Hajrá programok explicit módon biztosítottak likviditást a piaci szereplőknek.

Önök is sikerrel vontak be tőkét, igaz?

Igen, számunkra az MNB Növekedési Kötvényprogramjában való részvétel 54,7 milliárd forintnyi forrásbevonást tett lehetővé az idei évben. Ezt a tőkét a befektetési portfoliónk bővítésére, és növekedési terveinek megvalósítására fordítjuk. A WING már évek óta sikeres kötvénykibocsátó, a céghez kötődik a hazai ingatlanpiac első kötvényprogramjának elindítása, még 2016-ban. Mára aktív pénzügyi szereplőkké is váltunk. A kereskedelmi bankok pedig helyén tudták kezelni a kialakult helyzetet és a mostani piaci körülményeket figyelembe véve, előremutató, új hitelfinanszírozásokra is le tudtunk szerződni ebben az időszakban.

A WING-nek LIVING néven egyre erősebb és jelentősebb számú, magas minőségű otthonokat építő márkája is van. A lakóingatlan piacon mennyire kihívással teliek a változások?

A hazai lakóingatlanpiac stabil. Kínálati szinten a piac érésével együtt egyre inkább a valóban erős, professzionális fejlesztő cégek válnak meghatározóvá. A keresleti oldalon pedig a lakás mindig is olyan biztos befektetési lehetőséget jelentett, amiben a pénz megőrzi értékét. Ezen túl lakásra mindig szükség lesz, ezért a lakásállomány megújulásának van egy természetes üteme, amihez mi örömmel biztosítjuk a kínálatot.

Itt rendben haladtak tavasszal is a projektek?

Igen. A LIVING fejlesztései jól haladnak, jelenleg négy futó projektünk van: a Kassák Residence átadáshoz közeli állapotban, mellette pedig a Metropolitan Garden, a Park West, valamint a Kassák Passage lakóparkok építése zajlik.

Tervezik Önök is kihasználni az 5 százalékos, kedvezményes rozsdaövezeti áfa előnyét?

Természetesen, a közeljövő terveihez újabb lendületet adhat, hogy – mind a kérdésében is jelezte – a kormány tervezi a rozsdaövezetekben található lakásfejlesztésekre az 5%-os áfakulcs bevezetését. A már beharangozott rozsdaövezeti program több legyet is üt egy csapásra: ösztönzi a lakópiaci keresletet, elérhetővé teszi a fiatal családok számára az új lakás megvásárlását és mindeközben a piaci szereplőket is ösztönzi arra, hogy a régi, elhagyatott ipari városrészek fejlesztésével, azok rehabilitációjában és a város vérkeringésébe történő bekapcsolásában lássanak fantáziát.

Nemrégiben a WING kilépett a nemzetközi piacra. Mik a régiós jelenlét tapasztalatai?

– A WING stabilitása és hosszú távú növekedése szempontjából a regionális jelenlét mérföldkő volt. Ez azáltal vált valóra, hogy a múlt évben Lengyelország legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalatában, az Echo Investment-ben szereztünk többségi tulajdont. A lengyelországi jóval nagyobb és diverzifikáltabb piac, mint a magyar. Az Echo Investment eredményei alapján nagyon pozitívak az eddigi tapasztalataink és a jövőbeli várakozásaink is a lengyelországi iroda-bérbeadás, befektetési tranzakciók és a lakásértékesítés terén egyaránt. Ami pedig a kiskereskedelmi szegmenset illeti, a lengyel bevásárlóközpontok és kiskereskedelmi egységek forgalma nagy gyorsasággal tér vissza a járvány előtti szintre.

Warsaw Brewery, Varsó –  az Echo Investment fejlesztése

 

Mit érdemes tudni erről a nagy lengyel vállalatról? Hogyan illeszkedik a magyar vállalat stratégiájába?

Az Echo, a WING-hez nagyon hasonló vállalat, amely cég a kiváló menedzsmentnek és csapatnak köszönhetően a piaci feltételekhez képest is jobb teljesítményre képes. A WING az Echo Investment-ben meglévő részesedésével együtt az egyik legerősebb és legjelentősebb regionális ingatlanpiaci szereplő. Felkészülten és azzal a tudással nézünk az elkövetkező időszak elé, hogy meglévő szakértelmünkre, tapasztalatainkra és piaci pozíciónkra alapozva rugalmasan tudunk alkalmazkodni a mindenkori piaci változásokhoz és képesek vagyunk jól teljesíteni bármilyen piaci körülmények között.

© 2021 (v2.202102)