Óriási kihívás az első lakás megszerzése, vagy mégsem!?

Csak elsőre tűnik nehéznek az első lakás megszerzése: egy kis önerő, egy jó átlagfizetés és egy kis bátorság. Ha ezek megvannak, elfelejthetjük az „ablakon kidobott” albérleti díjak fizetését. Jelen írásunkban megmutatjuk, miért érdemes az első saját lakás projektbe belefogni!

Az utóbbi években nem lett könnyebb a fiatalok lakáshoz jutása, ám a helyzet sokkal jobb, mint ahogyan a többség látja, gondolja.

Miért? Mert az első önálló, saját otthon megszerzéséhez (is) évek óta igen-igen kedvező, alacsony törlesztőrészlettel csábító hitel-lehetőségek állnak rendelkezésre. Ezek a kedvező árú hitelek ráadásul most különösen jó lehetőséget adnak az első saját lakás megszerzésére azoknak, akik saját jövedelemmel és akár néhány milliós önerővel rendelkeznek.  Jellemzően az ingatlanár 20 százaléka kell legyen a minimális önerő.

Gondoljunk csak bele! Nem lenne sokkal jobb a saját lakásunk törlesztését fizetni, mit egy albérletet? Ezt a kérdést egyre többen teszik fel maguknak.

Lakást keres az országban vagy kifejezetten Budapesten?

Nézzen körül az Ingatlantájoló oldalain!

Most azoknak a fiataloknak – és adott esetben az őket támogató szülőknek – igyekszünk segíteni tippjeinkkel, akik belátják: jobb a saját lakás, mint a bérelt! Ha számolunk egy kicsit, akkor kérdés, hogy sokan miért nem mernek belevágni egy saját lakás megvásárlásába.

Nézzük akkor sorjában az érveket:

1. Albérlet? Nem mindig ez jó megoldás!

Nézzük: a legnagyobb kihívás egy főiskolás-egyetemista, illetve egy pályakezdő fiatal, vagy fiatal pár számára a lakhatás. Ezt sokan albérletben oldják meg, ami számos esetben indokolt is, ám közel sem minden esetben. Ha valakinek akár csak néhány millió forintnyi önerőre van kilátása, és stabil munkahelye is van és esetleg jogosult lehet valamilyen gyermekvállaláshoz igénybe vehető támogatásra, akkor véleményünk szerint vétek az „ablakon kidobni” az albérlet árát havonta. Rengeteg olyan élethelyzet van, amikor – egy kis bátorsággal – kiváltható az albérlet és sokkal jobban megéri a saját lakás. Akár úgy is, ha pár év múlva kiköltözünk és magunk adjuk ki, vagy pedig egy nagyobb lakás megvételekor értékesítjük első ingatlanunkat.

 

 

2. Egy gyors fejszámolás

Mutatjuk is, mire gondolunk. Ma a fővárosban, ha valaki önálló albérletet keres, akkor rezsi nélkül is legalább 90-120 ezer forintos havi bérleti díjjal kell számoljon, és minimum 150-300 ezer forintos kauciója is kell legyen a beköltözéshez, amit akár évekig is a főbérlő őriz meg. Ezzel szemben, ha valaki akár baráti, rokoni segítségből, akár babaváró kölcsönből – hozzátesz némi önerőt, akkor egy pici garzont elcsíphet ma már akár 20 millió forinttól Budapest valamelyik külső, de jól megközelíthető kerületében.

Vegyünk például egy huszonöt milliós lakásvásárlást, amelyhez 15 millió forint hitelre van szükségünk. Ha futamidő végéig fix törlesztőjű hitelt választunk, jól tudunk tervezni a havi kiadással, ésegy 15 évre felvett hitel végig fix törlesztője a havi 110 ezer forint körül lehet, és leaglább a saját lakásunkat fizetjük, tehát a rendszeresen kifizetett pénz a saját vagyonunkat gyarapítja, nem pedig a bérbeadóét! A fixált kamat miatt pedig 5-15 évig a törlesztő növekedésével sem kell számolni, miközben több éves távlatban a bérleti díjak inkább emelkedni, semmint csökkenni fognak.

3. Tényleg csak ennyi!? Igen!

A lakásvásárlás manapság azért is különösen aktuális, mert a lakásárak emelkedése országszerte lelassult, illetve sok esetben megállt. Mi több, egyre több jó vételt lehet kifogni a fővárosban is, miközben a banki kamatok továbbra is nagyon alacsonyak, így – amint láttuk – akár már havi 75 ezer forint körüli törlesztőrészlet mellett lehetséges olyan lakáshitelbe belevágni, amellyel – az említett kis önerő mellett is – akár még a fővárosban is kifogható egy indulásra, életkezdésre alkalmas olcsóbb kis lakás. Mi több: a hitelek havi törlesztésének összege akár 10-15 éven át is változatlan maradhat a fix kamatozású, így fix törlesztésű lakáshitelek révén! És ne feledjük: a hitel igénylésével, felvételével kapcsolatos induló díjakat szinte minden bank átvállalja manapság vagy egyéb akciókkal segítik a hitelhez jutást.

Ha pedig mégsem jön be a számításunk, elköltözünk másfelé, akkor egy pici lakást a fővárosban vagy egy nagyvárosban még manapság is hetek, de legfeljebb 1-2 hónap alatt értékesíteni lehet, amennyiben nem árazzák túl. Mi több: az addigi törlesztésünk egy része a tartozásunkat csökkenti. Sőt, az is lehetséges, hogy néhány év távlatában majd tovább emelkednek a lakásárak, így – ha szerencsénk van – akár nyereséggel is kiszállhatunk egy ilyen – akár átmeneti – üzletből, miközben az albérlet csak „veszteséget” jelent a vagyonunkat illetően.

 

4. Családot tervezel? Még jobb helyzetben vagy!

A kormányzati lakástámogatások többsége gyermekvállaláshoz kötött, így aki gyereket, vagy gyerekeket tervez, az sok-sok millió forinttal „beljebb van”. Az akár 10 millió forintos babaváró ingyen-hitel mellé további pénz vehető fel az ismert családi otthonteremtési kedvezmény, azaz CSOK révén, gyermekek számától függően. Például 3 meglévő, vagy ennyi „vállalt” gyermek mellé már 10 millió forint állami ingyen-pénz jár, ha újépítésű lakásba költözik a család. De már egy gyermektől is él a kedvezményes CSOK hitel lehetősége, amely a fenti példánál is alacsonyabb törlesztőrészletet eredményezhet.

5. Jár önnek a támogatás? Mennyi hitelt kaphat? Más kérdése van? Akár gyors, online videós segítséget is kaphat!

Mivel sokféle támogatott lehetőség van a babaváró hiteltől a CSOK támogatásokon át a kedvezményes, illetve fogyasztóbarát hitelekig, így néha nem könnyű eligazodni a hitel- és támogatási dzsungelben. Szerencsére ebben segíthetnek olyan innovatív megoldások, mint például a videos tanácsadás, amely már néhány, az innovációban élenjáró bankcsoportnál itthon is igénybe vehető. (Ezen a linken például a “videobankon intézem” fül alatt van erre lehetőség.)

Összefoglalva:

Aki biztos állással rendelkezik, az ma jó feltételek mellett vehet fel lakáshitelt. Egy kisméretű, életkezdésre már alkalmas fővárosi lakás esetén már rövid távon is jobban járhat valaki, ha hitel felvételével belevág a lakásvásárlásba, semmint albérletet fizessen hosszú évekig Ráadásul még a továbblépés sem annyira nehéz, mint sokan gondolják, hiszen egy olcsó, városi kis lakást általában gyorsan értékesíteni lehet, ha változik az élethelyzet mondjuk költözés vagy családalapítás, nagyobb lakásba költözés miatt.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnökével a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában.

Hibázott a TV2, csattant a bírság

Hibázott a TV2, csattant a bírság

A csatorna túltolta a promóciót egy decemberi adásban.

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Komoly hivatali látogatáson járt a köztársasági elnök.

© 2024 (v2.202102)