Ezt nem gondoltad volna: 10 hatalmas tévhit, amibe a lakást kiadók belefutnak!

Az elmúlt évek trendjeinek megfelelően egyre többen tartják úgy, hogy a pénz ingatlanba való invesztálása egy kevésbé kockázatos, ugyanakkor biztos hozamokkal kecsegtető befektetési forma. Az tényleg igaz, hogy az ingatlan értéke felértékelődik és a havi bérleti díjak jó esetben kiemelkedő bevételt termelnek, ugyanakkor a számításokból jellemzően kimaradnak azok a kockázati tényezők, melyek egy lakás kiadásának szoros velejárói.

Sokan azt gondolják, hogy csak a rövid távú kiadás jár sok munkával és kockázattal. Ez egyáltalán nem igaz. Nem kell messzire mennünk, hiszen akár ismerősi körben is sok rémtörténetet hallhatunk. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük inkább a bérbeadással kapcsolatos főbérlői hiedelmeket és azok cáfolatát!

1. tévhit: minden lakás bérbe adható

Valóság: A kereslet kifejezetten a minőségi, kompakt méretű, modern lakások felé tolódott el, így a régimódi lakásokba bérlőt találni szinte már lehetetlen feladat. A bérlő keresés elkezdése előtt feltétlenül érdemes bérbeadási szakértővel is egyeztetni, hiszen ma már nagyon nem elég, ha egy lakás pusztán a belvárosban van.

2. tévhit: megbízható bérlőt találni könnyű feladat

Valóság: Az elmúlt időszak járványügyi hatásai és az Airbnb-s kiadás ellehetetlenülése a kereslet-kínálat megfordulását eredményezte. Ennek szoros hozadéka, hogy a lakást kiadók már nem válogathatnak a bérlők között. Ha nincs megfelelő jelentkező, érdemes inkább a bérleti díjból engedni és tovább keresni a megfelelőt.

3. tévhit: ha a bérlő fizet, más baj nem lehet

Valóság: Főszabály, hogy bérlőben nem szabad kompromisszumot hozni. Kizárólag megbízható, jól leinformált, szimpatikus személlyel szabad szerződni. Ha pedig véletlenül rosszul választottunk, akkor igen nehéz helyzetbe kerülhetünk. Lelakás, fizetéssel való csúszkálások, bérlővel való veszekedés, ami vár ránk.

El akarja kerülni mindezt? Akad vállalkozás, amely leveszi a válláról a terheket!

4. tévhit: a bérlő saját otthonaként tiszteli a bérleményt

Valóság: Számos esetben a bérlő kevéssé becsüli meg az albérletét, pedig a főbérlő bizony elvárná. Mivel a lakás nem a bérlő saját tulajdona, ráadásul a fizetése jelentős részét havonta odaadja érte, így nemigazán izgatja magát, ha kicsit lelakja a bérleményt. Ez pedig örök konfliktusforrás lesz a két fél között.

5. tévhit: a bérlő intézze magának a rezsit

Valóság: Lakás bérbeadásnál egyszerűen tilos átíratni a bérlő nevére a közműórákat, hiszen a valóságban ez a döntés óriási kockázatot jelent. Miért? A közműórákat a bérlő által felhalmozott tartozás kiegyenlítése nélkül sajnos nem lehet a saját nevünkre visszaíratni. Aki ennek ellenére mégis a kényelemre törekszik, az bizony nagy árat fizethet érte.

6. tévhit: a bérlőnek csak a beköltözés előtt vannak kérései

Valóság: A bérlők panaszai és igényei folyamatosak, melynek legfőbb oka, hogy a megnövekedett bérleti díjak mellé megnövekedett bérlői igény párosul. Ráadásul a hosszú távon kiadott ingatlanok folyamatosan amortizálódnak. Így amennyiben nincs elég energiája mindenre odafigyelni, úgy a felhalmozódó problémák megelőzéséhez érdemes lakáskezelő cég segítségét igénybe venni.

 

 

7. tévhit: mindegy, hogy bútorozott vagy bútorozatlan

Valóság: A bérlők túlnyomó többsége ténylegesen bőrönddel kíván költözni, így a teljesen berendezett lakások bizony nagy előnnyel rendelkeznek. A könnyebb bérbe adhatóság miatt, a bútorok és berendezések (amúgy nem túl jelentős) amortizációja ellenére is jobban megéri, ha teljesen berendezzük a lakást.

8. tévhit: a bérlőnek csak a négy fal kell

Valóság: Miután az elmúlt évek során jelentősen bővült a kínálat, így mára a kiadhatóság alapfeltétele lett, hogy egy lakás igényesen, modern bútorzattal és korszerű háztartási gépekkel legyen ellátva. Az igényes érdeklődők hatékony bevonzásához pedig feltétlenül szükség van néhány kiegészítő és dekorációs elem beszerzésére is.

9. tévhit: a bérlő nem okoz galibákat

Valóság: A nem megfelelően megszűrt bérlő bizony óriási fejtörést okozhat a bérbeadónak, ugyanakkor kellően részletes és szigorú bérleti szerződéssel jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat. Ha biztosra akarunk menni, akkor pedig érdemes egy erre szakosodott, profi lakáskezelő csapat segítségét igénybe venni.

10. tévhit: könnyű a bérlőt kitenni, a jól bevált közjegyzői szerződéssel

Valóság: Az tény, hogy közjegyző előtt tett bérlői nyilatkozat birtokában nagyobb biztonságban vagyunk, de ez sem megoldás mindenre. Akkor mégis mire jó a közjegyzői okirat? Hogy az évekig tartó huzavona helyett „mindössze” pár hónapra lesz szükség, hogy baj esetén kilakoltassuk a szerződést szegő bérlőt.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

Érdemes akkor is kiutazni a foci Eb-re, ha nem tudtunk belépőt venni?

Érdemes akkor is kiutazni a foci Eb-re, ha nem tudtunk belépőt venni?

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klubban beszélgettünk.

© 2024 (v2.202102)