Így lehet környezetbarát a lakásfelújítás is!

Bármilyen kisebb vagy nagyobb lakásfelújítás is legyen a terítéken, ma már egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság. Mai cikkünkben összegyűjtöttük, mi kell ahhoz, hogy egy lakásfelújítás valóban környezetbarát legyen.

Hogy mit jelent a fenntartható otthon? Erre a kérdésre kapásból rávágnánk a választ, hogy egy olyan otthon, amelynek építésénél, berendezésénél a lehető legnagyobb mértékben csökkentették a környezet terhelését, ugyanakkor az épület fenntartása, energiaellátása is környezetkímélő módon valósul meg.

De ennél jóval többről van szó. Lényeges ugyanis az is, hogy az emberek, akik benne élnek jól érezzék magukat, és ez nemcsak a fizikai, hanem a mentális jóllétet is jelenti. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a fenntartható lakásfelújítás három alappillére: az ember, a Föld és a költségek, melyek közül a költségek szerepelnek a legutolsó helyen. Azaz nem az az elsődleges szempont, hogy a felújítás a lehető legolcsóbb legyen, hanem az, hogy az itt élő emberek fizikai és mentális egészségére jó hatással legyen, illetve a lehető legkevésbé terhelje a környezetet.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a felújításnak különösebben drágának kell lennie, sőt hosszú távon pont, hogy a drágább, de fenntartható felújítással nyerünk a legtöbbet. Nézzük a fenntartható felújítás legfontosabb szempontjait.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosságot célzó felújítás erre a legjobb példa, hiszen a megfelelő építési anyagok kiválasztásával, hőszigeteléssel, hőszigetelt nyílászárókkal, energiatakarékos fűtésrendszerrel, napelemrendszerrel nemcsak a környezet terhelését csökkentjük, hanem hosszú távon a saját kiadásainkat is.

Ez a 2019-ben épült ház például grafitos hőszigeteléssel és napelemekkel is rendelkezik.

Természetes anyagok használata

A fenntartható felújítás egyik legfontosabb alapelve, hogy természetes anyagokat használjunk. Ezáltal nemcsak mi fogjuk magunkat jobban érezni otthonunkban, hanem a környezetet sem terheljük a későbbiekben nem elbomló hulladékokkal. A természetes anyagokra mind az építőanyagok, mind a burkolatok, festékek, bútorok, lakástextíliák tekintetében érdemes odafigyelni.

Kép forrása: helencummins.com

Toxikus anyagok mellőzése

Van fogalmunk arról, hogy otthonunk mennyi láthatatlan mérgező anyagot, mennyi illékony szerves vegyületet tartalmaz? A különféle burkolatokhoz, bútorokhoz használt ragasztók, festékek mind-mind ezekkel vannak tele. És ezek észrevétlenül párolognak 10-20 év múlva is. Szerencsére ma már lehet kapni olyan ragasztókat, festékeket, amelyek nem tartalmazzák ezeket a veszélyes anyagokat, persze drágábbak, de hosszú távon az egészségünk és a környezetünk védelme sokkal többet ér.

 

 

Helyi termékek beszerzése

Környezetünkért sokat tehetünk, ha a felújítás során beépítendő anyagokat, új berendezési tárgyainkat helyi forrásból szerezzük be. Hiába környezetbarát anyag például a bambusz, ha nem nálunk terem, és a szállítása nagyobb terhelést jelent a környezetre, mint valami kevésbé környezetbarát anyag.

Balatoni vöröskövet használtak például ennek a balatonalmádi háznak a kerítéséhez és támfalaihoz.

Újrahasznosítás

Nemcsak a szemét mennyiségét csökkentjük azzal, ha megmentünk valamit, de nem támasztunk feleslegesen keresletet egy olyan termék legyártásához, amit valójában egy régebbi termék újrahasznosításával is pótolhatunk. Hogy az újrahasznosítás mennyivel olcsóbb, arról már nem is beszélve.

Ezt a Káli-medencében álló parasztházat például autentikus, régi bútorokkal rendezték be.

Ahhoz, hogy mentálisan is jól érezzük magunkat…

Ahhoz, hogy mentálisan is jól érezzük magunkat, fontos, hogy otthonunk kényelmes, ugyanakkor funkcionális legyen. A mentális jóllétünket szolgálják mind a szép tárgyak, kellemes tapintású, természetes anyagok, a megfelelő fényviszonyok, a személyes tárgyak és természetesen az élőlények.

Világítás

Ahhoz, hogy otthonunkban jól érezzük magunkat fontos, hogy az világos legyen, lehetőség szerint minél több természetes fénnyel, aminek a mennyiségét növelhetjük bevilágítóablakokkal, fénycsatornával is ott, ahol másképp ez nem lehetséges. Mindezek mellett persze szükségünk lesz mesterséges fényre is, amihez amellett, hogy érdemes energiatakarékos izzókat, vagy LED világítást választani, fontos, hogy meleg fehér fényt válasszunk, ugyanis ez hasonlít leginkább a természetesre.

Kép forrása: impressiveinteriordesign.com

Személyes tárgyak

Ne design magazinokból kiválasztott dísztárgyakkal, hanem inkább személyes tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amelyek számunkra üzenetet hordoznak, lehetnek ezek egy utazás emlékei, egy ajándék egy szeretett személytől, vagy bármi, amit szüleinktől, nagy szüleinktől örököltünk. Az öröklött tárgyak újrahasznosíthatóak, ingyen vannak, és még érzelmileg is jobban kötődünk hozzájuk.

Kép forrása: greenboxart.com

Élőlények

Természetesen nem kell semmilyen kis állatot beengedni a lakásba, ha nagyon szeretjük őket, de csak az udvaron, a növények azonban jöhetnek minden mennyiségben. Ha úgy érezzük nem tudunk gondoskodni róluk válasszunk kevesebbet és strapabíróbb fajtákat, mint amilyen például az agglegénypálma vagy a pozsgás növények, illetve az élő növényeket pótolhatjuk levél-, virágmintás, zöld vagy bármilyen természetes színű anyagokkal, festéssel is.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

A parlament elér kerül a budapesti Dubaj megépítéséről szóló jogszabály.

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Majdnem 6 milliós megtakarítással szemben áll a 4,7 milliós tartozás.

© 2024 (v2.202102)