Kollégium vagy albérlet? Szerintünk inkább 10%-al foglalj egy lakást a GAMA-ban!

Most még tombol a nyár, lazítunk, de hamarosan komoly kihívások várnak ránk. Július második felében hirdették ki ugyanis a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Lakást kellene keresni, nem? Mert míg a fiatalok a sikeres felvételit ünneplő bulit szervezik, szülőként kezdhetünk sürgősen gondolkodni azon, hol fog lakni a gyerek?

A kollégiumi férőhelyek korlátozottak, és lássuk be, az Y és Z generáció már nem biztos, hogy osztozkodni akar a tusolón. Bár az albérlet árak elvben 10%-ot csökkentek mostanában, július végén – augusztusban ismét szárnyalni fognak. A bérbeadók is tudják, hogy ekkor kezdődik meg a legjobb helyeken lévő albérletek levadászása.

Az olcsóbb albérletek, ahol hárman-négyen osztoznak egy lakáson, ne adj isten egy szobán, nem sokban különböznek a kollégiumi fílingtől. Talán annyiban, hogy a koleszben könnyebb átköltözni egy másik szobába, ha nem működik a kémia a lakótársakkal. Év közben albérletet cserélni viszont szinte lehetetlen. Pláne, ha az ember szeretne az egyetem környékén lakni.
Az egyszemélyes kislakások piaca pörög ilyenkor igazán. A 30-40 négyzetméteres, egyetemek közelében lévő budapesti albérletek díja – helyszíntől függően – 120-210 ezer forint is lehet havonta. Ehhez hozzászámolva a rezsit és a BKV bérletet, már kétszázezer körül jár a fix költség, és akkor szerencsétlen diák még nem evett, nem öltözködött – és ami még szomorúbb, nem is szórakozott.

Az albérlettel talán nem is ez a legnagyobb gond. Hanem az, hogy öt év alatt, amíg egy MSC diplomát megszerez a gyermek, közel tízmillió(!) forintot kifizethetünk azért, hogy tető legyen a feje fölött. Bizony, az albérletet nyáron is fizetni kell. Egyrészt a jó lakásokat kiadják másnak a nyári szünet alatt, másrészt a diákot is ide köti minden: a barátok, a diákmunka és a szórakozási lehetőségek.
Na és mi van akkor, ha nem egy, hanem két-három gyermek taníttatásáról kell gondoskodni? Ha ezt albérletben tesszük, konkrétan kifizetjük a bérbeadóknak egy teljes lakás árát, mire mindegyik csemete diplomát szerez…

Érdemes hát elgondolkodni rajta, hogy ezt a pénzt, ahelyett, hogy kidobnánk az ablakon, egy ilyen kis lakás megvásárlására fordítsuk. Bár szülőként nehéz ezt elfogadni, de az esetek többségében a fiatalok már nem költöznek vissza vidékre Budapestről, így egyben az életkezdésüket is támogatjuk ezzel. Ha pedig mégsem így történne, még mindig kiadhatjuk a lakást más egyetemistáknak. Mennyivel jobb beszedni közel tíz milliót, mint kifizetni, nem igaz?
Most már csak kellene találni egy kedvező árú kis lakást az egyetem környékén. Van ehhez egy jó tippünk. Láttad már a GAMA Residence-t?

Az újjá épülő Belső-Ferencvárosban, a Márton és Gát utca sarkán folyamatosan épülő újépítésű lakóparkban még van néhány szabad kislakás.

Innen szinte minden jó nevű egyetem könnyen elérhető. A SOTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gyakorlatilag a szomszédban van. A Corvinus és a BME pedig 15-20 percen belül elérhető biciklivel vagy kötöttpályás járművel.

Apropó, bicikli. A háztól nem messze, a Vendel és Thaly Kálmán utca sarkán egy BUBI állomás is van. Így biciklit már nem kell venni – sőt tárolni sem – elég kölcsönözni egyet, amikor szükség van rá.
Persze nem a kerékpár az egyetlen közlekedési eszköz, amivel a belvárost könnyen bejárhatjuk. Az épülethez az M3 metróvonal Klinikák megállója esik a legközelebb. Itt jár a 24-es és 51-es villamos. Sőt a hamarosan induló új 21-es villamos járattal a Keleti pályaudvartól kötöttpályán járhatjuk körbe az egész várost egészen a Jászai Mari térig. De sétatávolságra van a 4-6-os villamos is, ami éjjel-nappal jár, sőt, egy átszállással az M4 metró is elérhető.

Sétatávolságra van a Corvin plaza és a Lurdy ház, ahol az üzletek és étkezési lehetőségek mellett mozi is van. Könnyen elérhető a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház és a könnyedebb műfajok kedvelőinek a Budapest Park is.
Diákként ideális szálláshely a GAMA Residence. Később fiatal felnőttként is élvezhető a környék által nyújtott sok lehetőség. Sőt, még az első gyermekkel is élhető a hely, hiszen számos zöldfelület, játszótér, szabadtéri sportolási lehetőség is adódik.

Egyetemre készül a gyermeked? Akkor mindenképpen beszéljünk!

A beruházó arra kér: hívd a +36/30-158-5127-es vagy +36/30-165-4505-ös számot és minden részletet megbeszélünk. Ja, a legfontosabbat majdnem elfelejtettem! Amikor kiválasztottátok a számotokra legideálisabb kis lakást, elég csak a 10% előleget kifizetni. A többi 90% ráér beköltözéskor is.

(A cikk megjelenését a GAMA beruházója, az Avico támogatta.)


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mit lehet kiolvasni a legújabb kamatdöntésből?

Mit lehet kiolvasni a legújabb kamatdöntésből?

50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentették az alapkamatot.

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Mintegy 43 ezer négyzetméterrel bővül, ennek engedélyezése már el is indult. 

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Az Európai Parlament jóváhagyta ennek meghosszabbítását.

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újbudán a Sashegyen, Zuglóban pedig az Örs vezér terénél kell fizetni. 

© 2024 (v2.202102)