Elképesztő albérlet-forradalom Budapesten

A turisták elmaradásával, az AirBnb-üzlet megroppanásával a megfizethető prémium lakások egyre nagyobb számú megjelenése járt Budapesten. Ezzel feltöltődni látszik a fővárosban évek óta fennálló szakadék a méregdrága luxusingatlanok, és az átlagos állapotú, jellegtelen tucatbérlemények között. Az új kategória nem véletlenül népszerű: a 21. századi minőség, ám a középosztály számára is elérhető ár ezúttal valódi szintlépést jelent, így egyre nagyobb tömegeket vonz.

A budapesti albérlet választék döntő többségét a közelmúltig két, szélső értéknek tekinthető csoport dominálta. Az egyik végletet az olcsó, gyakran renoválásra szoruló, elavult átlaglakások mellett a kizárólag a legfelsőbb rétegek, illetve magas bevételű külföldiek számára hozzáférhető, nyugati luxus sztenderdeknek megfelelő ingatlanok alkották. Az előbbiek adták a kiadásra kínált lakások 90-95 százalékát.

Míg ez utóbbi, nívós, egyéni ízlésnek és a friss lakberendezési trendeknek is megfelelő bérlemények ára igen szűk réteg számára jelentett reális opciót, addig – középszer híján – a középosztály kénytelen volt a minden szempontból silány lehetőségek közül választani. Egy felújított vagy új építésű lakás már minimális komfortfokozattal is kiemelkedett ebből az alacsony színvonalú tömegből, így nem meglepő, hogy a főbérlők sem éreztek nyomást fejlesztésre, korszerűsítésre.

Néhány éve azonban Budapest is felzárkózott az európai nagyvárosokban már évekkel ezelőtt megjelent trendhez: az átlagárnál valamennyivel magasabb bérleti díjért kínált, színvonalában azonban igazán minőségi, akár egy-egy lakberendezési magazinba is beillő, kiadó lakások megjelenése valódi fordulatot hozott a piacon állítja a lakások kiadásával foglalkozó Flatco Real Estate Kft. ingatlankezelési osztályvezetője, Dobisz Gábor. Ebben az értelemben a megfizethető prémium albérletek csoportja, bár nem új találmány, mégis igazi innovációként rendezi át a fővárosi bérleménypiacot teszi hozzá a szakértő.

 

Hirdetés

 

Megfizethető prémium albérlet?

A fővárosban már 2019-ben is szemmel láthatóan nőtt a kereslet az e csoportba tartozó lakások iránt – a legfrissebb adatok azonban azt mutatják, a koronavírus járvány alatt, illetve a tetőzést követő hónapokban ez a tendencia jelentős mértékben felerősödött. A Budapesten élő külföldieken túl egyre több fiatal és középkorú magyar pár vagy család választja a lényegesen modernebben felszerelt, igényesebben bútorozott, 21. századi alternatívákat.

A 2020. második negyedévében kiadott bérlemények statisztikája alapján az elsők között a minőség szerepelt a lakáskeresők preferencialistáján. Olyan albérletek örvendtek nagyobb népszerűségnek melyek újépítésű, jól felszerelt, és kiegészítő szolgáltatások egész sorával (24 órás portaszolgálattal, sportlétesítményekkel, rekreációs lehetőségekkel, játszótérrel, közösségi terekkel stb.) rendelkező lakóparkokban, épületekben találhatók. Maguk a lakások tekintetében a nívós gépesítés, a lényegében elengedhetetlen légkondicionáló, valamint a minőségében és stílusában kifinomult bútorok iránt emelkedett az érdeklődés.

A kategória árai természetesen erősen különböznek, ahelyszín mellett az épületen belüli elhelyezkedéstől is függenek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy 1+1 szobás ingatlan esetén nagyságrendileg 170.000-190.000 Ft, egy 1+2 szobás ingatlan tekintetében 250.000-280.000 Ft, míg 1+3 szobaszám esetén 320.000-360.000 Ft között mozognak a havi bérleti díjak ezekben a kiemelt kategóriákban

Új trend, új szereplő

A budapesti piacon egyébként a közelmúltig nem volt jelen olyan fajsúlyos, a megfizethető prémium keresletet kiszolgálni képes cég, mint a Flatco Real Estate Kft., hiszen a piacon klasszikusan az egy-két ingatlant bérbeadó természetes személyek aránya volt többségben, akik azonban, jellemzően, rugalmatlanabbul reagálnak a versenyre, így az igényesebb bérlőknek közel sem minden esetben nyújtottak érdemi alternatívát.

A fővárosi albérletpiacon egyébként elsők közt, még 2012-ben debütált, azóta dinamikusan fejlődő Flatco Real Estate Kft. (korábban TFCB Kft.) tett elsőként sikeres kísérletet a fent részletezett hiány kitöltésére. A ma már több mint 150, kifejezetten saját tulajdonú lakást kiadó Flatco feladatának tekinti, hogy minél szélesebb körök számára elérhetővé tegye a valóban 21. századi technológiákat, e magas minőséget. Népszerűségéhez egyébiránt az is hozzájárul, hogy a profi lakberendezők által ízléses dizájner bútorokkal berendezett, saját ingatlankezelési és műszaki csapat által menedzselt lakásokat az átlagárnál alig magasabbért kínálja.

Kérdésünkre a Flatco ingatlankezelési osztályvezetője elmondta azt is, hogy ambiciózus céljaikat a koronavírus járvány veszélybe is sodorhatta volna, azonban a kereslet a Flatco modelljét látszik igazolni. Míg áprilisban és májusban a rövidtávú turisztikai célú lakáskiadás teljesen leállt, az átlagos albérletek forgalma pedig töredékére esett vissza, a cég 30 újépítésű lakást tudott kiadni! Ma közel 100 %-ban bérbeadott a lakóingatlan-portfóliójuk, illetve a világjárvány okozta pénzügyi válság miatt csupán csak néhány szerződésbontásra került sor.

Úgy tűnik tehát, hogy a Flatco magára vállalta az egyre népszerűbb, megfizethető, de prémium kategóriás albérletek kínálati oldalának felkarolását. Jelenleg a vállalkozás dinamikusan növekvő ügyfélköre, bérleményeivel képviselt ár-érték aránya, illetve a következő évekre tervezett portfólióbővítési tervei várhatóan a legnagyobb ingatlanbérbeadó szereplők közé emelik majd ezt az agilis céget.


© 2021 (v150.202005)