A hitelek dilemmái: előtörlesztenél? Mutatjuk, hogyan gondold át!

A hitelek terén sokan, sok kérdést tesznek fel a szakértőknek. Most tegyük fel, hogy fordult egyet a szerencse kereke és nagyobb összeget nyertél a lottón, örököltél, lejár a megtakarításod vagy egy nagyobb bónuszt kaptál. A már meglévő hitel előtörlesztése vagy végtörlesztése ilyenkor megfontolandó pénzügyi döntés lehet. Az alábbiakban ehhez nyújt segítséget pénzügyi szakértőnk, Fancsali Judit, az Egyről a kettőre blog szerzője.

Könnyedén lefaraghatod a hiteled törlesztőrészletének további összegeit, sőt még szerencsésebb esetben a teljes kölcsönösszeg 1-2 százalékáért akár egyben visszafizetheted az egészet. Érdemes azonban átgondolni, mikor éri meg leginkább az előtörlesztés vagy a végtörlesztés.

Tényleg a futamidő elején fizetjük a hitelkamatot?

Az előtörlesztés, vagy végtörlesztés azért lehet nagyon hasznos a hitelfelvevőnek, mert minél hosszabb időn keresztül fizeti a felvett hitelt, a végén a banknak annál nagyobb kamatot fog visszafizetni. Ez amiatt is így történik, mert a bank a futamidőtől függően a törlesztési periódus elején nagyobb kamatot számít fel, amely a tőkerész csökkenésével időarányosan egyre csökken. Hogy miért van ez így?
Mint tudjuk, a havi fizetési kötelezettség két részből tevődik össze: a kamatból, amelyet a még fennálló tartozásunkra kell fizetnünk, valamint a tőkerészből, mellyel ténylegesen csökken a tartozásunk az esedékességet követően. Vagyis a bank mindig az aktuális tartozásra jutó havi kamatot számítja fel, ami értelemszerűen tartozásunk legelső időszakában a legmagasabb.

Nézzünk minderre két példát. Az első ábrán egy 10 millió forintnyi hitel törlesztőrészleteinek tőke- és kamattörlesztőrészletei láthatóak harmincéves futamidőre, míg a második ábrán ötéves futamidőre. Szépen kivehető, ahogy a kamat összege az első esetben egyre csökken, viszont azt is észrevehetjük, hogy a rövidebb futamidő esetén az idő múlásával sem válik annyira jelentőssé a különbség a tőke- és a kamattörlesztés arányai között.


Az viszont tényleg igaz, hogy a futamidő első felében fizetjük ki a kamat nagyobb részét: 5 éves futamidő esetén a kamatok 74%-át, míg 30 éves futamidő esetében a 70,8%-át fizetjük vissza a futamidő első felében.

Mit jelent és hogyan működik az előtörlesztés?
Az előtörlesztés gyakorlatilag egyszerre több havi törlesztőrészlet (minimum három hónap) előre történő kifizetése, míg a végtörlesztés a teljes fennálló hitelösszeg egyösszegű visszafizetését jelenti a futamidő lejártát megelőzően. Előtörlesztéskor jellemzően lecsökken a törlesztőrészlet, viszont a futamidő az eredeti marad.

A bankok gyakran számolnak fel előtörlesztési és végtörlesztési díjat, hiszen ők ezzel a tranzakcióval kamatoktól esnek el, bár szerencsére több ingyenes ajánlatot is lehet találni a piacon.
Jelzáloghitelek esetén az előtörlesztési díj nem lehet nagyobb, mint a befizetett összeg 2 százaléka, fogyasztóbarát hitelek esetében pedig maximum 1%. A banki palettán különféle kedvezményeket is találunk, van olyan bank, ahol 30 ezer forintban maximalizálják az előtörlesztési díj összegét, máshol a prémium ügyfelek kapják az előtörlesztési díj maximális összegét. Jó jövedelem és nagy hitelösszeg esetén egyes bankokkal még alkudozni is lehet.

A közvetítőkön keresztül intézett előtörlesztéskor több bank is elengedi az előtörlesztési díjat, ha az ügyfél már öt éve fizeti törlesztőrészletét. Néhány bank kamatfordulókor, mások egy bizonyos futamidő elteltével mérséklik az előtörlesztési díjat. Fogyasztóbarát hitelek esetén a lakástakarékpénztárakon keresztül gyűjtött összegek betörlesztését ingyenesen engedélyezi és a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatásán keresztül új gyermek születésekor akár 1-4 millió forint is díjmentesen betörleszthető. Sőt, van olyan bank is, ahol ki lehet választani, hogy előtörlesztés esetén a futamidő vagy a törlesztőrészlet maradjon állandó, a többinél szerződésmódosításnak minősül, ha a futamidő változtatását kérjük.

Melyik éri meg jobban: rövidebb futamidő vagy korai végtörlesztés?
Az előzőekből adódóan felmerülhet a kérdés, hogy a futamidőket és a törlesztőrészleteket elnézve vajon melyik éri meg jobban? Ha rövidebb futamidőt választunk és így a törlesztőrészlet magasabb lesz néhány évig vagy ha hosszabb futamidőt választunk alacsonyabb törlesztőrészlettel és ha tehetjük, akkor inkább korábban betörlesztjük a fennmaradó hitelösszeget.

Az alábbi ábrákra tekintve kiderül, hogy ha például 10 millió forintnyi hitelt veszünk fel öt éves futamidővel 3,5 százalékos kamattal, akkor összesen körülbelül 915 ezer forintnyi kamatot fizetünk összesen. Ez azonban lényegesen kevesebb, mintha ugyanezt a 10 millió forintos hitelt 30 éves futamidőre vettük volna fel és 5 év törlesztés után az egész fennmaradó kölcsönösszeget végtörlesztettük volna. Ekkor ugyanis több mint másfél milliónyi kamatot fogunk visszafizetni a banknak, 750 ezer forinttal többet, mint az előző opció esetén. Ez a kamatteher havonta egészen pontosan 27.732 forintot jelent. Ennél valamennyivel jobban járunk, ha tízéves futamidőre vesszük fel ezt a tízmillió forintot: ekkor ugyanis közel 300 ezer forinttal kevesebb kamatot kell visszafizetni, mint a harmincéves futamidő esetén.

Mivel sokan vannak azonban, akik a rövidebb futamidőt és a magasabb törlesztőrészletet egyszerűen nem tehetik meg, ezért érdemes azt átgondolni, hogy lesz-e a későbbiekben lehetőség előtörlesztésre. Hiszen így még mindig jobban járnak, általános szabályként ugyanis az mondható el, hogy a bank az ügyfél pénzéért pont annyi ideig számít fel kamatot, ameddig az nála van.

 

Vagyis, ha hitelfelvételkor magasabb törlesztőrészletet tudunk vállalni és elegendő megtakarítással rendelkezünk a hitel mielőbbi rendezésére, akkor érdemesebb rövidebb futamidőt választani, mert a hosszabb futamidő magasabb kamatkötelezettséggel jár – még akkor is, ha a futamidő vége előtt végtörlesztjük a kölcsönt.
Így azt érdemes észben tartani, hogy ha korábban egy hosszabb futamidejű hitelösszegre kötöttél szerződést, mindenképpen megéri korábban visszafizetni a kölcsönt, főleg akkor, ha egyébként a párna alatt tartanád a pénzed, vagy a hitel kamatánál kisebb hozamon fekteted be, hiszen a kamatos kamat hatás miatt előtörlesztéssel jelentősen csökkenthető az összes visszafizetendő.

Összességében tehát azt javasoljuk, hogy már a hitelfelvételkor gondold át, a későbbiekben lesz-e lehetőséged előtörleszteni, sőt azt is, hogy a kamatterhek csökkentése érdekében tudsz-e vállalni egy magasabb törlesztőrészletet. Ezek megfelelő mérlegelésében szakértőnk, Fancsali Judit is tud neked segíteni, sőt ha később előtörlesztenél, akkor is áll rendelkezésedre.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

© 2023 (v2.202102)