Allergének a lakásban – mit tehetünk ellenük?

Manapság már alig van ember, akit ne gyötörne valamilyen allergia – akár a lakásban. A tavasztól-őszig tartó időszakban a pollenekre érzékenyek szenvednek a szabad levegőn, míg az ételallergiásak, vagy a háziporra, állatszőrre érzékenyek egész évben gyötrődhetnek a tünetektől, ha nem kerülik el a forrást, és kezelik az okokat. Most azokról az allergénekről lesz szó, melyek a közvetlen környezetünkben fordulnak elő, és néha nem is gondolnánk, hogy pont ezek a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, bőrkiütések okozói.

Mi történik, amikor kijön az allergiánk?

Az allergia tulajdonképpen a szervezetünk túlzott immunválasza, amit egy allergén vált ki. Ezek az allergének az arra érzékenyeknél kiváltják a heves reakciókat, míg a nem allergiás emberek meg sem érzik, hogy a közelükben vannak. Allergiát kiválthatnak a jól ismert pollenek, a por és poratka, egyéb mikroorganizmusok, de akár vegyi anyagok, ételek, vagy fémek és műanyagok is. Az allergia leginkább a légutakat és az érzékeszerveket érinti, de a tünetek az emésztőrendszert is sújthatják.

Az allergia tünetei nem feltétlenül azon a helyen alakulnak ki, ahol a testünk érintkezett az allergénnek, ezért jobb megbizonyosodni allergia teszttel, hogy mire is vagyunk érzékenyek.

Az allergia kialakulása eddig nem tisztázott, bármilyen korban előjöhet, valószínűleg van genetikai háttere, de a nem megfelelő lakókörnyezet, szennyezettség is előidézheti.

A leggyakoribb allergének a lakásban

A lakókörnyezetünk tele van olyan anyagokkal, melyek allergénként viselkedhetnek az arra érzékenyeknél, de ez csak akkor derül ki, ha allergiás lesz valaki.

Ha valakinek nincs terasza vagy kertje, nem jelenti azt, hogy mentesül az allergénektől, sőt! A zárt térben, főleg, ha nem szellőztetünk, gyakran felhalmozódnak ezek a molekulák.

  • A virágzó cserepes növények, vagy a vásárolt vágott virág egyértelműen okozhatnak allergiát.
  • Sokak az állatszőrre reagálnak rosszul, a macska é a nyúl is nagyon gyakori allergén forrás, de sajnos néhányan a kutyaszőrre is rosszul reagálnak. Az állatszőr allergiák nemcsak tüsszentéssel és orrfolyással járnak, hanem a bőrön komoly viszketést és kipirosodást is okozhatnak. Az emlősökön kívül a madarak tolla is allergén lehet – nem feltétlenül kell papagájt tartanunk, a tollal töltött párna akár légszomjat is kiválthat.
  • A levegő megannyi kis csodát rejt, a házi por, és az abban élő poratkák mellett a penészgombák spórái is útnak indulhatnak. Mindezek a légutakban az allergiásoknál erős panaszokat okozhatnak.
  • A poratkák fő lakhelye a kárpit, így a szőnyegekben, ágyneműben vagy akár a plüssjátékokban is megtelepedhetnek.
  • Nyáron óriási segítség egy légkondícionáló, de sajnos, ha nincs rendesen karbantartva, akkor a hűs levegővel együtt az allergéneket is keringeti. Akár a szűrőben élő baktériumokat, vagy a gombák spóráit. Kimondottan veszélyes kórokozó a legionella baktérium, amely a klímákban él.
  • Régi házak hőálló burkolatai azbesztet tartalmaznak, mely nagyon veszélyes. Szerencsére a legtöbb helyen ezt még időben cserélték, de azért manapság sem mentes minden tőle.
  • Vegyszerekkel mindenhol találkozunk. Van, aki már a légfrissítő spray-től is heves tüsszögésbe kezd, ezért, akinek légúti allergiája van, nagyon válogassa meg a tisztítószereit is. Előfordulhat allergia a mosóporra vagy öblítőre is.
  • Jó is a relaxáció, de a füstölők használata okozhat gondot, ugyanis a levegőbe szennyező anyagok jutnak a finom füsttel.

Mit tehetünk a tünetek enyhítésére és megelőzésére?

A pollenek, porszemcsék könnyen megtapadnak a ruházaton illetve a hajadon is, ezért hazaérkezve, érdemes átöltözni, lefekvés előtt pedig hajat mosni, hogy megszabadulj az allergén anyagoktól.

Porallergia esetén a szőnyeget legalább a hálószobádból érdemes száműzni. A rendszeres takarítás, porszívózás is segít megszabadulni a lakásban felhalmozódott káros anyagoktól, de érdemes kimondottan ezeket kiszűrő gépekre beruházni (hepa szűrős porszívó, nedves porszívó).

A higiénia rengeteget nyom a latba, és természetesen, ha tudjuk, hogy valami konkrétan allergén forrás, azt távolítsuk el a lakókörnyezetünkből. Mossuk magas hőfokon a textileket, huzatokat, szőnyegeket!

Tisztítószerekből válasszuk a természetes alapúakat, illatosításra inkább 100%-os növényi olajakat használjunk, amelyek akár a légzést is könnyíthetik.

Jó, ha van egy aroma diffúzor a lakásban, amely a száraz levegő ellen is jó, de a légszennyezést is csökkenti, és a légúti allergiákra hasznos lehet.

Természetesen az egészséges életmód az allergiások esetében is követendő: a rendszeres sport, a dohányzás kerülése és a megfelelő táplálkozás szintén előnyös hatást gyakorol. Érdemes a keresztallergiákra is odafigyelni, ha van valamilyen pollenallergiád, az könnyen párosulhat ételallergiával is. Parlagfű-allergiásoknál a banán és dinnye okozhat problémát, míg a mogyoróallergia esetén az őszibarack fogyasztása kerülendő.

Amennyiben a tüneteid erősek, légzésed nehézkes, és éjszakai köhögéssel is küszködsz, akkor haladéktalanul fordulj allergológus szakorvoshoz! Olykor elkerülhetetlen az antihisztamin szedése, vagy valamilyen allergia tüneteit enyhítő gyógyhatású készítmény alkalmazása.

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)