Leszállóágban a régi típusú albérletek

Az építőipar lakáscélú beruházásainak közelmúltbeli ugrásszerű növekedése, valamint a „hagyományos” bérleményeket érintő, koronavírus világjárvány okozta átalakulások szemmel látható piaci átrendeződést eredményeztek Budapesten. A kopottas, avítt társasházi albérletek iránti kereslet folyamatosan csökken, ugyanis egyre szélesebb rétegek fordulnak az újonnan megjelent, minőségi, ám megfizethető, modern lakóparki otthonok felé.

Az elmúlt években felpörgő lakókomplexum átadások, az új bérlakások százai, illetve a magasabb életszínvonalért valamennyivel többet áldozni képes otthonkeresők táborának növekedése Budapest-szerte előrevetítették az évtizedekig mozdulatlan albérletpiaci status quo megváltozását. A koronavírus azonban felgyorsította a változást.

A világjárvány hatásai következtében – vagyis a turizmus egyik napról a másikra való megszűnésével, az airbnb-ztetés leállásával – felszabadult, majd kényszerből hosszútávú kiadásra átállt, belvárosi, olcsó lakások tömegeiért a bezuhant bérleti díjak ellenére sem állnak sorban az albérlők. A város szívétől némileg kijjebb található, zöldövezeti, megfizethető prémium lakások iránt azonban folyamatosan élénkül a kereslet, ugyanis ez az új bérlemény kategória számos előnnyel jár, miközben az átlagosan alig 10%-kal magasabb bérleti díj többé nem jelent luxust.

Óriási különbségek régi és új között

A középszerű állapotú, puritánul berendezett, illetve az újépítésű, kifogástalanul bútorozott és felszerelt albérletek közötti választást Budapesten évitizedekig a vélt megfizethetőség döntötte el.  Csakhogy az alacsonyabb bérleti díj a gyakorlatban – a korszerűtlen nyílászárók, elavult fűtési rendszerek, a gyakori meghibásodások miatt – ritkán jelentett olcsóbb lakhatást. Ennek azonban vége: az egyre népszerűbb újépítésű lakások egészen más életszínvonalat ígérnek.

Ahogyan azt az általunk megkérdezett albérlők is a legfontosabb érvként emelték ki, a korszerű infrastruktúrával felszerelt, fenntartható megoldásokat alkalmazó épületekben a rezsi csupán töredéke a régi típusú bérleményekéhez képest, miközben nem kell vízszivárgástól, áramingadozástól, folyamatos problémáktól tartani. Sokak számára vonzó az is, hogy az újépítésű albérletek – értelemszerűen – első lakójukat várják, így a használatból fakadó rongálódás, elhasználódás kizárható, a háztartási gépektől kezdve a bútorokon át a nyílászárókig minden új, hibátlan állapotú.

A szóban forgó, közelmúltban átadott lakóparkok csendes környezetben, üdítő zöldövezetben helyezkednek el, és a szemet gyönyörködtető, árnyas parkokon túl számos sportolási lehetőséget, aktív közösségi élettől pezsgő klubteret, a gyerekeknek játszószobát is magukban foglalnak, meggyőzve ezzel a fiatalok és kisgyerekes családok százait. A kellemes és praktikus lakókörnyezethez az épületen belüli, biztonságos parkolóhelyeken és tárolókon túl a letisztult, stílusos, rendszeresen tisztántartott közösségi terek, liftek, különálló szemétgyűjtők is hozzátartoznak, ahogyan a legmodernebb biztonsági rendszerek is.

A koronavírus okozta korlátozások ideje pedig igazolta: a lakásokhoz tartozó tágas erkélyeken pihenve, a védett belső udvarokon sétálva, sportolva a lakók a bezártság heteit is könnyebben élték meg, a szomszédok nyitottsága és közösségépítő spontán kezdeményezései pedig jelentősen enyhítettek az egyedül élők magányán is.


A modern albérlet többé már nem kiváltság

A minőségi, újépítésű lakások iránti növekvő kereslettel Budapesten eddig kevés szereplő tudott lépést tartani, azonban a piacon új szereplőnek számító Flatco kitölteni készül a hiányt. A cég képviselője kiemelte: a megfizethető prémium otthonokat kínálnak hosszú távra, ahol a bérleti díj alig magasabb a régi típusú lakásokénál, azonban az ingatlan színvonalában, stílusában, felszereltségében és kapcsolt szolgáltatásaiban messze kiemelkedik az átlagból.

A kiadó ingatlanok személygépkocsival és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen elérhető helyeken, bevásárlóközpontok gyalogos közelségében, mégis csendes, zöldövezetes környezetben épült lakóparkokban találhatók. A cégtől bérelhető lakások kivétel nélkül ízlésesen bútorozottak, míg a prémium kategóriás és energiatakarékos háztartási gépek, a hőmérsékletet és világítást vezérlő okosotthon rendszer, az alapfelszereltségnek számító légkondicionáló a magas igényeket is kielégítik.

A Flatco jelenleg több, mint 150 lakást számláló, saját tulajdonú lakás portfóliója idén jelentősen bővül: ez év vége előtt több mint 100 további, újépítésű lakás kerül a cég tulajdonába a megszokott minőségben és felszereltséggel. Kérdésünkre elmondták, a megfizethető prémium albérletek trendje terjed, a koronavírus okozta piaci átalakulást, az ár-érték arány eltolódását egyre több albérlő használja ki, és vált újépítésű, modern bérleményre. Ennél fogva biztosak benne, piacra kerülő új lakásaikra is nagy kereslet várható.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)