Dubajban és Magyarországon is otthon érzi magát Pesuth Rita – interjú

Pesuth Rita hatszoros kick-boksz világbajnok néhány éve már Dubajban él, de csak ideiglenes otthonának tartja az Emirátusokat. Az Otthontérkép Magazinnak mesélt arról, miért szereti dubaji és magyarországi otthonát is.

– Mintegy húsz éve, hogy befejezted az élsportolást és évek óta Dubajban élsz családoddal. Könnyen ment a beilleszkedés? Otthon érzed magad az Emirátusokban? Hogyan viseled az 50 fokos nyarakat és a 18 fokra hűtött plázákat, a jéghideg közösségi közlekedést?

Nagyon könnyű dolgom volt, mivel a férjem Attila és a testvéremék is kint éltek, úgyhogy igazából a “készbe” mentem, így sokkal könnyebb volt, nem a nulláról kellett kezdenem. Persze meg voltak a saját kis nehézségeim. De nem kellett például lakást keresni és viszonylag könnyen ment a beilleszkedés.

A plázákat nagyon nehéz volt kezdetben megszokni, mert nagyon hidegek. Régebben 18 fokra hűtötték őket, de jött egy szabályozás így már csak 24 fokra. Korábban csak kapucnis pulóverben mertem csak bemenni. Szerencsére már ezt is szabályozták így sokkal elviselhetőbb a klíma.

– Mit szeretsz leginkább a Dubaji életedben?

Dubajban leginkább azt szeretem, hogy biztonság van, meg van a maga rendszere. Nyilván nem egy demokratikus ország, meg vannak a szabályok, amiket be kell tartani. Mindemellett nagyon élhető ország, legalábbis én így érzem. Nagyon szeretem, hogy biztonságban érzem magam és hogy mindig süt a nap.

– Dubajban hogyan találtátok meg az otthonotokat, milyen szempontok játszottak szerepet a döntésnél?

A Dubaji otthonunk nem egy választott otthon, ezt a férjem, Attila cégétől kaptuk. A cégeknél itt szokás, hogy lakhatást biztosítanak az alkalmazottaknak, hogy milyen a szállás az persze függ attól is, hogy milyenek a családi körülmények, hány gyereked van stb. Többször költöztünk a 8 év alatt mióta kint vagyok, mert mindig volt valami változás, nagyobbat kaptunk, vagy mikor gyermekünk született új otthont kaptunk.


Most egy új építésű négy szintes házban lakunk, közel a Burj Khalifához, körülbelül 7 perce onnan, a lovaspálya mellett. Nagyon szeretjük ezt a környéket, mert közel van a belváros, de mégis kicsit kijjebb eső része és mindössze 7 percre van a tengerpart is. Lokáció szempontjából nagyon jó ez a környék, persze ez nem zöldövezet, hiszen sivatag vesz körül, ugyanakkor egy nagyon jól fejlődő környék, ahol nem túl magas épületek vesznek körbe.

– Mesélnél kicsit a Dubaji otthonotokról?  Mit szeretsz abban a környékben, mit kevésbé? Maga az otthonod milyen, a ház-társasház, kívül, belül, pár szóban, csak, hogy az olvasók képet kapjanak.

Amit nagyon szeretünk benne, hogy új építésű szép medencéje és fitnesz terem is van, bár ez általában jellemző, a színvonalasabb társasházaknál Dubajban. Maga az apartman 150 négyzetméteres, amiben 3 szoba és 3 fürdőszoba van, minden szobához saját fürdőszoba. Nagyon tágas lakás, persze itt Dubajban teljesen más mértékek és méretek vannak. Amit nagyon szeretünk még, hogy egy 50 négyzetméteres belső udvaros terasz tartozik hozzá, szerintem ez a legnagyobb pozitívuma. Nagyon jól meg van csinálva, tele zölddel, van sütögető rész, napozóágyak stb., Ekkora teraszon azért már sok minden elfér. Nyilván akkor tudjuk ezt használni, ha olyan az idő, kb. október végétől, májusig nagyon jól kihasználható. Amikor nagyon-nagyon meleg van csak kinti mobil klímával elviselhető a hőség.

 

– Úgy tudjuk viszonylag ritkán jössz haza? Milyen sűrűn szoktál hazalátogatni és hol van Magyarországon a „haza”? Budapesten vagytok, ha hazajöttök?

Nyáron szoktunk hazalátogatni Magyarországra. Ilyenkor 3 hónapot itthon vagyunk, szerencsére a férjemnek, Attilának is hosszabb szabadsága van, mert szezon alatt ünnepnapokon is dolgoznia kell, így ilyenkor sokkal hosszabb szabadságot tud kivenni, tehát ő is közel 2 hónapot itthon tud velünk lenni. Télen is volt már hogy hazajöttünk, mert éppen olyan családi dolog történt, de amióta a gyermekünk megszületett eldöntöttem, hogy inkább nyáron látogatunk haza hosszabb időre, ez sokkal egyszerűbb kisgyerekkel, mint a nyárból a télbe utazni és úgy vettem észre neki sem olyan megterhelő.

 

– Mit szerettél abban a környékben, ahol itthon éltetek, amikor még itthon éltetek, vagy ahová hazalátogattok?

Budapesttől 7,5 km-re lakunk, Taksonyban a Duna-parton, közvetlen a vízparton épült a házunk. Borzasztó nagy örömmel jövünk haza mikor már itthon is jó idő van és gyönyörű zöld minden. Nekem elmondhatatlanul jó érzés, mikor kiszállok a repülőből és először megérzem az illatokat, például a friss eső illatát. Nagyon szeretünk haza jönni, nekünk az itthoni házunk maga a földi paradicsom, mert nagyon szeretem a vizet. Dubajban a tengerpartot itthon pedig a kis Duna-partot

– Miben más, miben különbözik az ottani és az (egykori) itthoni otthonod?

Dubajban adott volt minden, mivel a cégtől kaptuk a házat, így nem nagyon volt beleszólásunk, de ennek ellenére nagyon szeretünk ott lakni, eddig mindegyik házat nagyon szerettük, de a mostani a kedvencünk.

– Milyen szempontokat vettél figyelembe az otthonod berendezésekor? Magad rendezted be, vagy lakberendezői segítséget kértél? Honnan merítettél ötleteket, milyen lakberendezési forrásokat használtál?

Egyik házunkat sem lakberendező rendezte be. A dubaji otthonunk is tükrözi az ízlésünket, van benne egy kicsi arab stílus is, például arabos lámpák, szőnyegek, de a hálószoba karibi hangulatú, tehát eléggé vegyes, de így tükrözi leginkább a saját ízlésünket. A magyarországi házunkat pedig már akkor vásároltuk mikor már kint éltünk, így még nem alakítottuk ki olyanra amilyenre szeretnénk, mert nem tudjuk, hogy mikor visszajövünk, akkor éppen milyen élethelyzetben leszünk, hány éves lesz a gyermekünk, kell e bővítenünk. Megegyeztünk abban, hogy ezzel még várunk és mikor hazajövünk akkor alakítjuk ki a végleges verziót.

 

– Mit jelent számodra az otthon, a hazatérés? Ott vagy otthon, vagy van honvágyad még Magyarország felé?

Természetesen Magyarországon vagyok otthon, de Dubajt is az otthonunknak tekintjük, csak kicsit ilyen átmenetinek, hiszen nem tudjuk, hogy meddig fogunk itt élni. Igazából akkor érzem magam otthon mikor leszállok a Ferihegyi reptéren és beleszagolok a levegőbe. Nyilván jó érzés az is, hogy Dubajban is otthon érezzük magunkat már, de az mégis csak átmeneti élethelyzet nekünk. Persze imádom a napsütést és a tengerpartot. Két háztartást tartunk fent, mert ki tudja mit hoz az élet nem szeretnénk felszámolni semmit sem. Ide is hazajövünk és örömmel megyünk vissza, mi mindkettőt szeretjük és otthonunknak tekintjük. Persze Dubaj csak átmeneti.

 

Pesuth Rita magyarországi otthona, a gyönyörű Duna-parti településen, Taksonyban található. Ha Ön szívesen élne errefelé, kattintson és nézzen szét kínálatunkban!

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Majdnem 6 milliós megtakarítással szemben áll a 4,7 milliós tartozás.

Moszkva, Budapest, Brüsszel: a szőnyeg szélére küldhetik Magyarországot egy szakértő szerint

Moszkva, Budapest, Brüsszel: a szőnyeg szélére küldhetik Magyarországot egy szakértő szerint

Magyarországnak is rosszul jöhet az uniós szankciópolitika felerősödése.

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Ha nem otthon töltjük a húsvétot, akkor többnyire szállodákban. Milyen konyhaművészeti kínálatra és programokra számíthatunk?

© 2024 (v2.202102)