Kihagyhatatlan villaépület az Andrássy úton

Most eladó az a villa, amit tulajdonosa, báró Révay Ferenc rokonai helyett inkább komornyikjára hagyott. A világörökség részét képező Andrássy úton tehát most erre az elképesztő, éppen eladó villára bukkantunk. A reprezentatív épület tehát most új tulajdonosát, befektetőjét keresi.

Az Andrássy út egyedi hangulata a 19. század végén épült villákkal mindenkit elvarázsol, akár budapesti az illető, és már sokadszor sétál rajta végig, akár turista. Az utat két oldalról a belvároshoz közelebb paloták, a Kodály Köröndtől kifelé pedig inkább csodálatos villák szegélyezik, melyek főként eklektikus-neoreneszánsz stílusban épültek. Sokat közülük Ybl Miklós tervezett. Innen hozunk most egy kihagyhatatlan lehetőséget, egy sokféleképpen hasznosítható, reprezentatív villát.

Az Andrássy út talán legelegánsabb része, a Hősök tere és a Kodály körönd között elhelyezkedő, már említett, villákkal szegélyezett szakasz, itt a Hősök teréről indulva, bal oldalon rögtön a harmadik, eklektikus stílusú villa az, amely most eladó; és amely anno 1915-ben egy szokatlan örökösödés révén vált híressé…

Aki egy ilyen különlegesség iránt érdeklődik, nem árt, ha egy kis háttér-történettel is tisztában van. Az ingatlan tulajdonosa báró Révay Ferenc nem szerette túlságosan rokonait, ellenben szolgálóival baráti viszonyt ápolt. Így történhetett, hogy vagyonának nagy részét nem rokonaira, hanem egykori komornyikjára hagyta! De mi történt az ingatlannal azóta? Nos, annyit tudunk, hogy a második világháborút követően irodaház lett belőle, jelenleg is így funkcionál, és éppen e formájában eladó most.


A 1885-ben épült, Weber Antal által tervezett, eklektikus stílusú villa egy tágas, 1226 nm-es telken áll, szabadon álló módon beépített, nem meglepő módon műemléki védelemre jelölt, helyi egyedi védelemre javasolt épület. Az impozáns villa az M1-es földalatti megállójától mindössze 100 m-re található, délnyugati szomszédja a török nagykövetség, északkeletről és délkeletről egy-egy többlakásos villaépület határolja. A környező további ingatlanok is mind villaépületek, amelyeket vegyesen nagykövetségként, irodaépületként és lakóházként használnak.

Az ingatlan szuterén szinttel és beépítetlen tetőterével együtt összesen 4 szintes, jelenlegi formájában reprezentatív irodának, cégközpontnak tökéletes, de kis átalakítás után akár családi villának is ideális lehet. A villát magas fákkal teleültetett, parkosított kert veszi körbe, előkertjében 16(!) darab szabadtéri parkolót találunk, főbejárata is innen nyílik, ami egy nagy, a századforduló villáira jellemző, elegáns aulába vezet.

A földszint összesen 277 nm, aulájában kapott helyet a recepció, innen nyílik 8 önállóan megközelíthető irodahelyiség, a reprezentatív lépcsőház, a teakonyha és a mellékhelyiségek blokkja, valamint az Andrássy út felé néző, középső irodából nyíló terasz is.


A földszintről egy gyönyörűen megmunkált falépcsőn juthatunk fel a 260 nm-es első emeletre, ami hasonló elosztású. Itt 9 irodát, egy vizesblokkot és egy teakonyhát, valamint a földszinti terasz felett egy kisebb teraszt találunk. Az emeleten található egy megközelítőleg 2 nm-es mennyezeti terület, ahol rekonstruálták az eredeti színes freskót.

Az épület földszintje az ellentétes oldalon lévő oldalkertből is megközelíthető, ezen a bejáraton a teakonyha előterébe jutunk, ahonnan közvetlenül megközelíthető az aula és a négy szintet összekötő hangulatos csigalépcső.

A 230 nm-es szuterént elsősorban raktárterületként, szociális blokként használták, de szükség esetén kialakíthatók itt irodák is, mivel az előrelátó kialakítás miatt szinte minden helyiség természetes fényt kap. Ezen kívül itt található az épület fűtéséhez és hűtéséhez szükséges gépészet is. Tetőtere beépíthető, fejlesztés esetén az épületmagasság 1,3 méterrel az érvényes az érvényes szabályozási maximum alatt van, az itt kialakítható terület megközelítőleg 120-200 nm.

A főváros legmagasabb presztízsű, luxusmárkákat forgalmazó üzleteknek otthont adó sugárútja a második legdrágább kereskedelmi desztináció Budapesten bérleti díjak tekintetében, így befektetés céljára is tökéletes lehet az ingatlan, amely cégeknek akár azonnal kiadható.

Mivel ez a villa turisztikai szempontból is kiemelt területen, közel a Hősök teréhez helyezkedik el az épület, így a turisztikai hasznosítás is nagy lehetőségeket rejt magában. A környék sok luxuslakását például szállásközvetítő portálokon keresztül adják ki, hotel viszont csak egy nyílt a környéken (Mamaison Hotel Andrássy Budapest****), ami vélhetően a bérházak elaprózódott tulajdonosi szerkezetének köszönhető. Illetve egy Marriott hotel nyílik majd várhatóan 2022-ben, a volt Balettintézet épületben.

A cikk a villa értékesítőjének támogatásával készült.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)