Bővül a család? 3+1 szempont a lakás-ház dilemma megoldásához

Amikor bővül a család, vagy akár még csak tervben van a bővülés, sokszor felmerül a kérdés, hogy egy nagyobb lakásra vagy inkább egy családi házra van szükségünk. De vajon melyiket válasszuk?

A városi lakásoknak is megvannak a saját előnyeik, a családi házba költözés nem csak lakóhely, hanem életmódváltással is jár. Több lesz a zöldfelület, kevesebb a szomszéd, csendesebb a környék – de növekszik a tennivalók száma is. A nagyvárosokban a belső területeken ritka a családi házas övezet, az első nagy változás tehát az lesz, hogy a központtól valószínűleg távolabb kell majd költözni. Persze ennek is lehetnek előnyei, sőt!

Jó döntést akkor lehet hozni, ha mérlegeljük: megéri-e a nagyobb alapterület, a zöld kert és a családi házak egyéb előnyei a távolabb költözést, a hosszabb utazási időt, valamint a fenntartáshoz szükséges nagyobb idő és energiaráfordítást. Sokszor a végső válasz igen, de mindenkinek a saját életmódját, élethelyzetét kell átgondolnia.

A „kertesház-álom” versus egy kényelmes, nagyobb lakás nagy dilemmájának átgondolását próbáljuk most segíteni néhány szemponttal.

Hirdetés

1. Íme a fő kérdés: kert vagy inkább erkély/terasz?!

Kétségtelen, hogy a kert nagyon jól kihasználható, ha gyerekeink vannak, ritkábban kell játszótérre mennünk, és ha kicsit nagyobbak, ide akár egyedül is kiengedhetjük őket. Ugyanakkor egy kert gondozása mind időben, mind anyagiakban nagyobb terhet ró ránk, mint egy erkély/terasz dézsás növényeinek gondozása. Ezért nekünk kell eldöntenünk, hogy van-e kellő időnk egy kertre és szeretünk-e foglalkozni vele, vagy meg tudjuk-e fizetni a szakembert, aki időről-időre rendbe teszi a kertünket.

 

2. Nagyon nem mindegy a helyszín, az ingázás ideje

A városból kiköltözéskor nem csak az a lényeges, hogy 5-10 vagy 20 kilométert kell-e autóznunk, buszoznunk a munkahelyre, vásárolni, kikapcsolódni, vagy éppen a napi ügyeket intézni. Ezt mindenki azonnal látja. A lényeg az, hogy oda-vissza (!) a meglévő helyzethez képest hány plusz percet, plusz órát töltünk majd – napi, heti, havi szinten – ingázással. Ehhez az a legfontosabb, hogy ismerjük a helyet: azaz ne a hétvégi kis forgalomból induljunk ki, hanem a reggeli-délutáni „csúccsal” számoljunk, és azzal a tényezővel is, hogy a külsőbb városrészekbe, a városok környékére a közösségi járművek is ritkábban járnak.

3. Mekkora lesz az „eléggé nagy”? Valóban elég lesz?!

Ez az a kérdés, aminél mindenképp érdemes hosszú távon gondolkodni. Tehát ne azt nézzük például, hogy most érkezik az első gyerek, cseréljük le az egyszobás lakásunkat kétszobásra, hanem azt, hogy összesen, hosszú távon hány gyereket szeretnénk majd. Mivel a tervek menet közben változhatnak, a legjobb, ha olyan megoldást keresünk, amely rugalmasan bővíthető, vagy éppen leválasztható.

Egy ház körül a tárolási lehetőségekből is többre van szükség! Egy háziasszony jól fel tudja mérni, hogy szekrényeket, gardróbot vagy háztartási helyiséget tud-e valahol elhelyezni; ám a kisebb családi házaknál vagy a sorházaknál gondolni kell másra is. Mire? Például a fűnyíró, a család összes biciklije, a kerti padok, bútorok, a szobabicikli, a kerti szerszámok, a trambulin és még millió olyan tárgy elhelyezésére, amely a lakásban nem feltétlenül volt gond, vagy fel sem merült a beszerzése. Ezért mindig mérjük fel pontosan, hogy mekkora kertet szeretnénk, azt pontosan milyen célra szeretnénk használni, és az így tárolásra váró plusz eszközöket, hol tudjuk majd tárolni, ez alapján könnyebben dönthetünk egy kisebb kerttel rendelkező sorház vagy egy nagy kertes családi ház között.

+1. Meddig terjednek a pénzügyi lehetőségeink?

Természetesen ez a kérdés az, amit akár az elejére is vehettünk volna, hiszen ez alapjaiban határozza meg, hogy el tudunk-e mozdulni a nagyobb ingatlan felé.

Ma már nagyon sokféle lakáshitelből lehet választani, érdemes részletesen tanulmányozni a feltételeket, ide értve a törlesztő részlet nagyságát, a hitel futamidejét, a kamatkedvezményeket, a kamatperiódus hosszát, jogosultak vagyunk-e államilag támogatott hitelre. Kérjük egy szakértő bank segítségét, hogy eligazodjunk a különféle ajánlatok között, és megtudjuk, mennyi hitelt kaphatunk. Megéri alaposan körülnézni, mert sokszínű akciókkal várják a bankok az érdeklődőket, amivel jelentősen csökkenthetjük akár a hitelfelvétel költségét, akár utólagos jóváírást is kaphatunk a hitel folyósítása után.

 

© 2021 (v2.202102)