Gyorsan kell fűtés? Íme a lehetőségek!

Meghibásodik a fűtés szezonja előttt egy parapetes gázkonvektor, és nem lehet gyorsan cserélni? Vagy bonyolult az engedélyezés? Fatüzelésű kályhával fűtött háznál eltömődik a kémény és nehéz megoldani a tisztítását? Egy új építésű házba lenne muszáj beköltözni, de várni kell még a gáz bekötésére? Vagy a Katasztrófavédelem egy szabálytalanul bekötött szellőző miatt elzárja egy egész társasház gázellátását?

A fűtés szezonjának kezdetén van, hogy gyorsan szükség lesz a melegre. Ha tehát a fenti, vagy hasonló helyeztek közben a hőmérő higanyszála valahol a negatív tartományban kalandozik, akkor nagyon gyorsan kell lépni. Ezek jelenthetik a megoldást:

Ellenállás alapú elektromos fűtőtestek

Ide tartoznak a hősugárzók, hőlégbefúvók, olajradiátorok, infrapanelek és norvég panelek.
Ami ezekben mind közös, az az, hogy az eszközök az elektromos áramot egy nagy ellenálláson átvezetve generálnak hőt. Így egy biztos: 1 kWh áramból 100%-os hatékonyság mellett lennének képesek 1kWh hőt előállítani. De némi veszteséggel mindegyik eszköznél számolni kell. Hogy mennyivel, az már típusonként és modellenkét eltérő. Ahogy eltérő az is, hogy mennyire egyenletesen adják le a hőt.

Az ellenállás alapú fűtőeszközök egyik nagy előnye az áruk. Hősugárzót már pár ezer forintért, távirányítóval ellátott esztétikus edzett üveg felületű fűtőpanelt 30 ezer forintért lehet venni. Csak be kell dugni a konnektorba, és már fűt is.

Mielőtt rohannánk fűtőpanelt vásárolni, gondoljuk át a következőket is:

Teljesítmény: Egy egy ilyen eszköz teljesítménye jellemzően nem több 2000 W-nál. Ez azt jelenti, hogy még egy jól szigetelt épületben is több készülékre lesz szükségünk, ha csak ezekkel kell megoldani a fűtést.

Hálózati igény: ahogy előbb írtuk, 2000 W fűtés teljesítményként túl alacsony lehet, másrészről viszont egy gyengébb elektromos hálózatnak éppen túl sok lehet. Főleg, ha valóban több ilyen berendezés fűt egyszerre. Előfordulhat, hogy a többlet energiafogyasztás akkor fogja kiverni a biztosítékot, amikor leginkább szükség lesz az elektromos fűtésre.

Üzemeltetési költségek: ezeknek az eszközöknek a beszerezése nem túl költséges, a használat során viszont igencsak megszaladhat a villany költségünk. Aki spórolna, annak csak pár napra jelenthetnek jó megoldást. Ha már egy hónapra kell hirtelen elektromos fűtésre átállni, akkor ezek a megoldások egyátalán nem lesznek olcsók.

Hőszivattyús rendszerek, fűtő klímák
A hőszivattyús rendszerek nem az elektromos energiát alakítják hőenergiává, hanem a kültéri hőt szállítják be a fűtendő ingatlanba az elektromos energia felhasználásával. És ezt nagyon hatékonyan tudják tenni. Egy fűtésre optimalizált klíma készülék akár 4 kWh hőt is elő tud állítani (a pontosság kedvéért: be tud szivattyúzni) 1 kWh elektromos áram felhasználásával. Egy ilyen rendszer tehát legalább négyszer hatékonyabban fog fűteni, mint a legjobb ellenállás alapú elektromos fűtőtest. A klímás fűtésnek az egyik legnagyobb erőssége a magas energiahatékonyság.

Azon túl, hogy a klíma fűtés nagyon hatékony, ezért kevés áramot fogyaszt, van egy további tényező, ami csökkentheti az üzemeltetési költségeket. A nagy hatékonyságú fűtő klímákhoz október 15 – április 15-ig igénybe vehető a H-tarifás áram, ami fele annyiba kerül, mint a normál áram. Igaz, ehhez külön H-tarifás áramkör kiépítése szükséges.

És pár tipp megfogadásával még ennél is lehet tovább csökkenteni a klímás fűtés költségét.

Lesz hűtés is: Ne felejtsük el, hogy ebben az esetben egy klímánk lesz, ami nyáron remekül tudja majd hűteni a lakást. Ha amúgy is szeretnél klímát, akkor felejtsd is el, amit a beruházási költségekről írtem. A klímás fűtés neked gyakorlatilag ingyen van.

Kijelenthetjük, hogy a klímás fűtés üzemeltetése jóval olcsóbb az ellenállás alapú elekromos fűtőeszközök üzemeltetésénél, sőt, két legyet üthetünk egy csapásra, mivel a lakás hűtése is meg lesz oldva. A klímás fűtés esetében is vannak azonban hátrányok.

Kezdeti nagyobb beruházás: Egy fűtésre optimalizált klíma beszereléssel együtt belekerül 250 – 300 ezer forintba. Bár egy ilyen készülék nyilván jóval többet tud, mint egy ellenállás alapú fűtőtest, kétségtelen, hogy egy nagyságrenddel nagyobb beruházást igényel.

Öszetettebb beszerelés: Egy split klímánál fel kell fúrni a beltéri egységet a falra, el kell helyezni valahol a kültéri egységet. A kültéri egység elhelyezése nem mindig egyszerű. Városképvédelmi szabályozások miatt előfordul, hogy utcai homlokzaton például nem helyezhetőek el. Ha megvan a külső és a belső egység helye, a kettőt vezetékekkel össze kell kötni, amihez egy falat át kell fúni. Ez normál esetben benne van a fenti árban, de ha speciális betonfúrás szükséges, ahhoz egy klímaszerelőnek előfordul, hogy nincs megfelelő eszköze, és külön szakembert kell hívni.

A fűtés minősége, hőérzet
Az ellenállás alapú elektromos fűtő berendezések között vannak olyanok, amik a testünk felület melegítik. Ilyenek például a hősugárzók. Ha ezeket használjuk, akkor nem igazán fűtjük be a tereket, nem melegítjük fel a levegőt, a meleget csak a testünkön érezzük.

Egy elektromos olajradiátor ezzel szemben az egész helyiség levegőjét melegíti, ami kellemesebb hőérzetet nyújt.

A fűtésre optimalizált klíma szintén a levegőt melegíti fel, de azt befújja a térbe, ami folyamatos légáramlást generál.

Konklúzió
Ha valaki új házat épít, abba nyilvánvalóan egy központi fűtés rendszert érdemes beszerelni, még akkor is, ha elektromos lesz a kazán. Hogyha azonban egy meglévő fűtésrendszert kell meghibásodás, vagy más okokból gyorsan kiváltani, akkor a fent leírt fűtőeszközök egyike jelentheti a legjobb megoldást. Hogy melyiket érdemes választani, az persze igények és pénztárca kérdése.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

Hétből egy magyar külföldön keres állást, a fő ok a pénz

Hétből egy magyar külföldön keres állást, a fő ok a pénz

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék.

Itt az új kutatás: óriásit szakíthat Magyar Péter pártja

Itt az új kutatás: óriásit szakíthat Magyar Péter pártja

A Tisza Pártot a választók mintegy negyede támogatja az Iránytű Intézet országos kutatása szerint.

© 2024 (v2.202102)