Tudtad, mit néznek meg a vevők először az eladó lakásodon?

Ha lakáseladásban gondolkodunk elsődleges célunk, hogy valamivel megfogjuk a vevőket, legyen valami, ami felkelti az érdeklődésüket, valami, ami miatt a mi lakásunkat akarják majd megvenni. Ehhez sokszor jó lenne a vevők fejébe látnunk. Vajon mi az, ami számukra döntő ingatlanvásárlásnál? Mai cikkünkben ezt a témát igyekszünk körüljárni.

Hogy a lakást keresők számára vonzó-e eladó ingatlanunk vagy sem, az számtalan tényezőtől függ, melyek között vannak olyanok, amire nincs, és vannak olyanok, amikre van ráhatásunk. Ha azt szeretnénk, hogy eladó lakásunk minél hamarabb, és lehetőleg jó áron találjon gazdára, akkor változtatnunk kell azokon a dolgokon, amik a vevők számára fontosak, és amelyeket befolyásolni tudunk. Nézzük, melyek azok a tényezők, amiken lehet, és melyek azok, amiken nem, vagy csak nagyon nehezen lehet változtatni!

Lokáció, amin nem változtathatunk

Sajnos, vagy éppen szerencsére, egy ingatlan legfontosabb vevőt vonzó vagy éppen taszító tényezője az maga a lokáció, amin egyáltalán nem tudunk változtatni. Éppen ezért kell még nagyobb hangsúlyt fektetnünk más tényezőkre, különösen, ha az ingatlan nem a minden vásárló által keresett,  legnépszerűbb helyen található.

Az ingatlan elosztása, ami nehezen változtatható

A lokáción túl az ingatlannak lehetnek még olyan tulajdonságai, amelyeket nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk megváltoztatni. A tájoláson például nem tudunk változtatni, de negatív hatásait némiképp befolyásolhatjuk például megfelelő árnyékolással vagy az észak-keleti, észak-nyugati oldalakon több ablak beépítésével (családi háznál), illetve olyan belsőépítészeti trükkökkel (fényáteresztő felületek, tükörfelületek növelése), melyektől a lakás világosabbnak látszik.

Az ingatlan elosztása is nagyban befolyásolja a vevők választását, hiszen bár nem lehetetlen, azért nem is könnyű változtatni rajta, és mindenki szeretne kulcsrakész és számára tökéletes lakásba költözni, hogy ezeket a változtatásokat, már ne neki kelljen végrehajtani.


Az ingatlan állapota, ami viszonylag könnyen változtatható

A felújított vagy újszerű állapotú lakásokat sokan keresik, egy felújítandó állapotban lévő ingatlan esetében viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mi az, amit fel kell rajta újítani. Ha statikai probléma van, vagy a tetőszerkezet szorul cserére, az csak nagyon nagy költséggel javítható, ahogyan egyéb műszaki problémák is jelentős terhet róhatnak a tulajdonosra. Az esztétikai problémák már jóval könnyebben orvosolhatók, de itt is nagy eltérések lehetnek abban a vonatkozásban, hogy mely helyiségekről van szó.

A konyha és a fürdőszoba állapota döntő lehet

A szobák még viszonylag alacsony költségvetésből, festéssel és/vagy a padlóburkolat cseréjével könnyen felújíthatók, legfeljebb a nyílászárók, radiátorok, esetleg a padló cseréje emészthet fel nagyobb összeget. A konyha és a fürdőszoba felújítása azonban már sokkal-sokkal több vesződséggel jár, és  jelentősen költségesebb. Éppen ezért ennek a két helyiségnek az állapota sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a vevők döntését, mert senki sem akar az időt rabló, méregdrága  felújítással bajlódni.

Míg egy szobában a padló felcsiszolását, lakkozását, vagy akár cseréjét szinte  bárki könnyebben bevállalja, a tisztasági festés pedig a legtöbb vevőnél amúgy is alap, addig nem sok mindenkinek van kedve ahhoz, hogy egy konyhában vagy fürdőszobában a padlóburkolaton túl még a csempét, szanitereket, szerelvényeket, konyhabútort, háztartási gépeket is lecserélje. Arról már nem is beszélve, ha menet közben kiderül, hogy még esetleg vízvezetéket is szerelni kell.

Ha már belevágunk, hogyan csináljuk jól?

A fenti tevékenységekhez valószínűleg nekünk, tulajdonosoknak sincs túl sok kedvünk, mindezek költségvonzatába pedig lehet, hogy bele sem merünk gondolni. Ám ha sok, a miénkhez hasonló ingatlan van a piacon, ráadásul jobb állapotban, vagy már régóta hirdetjük lakásunkat, és még mindig nem találtunk rá vevőt, akkor érdemes lehet belevágni.

A megvalósítás során pedig a legfontosabb szempont, hogy ne valami különlegeset próbáljunk létrehozni, hiszen a nagyon egyedi megjelenés a legtöbb ember ízlését nem tükrözi. E helyett válasszunk inkább kiváló minőségű, szép, de inkább semleges megjelenésű, színű anyagokat. A szürkével és a barnával ilyen téren például nem lehet mellélőni, de ha valakinek ez túl unalmas, akkor is részesítse előnyben a pasztell színeket a harsányabb árnyalatokkal szemben, és válasszon inkább klasszikusabb formákat. Persze érdemes arra is figyelni, hogy 2-3 év alatt sok trend kimegy a divatból, így inkább e téren is a konzervatív, ne az extravagáns megoldásokat válasszuk.


Miből finanszírozzuk mindezt?

A felújításnál nemcsak az okozhat fejtörést, hogy mégis milyen legyen az új konyha vagy fürdőszoba, hanem az is, hogy miből fogjuk fedezni a költségeket. A személyi kölcsön erre remek megoldás lehet, de ahogyan a burkolat vagy éppen a szaniterek kiválasztásánál a legnagyobb körültekintéssel járunk el, úgy érdemes alaposan utánajárnunk annak is, hogy melyik pénzintézet ajánlatát válasszuk.

Ne essünk abba a hibába, hogy csak a THM-eket hasonlítjuk össze, hiszen rengeteg más feltétel is befolyásolhatja, hogy számunkra mi a legjobb választás. Mielőtt döntést hozunk, nézzük meg azt is, hogy mekkora havi nettó jövedelemtől, és maximálisan mekkora összeg igényelhető, de legalább ennyire fontos szempont az is, hogy oda kell-e utalni a jövedelmünket és kötelező-e számlát nyitni. A választást megkönnyíti, ha egy szakértő bank segítségét kérjük, ahol pontos tájékoztatást kaphatunk, akár telefonon is, így be sem kell mennünk a bankfiókba, csak igénylés esetén.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Egy régi, elavultnak számító rakétát tuningolhattak fel. Veszélyes húzásra készülnek az oroszok is, de Washingtonból rossz hírt kaphatnak.

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

A Nébih fújt riadót, olyasmi került a tésztába, aminek nem szabadna.

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Andrzej Duda lengyel elnök szerdai vacsorája Trumppal hozta el a drámai fordulatot a republikánus elnökjelöltnél Ukrajna támogatása ügyében.

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Megvan a TISZA Párt EP-listája, de az aláírásokat gyűjtők bajban vannak Budapesten.

© 2024 (v2.202102)