Teljes illetékmentesség jár a CSOK-osoknak és még a közjegyző sem kérhet túl sokat

Jövő januártól még több kedvezményben részesülnek a CSOK-kal – azaz családi otthonteremtési kedvezménnyel – új vagy használt lakást vásárlók, ugyanis teljes mértékben mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól . Sőt, a tervek szerint pár tízezer forintban maximálják a közjegyzői díjakat is!

Sokan nem is gondolnák, hogy egy aprónak tűnő szabály-változás milyen súlyos milliókkal járul hozzá egy lakás vagy teljes árának csökkentéséhez. Például egy jobb, 50 millió forintba kerülő új ingatlan esetében nem kevesebb, mint 2 millió forint megtakarítást jelent, hogy 2021-től a 4 százalékos vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetni! Bár tény, hogy korábban több illeték-kedvezményt lehetett érvényesíteni, most ezek köre bővül, illetve a kedvezmények összeghatára, tartalma módosul. De nem csak a CSOK-os vétel esetén.

Először is, a felvett CSOK-támogatás összegét továbbra is le lehet vonni a vételárból. Ez eddig azt jelentette, hogy egy 50 millió forintos lakás vásárlásakor, ha valaki 10 millió forintos CSOK-ot kapott rá, akkor csak 40 millió forint után kellett illetéket fizetnie. Az új szabályok szerint ilyen esetben nem a 40 millió forint után fizetendő 1,6 millió forint, hanem nulla forint lesz az illeték! Ez értelemszerűen vonatkozik az egy, illetve két gyermekes családokra is, akiknél a támogatás kisebb mértéke miatt, ez akár nagyobb összeg megtakarítását is jelentheti, hiszen az ő esetükben eddig csak 600-600 ezer,  két gyermekesek esetén, használt lakásnál 1,43 millió, új lakásnál 2,6 millió forinttal volt csökkenthető az illeték alapja!

A jelenlegi, 2020 végéig érvényes szabályok szerint a 35 év alattiak számára elérhető illetékkedvezmény 15 millió forintos összeghatárig 4 százalék helyett csak 2 százalék. Ám, ha jövőre az ingatlant kisebb részben is (tehát akár egy gyermek esetén) CSOK-ból vásárolják, akkor egyáltalán nem kell illetéket fizetniük. Mi több ez 2021-től összeghatár nélkül igaz lesz, ami nyilván azon fiatalok számára jelent nagyobb kedvezményt, akik első otthonként 15 millió forintnál drágább ingatlant szeretnének vásárolni.


Nagyon lényeges könnyítés az is, hogy a vagyonszerzési illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán be sem kell azt fizetniük. Ezen túlmenően a CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik, tehát az illetékmentesség rájuk is érvényes.

Attól sem kell tartani, hogy „elfogy” ez a kedvezmény, mert a program felülről nyitott azaz annyi forrást ad erre a kormány, amennyire igény lesz.

És a CSOK-ban vállalt, még meg nem született gyermek-kedvezményhez hasonlóan: nem kell az illetékelőnynek megfelelő illeték-összeget megfizetni akkor, ha a családi otthonteremtési kedvezményben részesülő egészségügyi ok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt. Magyarán: ha a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsult meg a gyermekvállalás.

És még egyszer érdemes tisztázni: a CSOK-tól változásoktól teljesen függetlenül megmaradnak a régi illetékkedvezmények is, azaz, ha az új építésű lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4 százalékot fizetni.

Érdekesség, hogy teljes mentesség jár, ha családtagtól (szülő, gyermek, idén júliustól testvér is idetartozik) vagy házastárstól veszünk, vagy kapunk ajándékba ingatlant.


A közjegyzői díj is kedvezőbb lesz!

November első napjaiban újabb elemmel bővült az október folyamán részletekben bejelentett kormányzati otthonteremtési program. Az áfacsökkentés, a CSOK igénybevétele esetében áfa visszaigénylés, az ingatlanfelújítási támogatás, az illetékmentesség és a tetőtér beépítésére igényelhető CSOK támogatás mellett január elsejétől az ingatlanvásárláskor fizetendő közjegyzői díjat is maximalizálják. Novák Katalin tárca nélküli miniszter erről egyelőre annyit mondott, hogy legfeljebb néhány tízezer forintra rúghat ez a költség, ami eddig, egy nagyobb értékű otthon esetén 100 ezer forint feletti tétel is lehetett. Igaz sok bank, amennyiben az ő hitelüket választotta az ügyfél, akkor részben vagy egészben eddig magára vállalta ezt az összeget.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

Kérdés, hogy mire költik majd a háztartások a többletet. 

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

A miniszter úgy beszélt a Völner-Schadl-ügyről, hogy két oldalán Varga Judit és Gulyás Gergely, azaz Magyar Péter akkori felesége és egyik közeli barátja ült.

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

1990 óta feléjük se néztünk, most rögtön külképviselet is nyílik az afrikai országban.

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Vannak viszont helyek, ahol már ki sem tudták mutatni a vírust a szennyvízből.

© 2024 (v2.202102)