5%-os lakásáfát „mindörökre”! – villáminterjú Földi Tiborral, a Cordia Zrt. igazgatóságának elnökével

Az újbóli 5%-os, viszonylag rövid időszakra történő lakásáfa-kedvezmény bevezetése számos kedvezőtlen mellékhatással is járhat – hívja fel a figyelmet az ország vezető lakásfejlesztőjének számító Cordia Zrt. igazgatóságának elnöke az Otthontérkép Magazinnak adott villáminterjúban.

Mit gondol az újonnan bejelentett családvédelmi intézkedésekről, különösen az 5%-os új lakás áfáról és annak vásárlók által történő visszaigényelhetőségéről?

– Üdvözöljük és jó döntésnek tartjuk a csökkentett áfa újbóli bevezetését és az általános forgalmi adó visszaigényelhetőségét.

 

Úgy tudom, Önök alternatív javaslatot is tettek az áfakulcsra vonatkozóan, igaz ez?

– A gazdaság, a lakáspiac, az építőipar és a lakásállomány szempontjából is óriási szükség van az 5%-os áfakulcsra, ám ezt véleményünk szerint nem ideiglenesen, hanem hosszú távon kellene megtenni.

 

De ez esetben fontos bevételtől esne el a magyar költségvetés, nem?

– Nem gondolom ezt, mert szakmai álláspontunk szerint a hosszú távú bevezetés nem járna a költségvetés egyenlegének romlásával, hiszen amikor 2016-ban bevezették az 5%-os áfát, a lakásfejlesztések volumenének jelentős növekedéséből és ennek közvetett hatásaiból származó adóbevételi többlet ellensúlyozta az áfakulcs csökkentéséből származó kiesést.

Értem, de most újra évekre szól a kedvezményes időszak…

– Az ideiglenes, az építkezések, lakáspiaci kivitelezések szemszögéből nézve viszonylag rövid időszakra történő áfa-kedvezmény bevezetés számos, kedvezőtlen mellékhatással járhat.

 

Mire gondol?

– Ilyen kedvezőtlen hatás lehet például az, hogy mivel 2023-ig be kell szerezni az építési engedélyt, nem csak a tervezői kapacitások válnak túlterheltté, de az egész engedélyezési eljárás, beleértve a hatóságokat és szakhatóságokat is. A kivitelezési kapacitások iránt eközben újra felerősödik a verseny, ami a kivitelezési költségek, ezáltal a lakásárak további emelkedését vonja maga után. Ez a drágulás pedig felemészti a családtámogatási, otthonteremtési támogatások nagy részét.

 

Így levezetve valóban csak részleges hatásúnak tűnik a friss áfa-csökkentés…

– Véleményünk szerint az építőipari ágazat egésze szempontjából káros mellékhatásokkal járhat az, hogy gyakran és kiszámíthatatlanul változnak a lakáspiacot érintő jogszabályok, mert ez nem segíti sem a kapacitások tervezhető bővítését, sem a szektor egyik legnagyobb kihívását jelentő technológiai fejlesztéseket, sem pedig a szakmunkás-utánpótlás nevelését.


Milyen szabályozást látnának még szívesen?

– Álláspontunk szerint nem csak az 5%-os áfakulcs hosszú távú alkalmazására, hanem a már kilátásba helyezett rozsdaövezeti fejlesztések elősegítésére is szükség van, ugyanis ez távlatilag érdemben hozzájárulhatna az újlakáspiac kiegyensúlyozottságának megteremtéséhez..


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)