Olcsóbb most a lakáshitel, mint a járvány előtt volt?

Érdekesen változtak év eleje óta a lakáshitel-kamatok, hiszen van olyan hiteltípus, ahol jelentős drágulást láthatunk a járvány alatt, miközben a legnépszerűbb lakáskölcsönöknél nem változott az ár, vagy még olcsóbb is lett a finanszírozás. Mutatjuk, mire számíthat az, aki most venne hitellel lakást.
A lakáshitelek ára nincs kőbe vésve, a kamatok a piaci folyamatoknak megfelelően hol felfelé, hol lefelé változnak. Ráadásul az egyes bankok ajánlatai között is jelentős lehet az eltérés: egy 10 millió Ft-os hitelnek – 10 éves kamatperiódus, 20 éves futamidő és 300 ezer Ft igazolt nettó jövedelem esetén – például 3,62% és 6,76% között lehet a kamata, ami havi törlesztőben több mint 16 ezer Ft különbséget eredményez. Ez jól mutatja, hogy rendkívül fontos a megfelelő bank kiválasztása, hiszen már ezzel jelentős összeget lehet havi szinten megtakarítani.

A havi törlesztő nagysága azért is lényeges, mert a bankok az igazolt jövedelem alapján állapítják meg, hogy az igénylő maximálisan mekkora hiteltörlesztőt vállalhat be. Az úgynevezett adósságfék szabály szerint ugyanis 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt a kereset legfeljebb felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg félmillió forintot elérő jövedelemnél 60% a plafon. Ezért előfordulhat, hogy a drágább hitel törlesztőjét nem bírja el egy jövedelem, miközben alacsonyabb fizetnivaló esetén nincs akadálya a hitelfelvételnek.

 

Érdekes azonban azt is megnézni, hogy vajon most milyen a hitelt felvenni tervezők pozíciója, nem drágította-e meg a járvány és az annak következtében fellépő gazdasági bizonytalanság a kölcsönöket? A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján drágulást és árcsökkenést egyaránt látunk. Az úgynevezett változó kamatú hitelek – ezek kamata évente, vagy ennél gyakrabban módosulhat – például jelentősen drágultak: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű kölcsönért akár 1,3 millió Ft-tal többet kellhet visszafizetni most, mint 2020 elején.

Ez azonban keveseknek jelent valós problémát, ugyanis jelenleg szinte mindenki 10 évig fix, vagy futamidő végéig rögzített kamatú lakáshitelt vesz fel, hiszen ezeknél nem kell aggódni az esetleges kamatemelkedések miatt. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében fordított a trend, ezeknél a legjobb ajánlat most minimálisan olcsóbb, mint egy éve volt, míg a végig fix kamatú hitelekhez éppen annyiért lehet hozzájutni, mint januárban.

Persze a helyzet nem ennyire egyértelmű, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy valaki meg is kapja a legkedvezőbb lakáskölcsönt. Például a maximálisan felvehető hitelösszeg egyes bankoknál 50-60 millió Ft, míg máshol 100 millió Ft-nál húzták meg a határt, de arra is van példa, hogy nincs maximalizálva a kölcsön összege. A készpénzes jövedelem is leszűkíti a szóba jöhető bankok körét, ugyanis van, ahol az ilyen jövedelmet most egyáltalán nem fogadják el, míg máshol munkáltatói és NAV jövedelemigazolással ezt is meghitelezik.

Ha megnéznéd, hogy jelenleg milyen feltételekkel kapnál lakáshitelt, akkor az alábbi kalkulátorral 12 magyar bank hiteleit hasonlíthatod össze pillanatok alatt:

.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)