Milyen családtámogatások járnak az egyedülálló szülőknek?

A jelenlegi családtámogatások jelentős részéhez az kell, hogy a gyermeket nevelő pár házasságban éljen, ám az egyedülálló szülők is élhetnek számos lehetőséggel. A Bankmonitor összegyűjtötte ezeket.
Áfacsökkentés és áfa-visszatérítés
A 2021-től bevezetésre kerülő családtámogatások közül az újépítésű ingatlanok vásárlására vonatkozó áfacsökkentés (27-ről 5%-ra csökkentik az általános forgalmi adót) mindenkit érint, hiszen ez nincs személyi feltételekhez kötve, mindössze az az elvárás, hogy a pénzügyi teljesítés 2020-at követően történjen meg. Amennyiben a fizetés egy része már idén megtörténik, akkor a 2021-ben teljesített részletre vonatkozik az 5%-os áfa, míg a többit 27%-os adó terheli.
Némileg más a helyzet az újépítésű lakások esetén érvényesíthető áfa-visszaigénylésről, hiszen itt kikötés, hogy a vásárláshoz csok-igénylés (családi otthonteremtési kedvezmény) kapcsolódjon. Jó hír ugyanakkor, hogy erre az egyedülálló szülőknek is van lehetőségük, hiszen csok-ot ők is igényelhetnek.

Csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás
A csok támogatás összege a meglévő gyermekek számától, valamint attól függ, hogy építkezik, illetve használt vagy újépítésű lakást vásárol valaki. Használt lakás esetében 1 gyermekkel 600 ezer Ft, 2 gyermekkel 1 430 000 Ft, 3 gyermekkel 2,2 millió Ft lehet a támogatás összege, míg 4 vagy több gyermekkel 2 750 000 Ft kapható. Építés vagy újépítésű lakásoknál máshogy alakulnak az összegek: 1 gyermekkel 600 ezer Ft, 2 gyermekkel 2,6 millió Ft, míg 3 gyermekkel 10 millión Ft igényelhető.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az egyedülállók vállalt gyermekre nem kaphatnak támogatást, ugyanis erre kizárólag az úgynevezett fiatal házasok jogosultak, ahol a pár egyik tagja még nem töltötte a 40. életévét. Az egyedülállók azonban igényelhetik a csok-hoz kapcsolódó, kedvezményes kamatú lakáshitelt (csok-hitel) is, ami lényegesen kedvezőbb a piaci lakáshiteleknél.

Illetékmentesség
Az ingatlan megvásárlásához kapcsolódó vagyonátruházási illeték elengedésének ugyancsak az a feltétele, hogy a vásárláshoz csok-igénylés kapcsolódjon, így az egyedülállók is élhetnek a lehetőséggel. Ez a pénzügyi előny nem elhanyagolható, hiszen az illeték alapesetben az ingatlan vételárának 4%-a, igaz, több lehetőség is van ennek csökkentésére, amelyekről itt tájékozódhatsz.)

Lakásfelújítási támogatás
A nagyon várt lakásfelújítási támogatás is elérhető lesz a gyermeküket (vagy gyermekeiket) egyedül nevelő szülőknek, vagyis a teljes felújítási költség felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszatérít számukra a Magyar Államkincstár.

Más kérdés, hogy ha esetleg hitelből szeretnék előteremteni a beruházás költségének másik felét, akkor egyedülállóként nehezebb helyzetben lesznek, ugyanis a bankok jobban szeretik azt, ha több, saját jövedelemmel rendelkező adós szerepel egy kölcsönben, hiszen így nagyobb az esély a szerződés szerinti teljesítésre.

A személyi kölcsön igénylése természetesen ekkor is eredményes lehet, de a lehetőségekről előtte a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával érdemes tájékozódni.

Az pedig, hogy egy egyedülálló szülő mekkora hitelösszeg felvételére lehet jogosult a jövedelme alapján, a „Mennyi személyi hitelt kaphatok?” kalkulátorral ellenőrizhető.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna munícióhoz juthat, Putyin hatalmát illetigimmé kellene tenni egy professzor szerint

Ukrajna munícióhoz juthat, Putyin hatalmát illetigimmé kellene tenni egy professzor szerint

Volna egy lehetőség Putyin meggyengítésére egy szakértő szerint.

Megjöttek a napelemek, lendületet kapnak a konzervek

Megjöttek a napelemek, lendületet kapnak a konzervek

Jelentős beruházás hajtott végre a nyírmeggyesi Parment Kft. 

© 2024 (v2.202102)