Fontos változások: olcsóbban és gyorsabban lehet majd lakáshitelt felvenni!

Hat olyan intézkedést fogadott el nemrégiben az operatív törzs, amelyek egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszik a pénzügyek intézését, valamint lakáshitelt felvenni is könnyebb lesz. A hat pontos javaslatcsomagot – a pénzügyminiszter, Varga Mihály tájékoztatása szerint – rövid időn belül bevezetik.

Ez a hat pont az alábbi (vastaggal szedtük az ingatlanpiacon lényeges változásokat):

1. Ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénz-használatot.

2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése a vállalkozások és a lakosság számára egyaránt egyszerűsíti a pénzügyek intézését, és akár évi kétmillióval csökkentheti a személyes banki ügyintézések számát.

3. A javaslat alapján a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatók lesznek például az ingatlanszerzéssel, hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás, ami a lakáshitelek igénylését is felgyorsíthatja.

4. Széles körben díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése, az ügyek egyharmadában ugyanis ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Ez egy lakáshitelt igénylő ügyfél számára 30-50 ezer forint közötti megtakarítást jelenthet.

5. Felgyorsul, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben, ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent több tízezres megtakarítást. A közjegyzői díj átlagos értéke egy 20 millió forintos lakáshitel esetében jelenleg 120 ezer Ft, amit a hitelfelvétel előtt kell az igénylőnek megfizetnie!

6. Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, amire a minden bankszámlával rendelkező, mintegy 6,5 millió magyar ember nagyobb biztonsága érdekében van szükség.

 

 

 

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)