Fontos változások: olcsóbban és gyorsabban lehet majd lakáshitelt felvenni!

Hat olyan intézkedést fogadott el nemrégiben az operatív törzs, amelyek egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszik a pénzügyek intézését, valamint lakáshitelt felvenni is könnyebb lesz. A hat pontos javaslatcsomagot – a pénzügyminiszter, Varga Mihály tájékoztatása szerint – rövid időn belül bevezetik.

Ez a hat pont az alábbi (vastaggal szedtük az ingatlanpiacon lényeges változásokat):

1. Ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénz-használatot.

2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése a vállalkozások és a lakosság számára egyaránt egyszerűsíti a pénzügyek intézését, és akár évi kétmillióval csökkentheti a személyes banki ügyintézések számát.

3. A javaslat alapján a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatók lesznek például az ingatlanszerzéssel, hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás, ami a lakáshitelek igénylését is felgyorsíthatja.

4. Széles körben díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése, az ügyek egyharmadában ugyanis ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Ez egy lakáshitelt igénylő ügyfél számára 30-50 ezer forint közötti megtakarítást jelenthet.

5. Felgyorsul, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben, ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent több tízezres megtakarítást. A közjegyzői díj átlagos értéke egy 20 millió forintos lakáshitel esetében jelenleg 120 ezer Ft, amit a hitelfelvétel előtt kell az igénylőnek megfizetnie!

6. Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, amire a minden bankszámlával rendelkező, mintegy 6,5 millió magyar ember nagyobb biztonsága érdekében van szükség.

 

 

 

Hirdetés

 

© 2021 (v150.202005)