Most építsd be a tetőteret a gyerekeknek: 10 milliós ingyen-pénzt is kaphatsz!

Jövőre három meglévő (vagy akár előre elvállalt) gyermek után 10 millió forintos támogatást kap az a fiatal család, aki meglévő otthonát felfelé bővítené! Becslések szerint tízezer ilyen bővítés-felújítás sem kizárt a következő években. Nézzük, mit lehet eddig tudni erről a támogatási formáról.

Mint ismert, a tetőtér beépítésére eddig a felújításnál is felhasználható kisebb összegű CSOK járt a gyermek, gyermekek után. 2021-től viszont 2 gyermek esetén a tetőtér beépítéskor a mai 1,43 millió helyett 2,6 millió, három (vagy ennyi vállalt) gyermek esetén 2,2 millió forint helyett 10 milliós kormányzati “ajándék”, azaz vissza nem térítendő támogatás jár!

Fontos, hogy a már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ám amennyiben előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év.

Természetesen a támogatás önálló, külön bejáratú, újonnan kialakításra kerülő emeleti otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere, tehát: minimum egy szobája. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Lényeges az is, hogy semmiképpen sem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak. Magyarán önálló lakássá kell alakítani a tetőteret, és a meglévő ház tulajdonosa (például szülők, nagyszülők, más rokonok) “be kell hogy engedjék” a tetőtéri tulajdonosnak a fiatalokat, és ezt a földhivatali nyilvántartásba is be kell jegyezzék.


Előny ugyanakkor, hogy e támogatáshoz igénybe vehető a legfeljebb 15 millió forintos, kamattámogatott CSOK-hitel is.

Szakértői becslések szerint hozzávetőleg mintegy 10 ezer tetőtér épülhet be az elkövetkező években ennek a támogatási formának köszönhetően, hiszen a nagyvárosokban több mint 350 ezer családi ház van, a közepes és kisvárosokban közel 780 ezer, a falvakban pedig több mint egymillió. Tehát a potenciál óriási.

A támogatás fő célja tehát: egy családi házat kétgenerációssá bővíteni, hogy a fiataloknak saját lakása legyen, ahová érkezhetnek a gyerekek.

A konstrukció októberi bejelentésekor érvényes támogatott kamatok alapján, 20 év futamidő esetén egy 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre pedig havonta körülbelül 48 ezer forintot kell fizetni. Tehát a fővárosban és környékén, valamint a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben e kölcsönt igénylő családoknak így kevesebbet kell(ene) törlesztőrészletként fizetniük, mint amennyi egy számukra megfelelő lakás bérleti díja lenne.


Ugyanakkor itt kizárólag a tetőtér (emelet) jöhet szóba: mert hozzáépítés esetén továbbra is a bővítésre vonatkozó CSOK-ot lehet (csak) igényelni. Vidéken, vagy a vidékies nagyvárosi vonzáskörzetekben, ahol mérsékeltebbek az árak és a saját, kétkezi munkafázisból is többet elvégez a család, ott – persze 2 vagy 3 gyerek esetén, a magasabb támogatási összegből – még akár önerő és hiteligénylés nélkül is megvalósulhat a tetőtér-beépítés.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Hiszem, hogy a halál a vég" – egy 27 másodperces késelés története

"Hiszem, hogy a halál a vég" – egy 27 másodperces késelés története

Az indiai származású brit író, Salman Rushdie nem fél beszélni az ellene elkövetett merényletről, ám támadója nevét nem hajlandó sem kiejteni, sem leírni. 

Bezsarolta Brüsszel az Orbán-kormányt Bóka János szerint

Bezsarolta Brüsszel az Orbán-kormányt Bóka János szerint

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult.

Orbán Viktorék szép csendben drasztikus lépést tehettek

Orbán Viktorék szép csendben drasztikus lépést tehettek

A Védelmi Tanács ülése után születhetett meg erről a döntés.

Érdekes számok a Yettelnél

Érdekes számok a Yettelnél

Évi 80 százalékos plusz.

© 2024 (v2.202102)