CSOK és babaváró: újabb könnyítések a vészhelyzet miatt

Újabb, igaz átmeneti, de fontos döntések születtek a CSOK és babaváró otthonteremtési családtámogatásokról: veszélyhelyzeti rendeletek garantálják, hogy az érintettek hozzájuthassanak a támogatásokhoz, tovább be lehet adni az igényeket, vagy, ha például kifutottak az életkori határokból a járvány miatt, vagy a Covid okán vesztették állásukat és ezért van gond a jogviszony igazolásával – jelentette be december 9-én Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán közzétette videóban.

A lényeg: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig – foglalta össze az MTI tudósítása. De nézzük pontosan a részleteket!

1.

Azon támogatásoknál (főként CSOK valamelyik eleme, vagy a babaváró), amelyeknél fix határidő van az igénylésre, ott minden esetben 2021. március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására.

2.

Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.

3.

Emellett meghosszabbodik a különböző okiratok, például a tb-jogviszonyról szóló igazolás 30 napos felhasználhatósága is.

4.

Aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba. Sőt, akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.

5.

A tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.

6.

A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és CSOK-hoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni,

7.

A CSOK-hoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével.

Ajánlott ingatlanok


© 2024 (v2.202102)